Δημοπρατήθηκε ο δημοτικός ξενώνας Αγκαθωπών με πλειοδότη τον Γιάννη Λιέα

“Επενδύουμε στη δημιουργία”

“Αν προσφέρεις σε έναν άνθρωπο κάτι καλό, θα το τιμήσει” δηλώνει ο γνωστός επιχειρηματίας

Σε έμπειρα επιχειρηματικά χέρια με αποδείξεις ποιότητας κι επαγγελματισμού κατοχυρώθηκε ο δημοτικός ξενώνας των Αγκαθωπών, ο οποίος μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, δημοπρατήθηκε και προσεχώς θα αξιοποιηθεί από τον γνωστό επιχειρηματία, Γιάννη Λιέα και την εταιρεία του.

Μετά από τρία χρόνια, φαίνεται να ανοίγει ο ορίζοντας για την λειτουργία του δημοτικού ακινήτου, το οποίο δύναται να αναζωογονήσει ριζικά την περιοχή, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μαρασμού, στον οποίο είχαν περιπέσει οι Αγκαθωπές.

Η δοκιμασμένη επιχειρηματική πορεία του Γιάννη Λιέα μετά τη χθεσινή εξέλιξη και το πέρας της διαδικασίας της δημοπρασίας, έρχεται να “γεννήσει” ελπίδες ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και να στείλει το μήνυμα πως, η πρόοδος της Σύρου, θα είναι ωφέλιμο να επιτευχθεί κυρίως μέσα από τους δικούς της ανθρώπους κι όχι από όσους επιχειρούν να αποκομίσουν ίδιον όφελος - ενδεχομένως - και σε βάρος της.

“Έκλεισε” στον Γ. Λιέα με 3.000 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα

Ειδικότερα, όσον αφορά στο πολυσυζητημένο δημοτικό ακίνητο, χθες το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας, παρουσιάστηκαν κι εξέφρασαν τις οικονομικές προσφορές τους, δύο ενδιαφερόμενες πλευρές, παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη. Τιμή εκκίνησης είχε ορισθεί το ποσό των 1.700 ευρώ, με την εκπρόσωπο της εταιρείας του Γιάννη Λιέα, Λίνα Φουρνιστάκη να πλειοδοτεί προσφέροντας το ποσό των 3.000 ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο δεύτερος ενδιαφερόμενος ήταν ο εφοπλιστής, Αντώνης Βαλμάς, τον οποίο εκπροσώπησε νομικός σύμβουλος της εταιρείας του κι ένα ακόμη στέλεχος αυτής, προσφέροντας ως ανώτατη τιμή το ποσό των 2.600 ευρώ,

Κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί, ότι πρόκειται για έναν χώρο εμβαδού 604,50 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους εμβαδού 210,41 τ.μ. σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1706,76 τ.μ..

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πλειοδοτικού διαγωνισμού, υπογράφηκε το πρακτικό της δημοπρασίας, το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Καθώς ο χρόνος μίσθωσης αφορά σε δεκαπέντε έτη, θα πρέπει να ακολουθήσει και σχετική διαδικασία σε συμβολαιογράφο ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ο μισθωτής.

“Αποδείξαμε ότι δεν ήταν ευκαιριακό ενδιαφέρον”

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο κ. Λιέας προέβη σε δηλώσεις στην εφημερίδα, εκφράζοντας την ικανοποίηση και τη χαρά του για το αποτέλεσμα. “Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την εξέλιξη. Νιώθουμε ίσως και δικαιωμένοι καθώς αποδείξαμε ότι δεν ήταν ένα ευκαιριακό ενδιαφέρον και δεν προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις. Όποια δουλειά έχουμε κάνει έως σήμερα έχει πρώτο στόχο τη δημιουργία και αυτό είναι το “στοιχείο” που μας τροφοδοτεί. Με αυτό το σκεπτικό, αισθανόμαστε όμορφα καθώς δικαιώθηκε ο κόπος μας, αφού είναι αλήθεια πως καταναλώσαμε πολλή ενέργεια” σημείωσε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας παρακάτω πως ως επιχειρηματίας κινείται με άξονα την πρόοδο, προσπερνώντας οποιαδήποτε εμπόδια συνάντησε πριν από μήνες και κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να δοθεί στην εταιρεία του ο ξενώνας, με απευθείας ανάθεση. “Παρά τα όσα ακούσθηκαν, εμείς δείξαμε τη δική μας πρόθεση. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο παρά μόνο να επισημάνω τη δική μας διάθεση. Μας αρέσει αυτό το ακίνητο ως χώρος και θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι αξιόλογο επιχειρηματικά”. Βάσει δε και των επιτυχημένων – κατά γενική ομολογία – επιχειρηματικών ενεργειών του έως σήμερα στο νησί, ο κ. Λιέας, πρόσθεσε ότι, “Πιστεύω πως μέχρι τώρα οι δουλειές μας δείχνουν την πρόθεσή μας να έχουμε ποιότητα σε όσα κάνουμε. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε και για τον δημοτικό ξενώνα”.

Επένδυση άνω των 500 χιλ. ευρώ, αλλά και “προσωρινή” λειτουργία

Χωρίς να επιθυμεί να αποκαλύψει λεπτομερώς τον στόχο και το πλάνο του για τον τρόπο αξιοποίησης και κατ΄ επέκταση, τη λειτουργία του εν λόγω χώρου, ο κ. Λιέας περιορίστηκε μόνο, στην αναφορά ότι, “Κινούμαστε στον χώρο της εστίασης, αλλά δε θα περιοριστούμε μόνο σε αυτό. Θα είναι ένας χώρος επισκέψιμος, που κάποιος θα μπορεί να απολαύσει κι άλλες υπηρεσίες που δεν υπάρχουν στη Σύρο. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για το οποίο ο κόσμος θα ταξιδεύει στη Σύρο”. Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όσα πρόσθεσε θα κοστίσει σίγουρα 500 χιλ. ευρώ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα - βάσει σχετικής ερώτησης -, ότι η συγκεκριμένη επένδυση “δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτήν τη σεζόν, αλλά παρόλα αυτά, “τη φετινή σεζόν θα λειτουργήσουμε και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θα ανοίξουμε και το Πάσχα” γνωστοποίησε ο ίδιος, καθιστώντας σαφές πως, “Προσωπικά είμαι λάτρης του ωραίου. Και το ωραίο κοστίζει και είναι χρονοβόρο, συνήθως, όχι πάντα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο έχει υποστεί πολλές φθορές και χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις. Μέλημά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε συνεργεία από τη Σύρο. Θα εξετάσουμε κατά πόσον ο επαγγελματισμός, θα βοηθήσει να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε”. Μετά τα ανωτέρω, δήλωσε δε, πως συνολικά η επένδυση θα ολοκληρωθεί την επόμενη σεζόν.

Επιπλέον, κληθείς να προσδιορίσει το περιεχόμενο των νέων επιχειρηματικών βημάτων σε συνάρτηση με άλλες περιοχές στο νησί, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, “Δεν σκεφτόμαστε ένα σημείο ανταγωνιστικό για το νησί, το οποίο θα ανταγωνίζεται το Κίνι ή τη Βάρη ή κάποια άλλη παραλία. Στόχος μας δεν είναι να λειτουργήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο χώρος είναι σε ένα σημείο που μας οδηγεί να σκεφθούμε μία λειτουργία την καλοκαιρινή περίοδο. Έχουμε τη διάθεση όμως, αν χρειαστεί και αν μας ζητηθεί – με το σκεπτικό ότι θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο και θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία κι άλλη περίοδο – ευχαρίστως, να εξετάσουμε τί θα είναι βιώσιμο”.

 

“Η ζωή είναι το “ταμείο” μας. Μία δύσκολη εποχή γεννά καινούργια πράγματα”

Σημαντική παρατήρηση στην οποία προχώρησε ο ίδιος, θίγοντας το ζήτημα της νοοτροπίας, είναι πως, “πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να μην κοιτάζουμε μόνο το ταμείο μας. Η ζωή είναι το ταμείο μας και μέσα σε αυτήν η δημιουργία. Κάνοντας καλές δουλειές και πράγματα που τιμούν τους εαυτούς μας πρωτίστως, προσφέρουμε και στον τόπο” τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε περίοδο ύφεσης δε, αλλά και οικονομικής κρίσης, ερωτηθείς να απαντήσει αν οι δυσκολίες και τα πιθανά εμπόδια λειτουργούν αποτρεπτικά ή αντίθετα, ως πρόκληση για νέα βήματα, ο κ. Λιέας επιβεβαιώνει τη δεύτερη περίπτωση. “Για εμένα λειτουργούν ως πρόκληση. Όχι σε επίπεδο να πάω ενάντια στον καιρό και την εποχή, αλλά πρόκληση, καθώς, πιστεύω ότι οι δύσκολες εποχές πάντα γεννούν καινούργια πράγματα. Ένας άνθρωπος που έχει γνωρίσει κάτι όμορφο, δεν μπορεί να επιλέξει μετά το άσχημο όσο κι αν δυσκολεύεται. Πιστεύω ότι αν προσφέρεις σε έναν άνθρωπο κάτι καλό που μπορεί να το αποκτήσει, θα το τιμήσει και θα είναι παρών”.

Στο πλαίσιο της ερώτησης, ο κ. Λιέας συμπλήρωσε δε, πως “μπορεί να ακούγεται παράξενη μία τέτοια επένδυση σε έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να μην έχει δουλειά αυτή την εποχή, όμως υπάρχουν κι άνθρωποι που επιλέγουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να επενδύσουμε στη δημιουργία. Αυτό μας κρατά ζωντανούς. Ήταν ένα όνειρο για εμάς, το πιστέψαμε, το προσπαθήσαμε πολύ καιρό και το αποτέλεσμα είναι μία δικαίωση απέναντι στον εαυτό μας πάνω απ΄όλα”.

“Να επιχειρήσουν οι άνθρωποι κάνοντας αξιοπρεπή πράγματα”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Γιάννης Λιέας κλήθηκε να παραθέσει την άποψή του όσον αφορά και στο αν θεωρεί θετικό για την εξέλιξη της Σύρου, να δραστηριοποιούν επιχειρηματικά άνθρωποι που ζουν στο νησί και γνωρίζουν τον τόπο. “Δεν έχω κάποια φοβία μήπως έρθουν κάποιοι και μας πάρουν κάτι. Ίσα ίσα που μπορεί να βοηθήσει και τον ανταγωνισμό” σημειώνει χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ωστόσο, πως, “Φυσικά όμως, και επειδή ζω σε αυτό το νησί, δεν μπορώ να μην πω ότι θα ήθελα οι άνθρωποι που θα επιχειρήσουν να είναι από εδώ, εφόσον όμως κάνουν πράγματα αξιοπρεπή”. Υπεραμυνόμενος για ακόμη μία φορά της θέσης ότι η ποιότητα πρέπει να υπάρχει σε κάθε επιχειρηματικό βήμα, κατέληξε, διευκρινίζοντας πως, “Σε αντίθετη περίπτωση, προτιμώ ένα αξιοπρεπή ξένο, από έναν αναξιοπρεπή ντόπιο”.

“Ο επιχειρηματίας έχει παρουσιάσει δείγματα γραφής”

Σε λιτή δήλωση μετά τη δημοπρασία του δημοτικού ακινήτου, προέβη και ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης, επισημαίνοντας πως τα ζητήματα που είχαν αναδειχθεί με το θέμα του βιολογικού δρομολογήθηκαν. “Βρέθηκε ένα έγγραφο του ΓΕΝ που προκύπτει ότι είχε δοθεί έγκριση να αποδέχεται η ναυτική βάση το επεξεργασμένο υποπροϊόν του βιολογικού του δημοτικού ξενώνα στον δικό της βιολογικό” ανέφερε, συμπληρώνοντας ακολούθως πως, ακόμη και τα κατασχεμένα πράγματα που υπάρχουν στον χώρο, “Ο Δήμος θα φροντίσει να τα μετακινήσει με προσοχή σε άλλο χώρο, ώστε να μπορέσει ο νέος ενοικιαστής να προχωρήσει εγκαίρως”.

“Δεν είναι ευκαιρία για μεγάλα λόγια. Είναι ευκαιρία για δουλειά” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας τέλος πως, “Το θέμα είναι να μπει μέσα ο ενοικιαστής. Θα είναι μία ευκαιρία για τις Αγκαθωπές και το ακίνητο, να αναπτυχθεί ξανά. Έγινε μία καλή νέα αρχή και το ύψος του μισθώματος είναι ικανοποιητικό για τον Δήμο. Διατηρώ μάλιστα την πεποίθηση, πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα ανταποκρίνεται αφού έχει δείξει δείγματα γραφής στο νησί μέσω των επιχειρήσεων που έχει φτιάξει. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο παρά να ευχηθώ καλή επιτυχία”.