Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Τήνου VS Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Κυκλάδων

Απερίσκεπτη και αλαζονική συμπεριφορά

Για “αθέμιτο ανταγωνισμό” καταγγέλλει ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Κυκλάδων, χαρακτηρίζοντας “απερίσκεπτη και αλαζονική ενέργεια” την πώληση οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τους συνταξιούχους – μέλη του.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του “έχει διαπιστωθεί η επαναλαμβανόμενη πώληση προϊόντων στα γραφεία του Σωματείου, τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώρος αποθήκευσης και κέντρο διανομής ευπαθών προϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μανάβικο), παρότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις από το Τμήμα Εμπορίου Κυκλάδων προς τη διοίκηση του Σωματείου”.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Τσιμέκης εξηγεί ότι “η δραστηριότητα αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλο αθέμιτο ανταγωνισμό σε καταστήματα της αγοράς που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην οικονομική λαίλαπα που μαστίζει τη χώρα μας”. Καθιστά δε γνωστό ότι για το λόγο αυτό, ζητήθηκε η αρωγή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (Αστυνομία, Τμήμα Εμπορίου Τήνου και Σύρου, Υγειονομικό Τμήμα, Δ.Ο.Υ.) για να διαπιστωθεί εάν η δραστηριότητα του Σωματείου είναι νόμιμη και γίνεται σύμφωνα με τα εκ του νόμου προβλεπόμενα. “Η πώληση δεν είναι ελεγχόμενη” αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την παροχή του Σωματείου, εις βάρος της τοπικής επιχειρηματικότητας. “Εγώ μπορώ να ζητήσω από τον πατέρα μου που είναι συνταξιούχος, να μου αγοράσει πορτοκάλια για να τα χρησιμοποιώ στο σπίτι μου και στο μαγαζί μου”, σημειώνει.

“Άλλο Σωματείο, άλλο μανάβικο”

Παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι οποιαδήποτε κοινωνική προσφορά εμπεριέχει οικονομική συναλλαγή, μεταφράζεται αυτομάτως σε πώληση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν μπορεί κανένα σωματείο να μετατρέπεται σε αποθήκη ή μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος. “Αν είναι νόμιμο, ας γίνει τότε μανάβικο”.

Ωστόσο, εξηγεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο Σωματείο λαμβάνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, καθιστώντας δύσκολο το έργο των επιχειρηματιών της Τήνου, οι οποίοι προσπαθούν μέσω συλλογικών αποφάσεων να εξυπηρετήσουν ομοίως τις ευπαθείς ομάδες του νησιού.

Πισώπλατη “μαχαιριά” για τους επαγγελματίες

Συγκεκριμένα αναφέρει: “για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και λανθασμένες εντυπώσεις, ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου δεν είναι εναντίον της αρωγής, της βοήθειας και της συμπαράστασης των ευπαθών ομάδων (στάση που την αποδεικνύει καθημερινά και το Δ.Σ. και τα μέλη του), αλλά είναι εναντίον σε απερίσκεπτες ενέργειες που οδηγούν στη συρρίκνωση της αγοράς και στις επιπτώσεις της συρρίκνωσης αυτής (αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, αδυναμία πληρωμής ενοικίων και άλλων υποχρεώσεων, αδυναμία πληρωμής φόρων, ανεργία, μετανάστευση των νέων, κλείσιμο καταστημάτων κ.α.). Η προσφορά και η βοήθεια δεν είναι δυνατό να σημαίνουν την απαξίωση και να έχουν φοβερό οικονομικό αντίκτυπο σε κάποιους άλλους συμπολίτες μας – επαγγελματίες”. Προσθέτει μάλιστα πως δεδομένης της οικτρής οικονομικής κατάστασης στην οποίοι έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες όλων των κλάδων, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού, οι τόσο σημαντικές ενέργειες αγάπης και αλληλεγγύης θα μπορούσαν να γίνονται, όσο αυτό είναι δυνατό, στηρίζοντας συγχρόνως την τοπική αγορά και τα καταστήματά της.

“Τρόπος για να διατηρήσει τα μέλη του”

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιμέκης κρίνει πως η πώληση οπωροκηπευτικών προϊόντων είναι ένας ακόμη τρόπος του Σωματείου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Κυκλάδων να διατηρήσει τα μέλη του. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνει την πρόθεση του Σωματείου για κοινωνική προσφορά. “Κι εμείς τα Χριστούγεννα διανείμαμε μέσω των Εκκλησιών προϊόντα σε φτωχούς, όμως αυτό το πράγμα γίνεται κατά συρροή και μας ζημιώνει”, σημειώνει. Παράλληλα, ενημερώνει πως το Σωματείο προμηθεύεται τα προϊόντα από παραγωγό εκτός Κυκλάδων, την ίδια στιγμή που 150 μέτρα πιο κάτω από το γραφείο του υπάρχει μανάβικο. “Εμείς έχουμε διανείμει σε συνταξιούχους, πολύτεκνους, τρίτεκνους και ΑΜΕΑ ειδική κάρτα με την οποία έχουν έκπτωση 10-15% σε όποιο κατάστημα επιλέξουν. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει το 99% των επιχειρήσεων. Συνεπώς, υπάρχει κοινωνική πολιτική απέναντί τους. Από κει και πέρα, παρατηρείται μία αλαζονεία από πλευράς του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, το οποίο είναι το μοναδικό που καταφεύγει σε τέτοιου είδους ενέργειες”, καταλήγει.