Σαντορίνη, Άνδρος, Μύκονος, Δήλος και Κουφονήσια σε αφιέρωμα της Telegraph

5 νησιά των Κυκλάδων στα καλύτερα της Ελλάδας

Αφιέρωμα στα καλύτερα ελληνικά νησιά, με βάση τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους, έκανε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα της την Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Άνδρο, τα Κουφονήσια και τη Δήλο.

Το εκτενές αφιέρωμα στα ομορφότερα ελληνικά νησιά, το οποίο φιλοξενείται στον τομέα «Ταξίδια», στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδας, ξεχωρίζει τους προορισμούς ανάλογα με τον τύπο τουρισμού, για τον οποίο θεωρούνται καταλληλότερα.

Δήλος

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, η Δήλος είναι το καλύτερο νησί, για τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού.

«Γενέτειρα του Απόλλωνα, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Δήλος μπορεί να υπερηφανεύεται για τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα από την χρυσή Ελληνιστική εποχή (αλλά και αρχαιότερα) της κλασικής Ελλάδας. Στο σύνολό του, το νησί, το οποίο έχει χριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, αποτελείται από αρχαιολογικά ευρήματα, των οποίων η εκσκαφή γίνεται συστηματικά από το 1872, συμπεριλαμβανομένων ναών, αγαλμάτων, μωσαϊκών, αλλά και ενός θεάτρου.

Δεν είναι δυνατή η διαμονή στο νησί, οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν εκεί μέσω πλοιαρίου από την γειτονική Μύκονο», αναφέρει το αφιέρωμα της Telegraph για τη Δήλο, έχοντας κάνει, παρ’ όλα αυτά ένα μικρό… λαθάκι, καθώς η φωτογραφία που συνοδεύει την περιγραφή του νησιού, απεικονίζει την Πορτάρα της Νάξου.

Μύκονος

Το νησί των ανέμων, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, θεωρείται το καταλληλότερο νησί, όσον αφορά στην καλύτερη ποιότητα διαμονής.

«Τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν τη φήμη, ότι είναι rustic (σ.σ. άκομψα). Αυτό δε συμβαίνει στην μοντέρνα Μύκονο, η οποία διαθέτει μερικά από τα πιο μοντέρνα και κομψά καταλύματα, που μπορεί να βρει κανείς»

Ο Marc Dubin, ο ειδικός τoy Telegraph Travel για την Ελλάδα, προτείνει ένα από τα πιο κομψά καταλύματα, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Χώρα. «Χτισμένο στην κορυφή ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου το 1985, από τον ιδιοκτήτη και αρχιτέκτονα Πάρη Λιάκο και με πλήρη ανακαίνιση το 2007, αυτό το άνετο αλλά σικ συγκρότημα, έθεσε ψηλά τον πήχη για όλα τα πρωτοποριακά συγκροτήματα, που ακολούθησαν», λέει.

Κάτω από την περιγραφή του νησιού, υπάρχει σύνδεσμος, ο οποίος οδηγεί σε εκτενή τουριστικό οδηγό για την Μύκονο, τον οποίο, επίσης, υπογράφει ο Marc Dubin. Στον τουριστικό οδηγό υπάρχει αναλυτική αναφορά στα καλύτερα ξενοδοχεία, αξιοθέατα, εστιατόρια, όπως επίσης και στη νυχτερινή ζωή, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Κουφονήσια

Για την Telegraph, τα Κουφονήσια αποτελούν τον καταλληλότερο προορισμό για όσους προτιμούν την ησυχία και την ηρεμία.

«Η επιλογή της Jane Foster είναι κρυμμένη ανάμεσα σε δύο μεγαλύτερα Κυκλαδονήσια, την Νάξο και την Αμοργό. “Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο πολύ μικρά νησάκια, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι, τα οποία τα χωρίζει μια λωρίδα θάλασσας, μήκους 200 περίπου μέτρων”, λέει. “Ενώ το Κάτω Κουφονήσι παραμένει ακατοίκητο, στο Άνω Κουφονήσι με τα κατάλευκα εξοχικά του, υπάρχει μια βρίθουσα κοινότητα 366 κατοίκων. Οι ντόπιοι ζουν κυρίως από την αλιεία. Φήμες λένε, ότι υπάρχουν περισσότερες βάρκες, παρά κάτοικοι. Δεν έχει κανονικούς δρόμους, ενώ υπάρχουν ελάχιστα αυτοκίνητα, οπότε η μετακίνηση γίνεται είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο. Πριν το 1980, δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρισμός και μόνο την τελευταία δεκαετία το Άνω Κουφονήσι έγινε δημοφιλής προορισμός από τους Αθηναίους, οι οποίοι έψαχναν ένα λιγότερο εξεζητημένο και φθηνότερο μέρος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Είναι αγαπημένος προορισμός και για τους ιδιοκτήτες ιστιοπλοϊκών, προκειμένου να χαλαρώσουν, μετά την επίσκεψή τους σε πολύ πιο θορυβώδη και γεμάτα αίγλη νησιά, όπως αυτά της Σαντορίνης ή της Μυκόνου.»

Άνδρος

Καταλληλότερο νησί για πεζοπορία, χαρακτηρίζει το νησί της Άνδρου το αφιέρωμα, υμνώντας τα πανέμορφα μονοπάτια, τα οποία μπορεί να βρει κανείς στα ορεινά του βορειότερου νησιού των Κυκλάδων.

Ένας από τους συνεργάτες του Telegraph Travel, εξιστορεί την εμπειρία του από ένα ταξίδι του στο νησί το 2000:

«Περπατήσαμε σε αρχαία λιθόστρωτα μονοπάτια, περιτριγυρισμένα από τεράστιους πέτρινους τοίχους. Περάσαμε από πορτοκαλεώνες και “πλατσουρίσαμε” σε ρυάκια, στα οποία ζούσαν χελώνες του νερού και λαλίστατα βατράχια. Έπειτα, ανηφορήσαμε σε υπέροχες ξερές πεδιάδες, μερικές από τις οποίες κατοικούνταν μόνο από κουνάβια. Τέλος, σκαρφαλώσαμε σε αμυγδαλεώνες και άλση από μουριές για να φτάσουμε στο μοναστήρι της Παναχράντου. Κάποτε, ζούσαν εκεί 300 μοναχοί, αλλά μόνο δύο απομένουν ακόμη, ζώντας εκεί ευτυχισμένα τα γηρατειά τους. Μάζεψαν τις δωρεές μας μέσα σε ένα κρανίο ενός Ρωμαίου εκατόνταρχου, αλλά δε φάνηκαν να χαίρονται ιδιαίτερα με την επίσκεψή μας.»

Σαντορίνη

«Το Καστελόριζο, το ανατολικότερο νησί της Ελλάδας, μπορεί να είναι πανέμορφο, αλλά είναι δύσκολο να παραβλέψουμε τη Σαντορίνη», αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς προτείνει τη Θήρα, ως το νησί με την καλύτερη θέα.

Την Σαντορίνη αναλαμβάνει να εκθειάσει, επίσης ο ειδικός για την Ελλάδα, Marc Dubin, λέγοντας:

«Είναι καλύτερα προσβάσιμη με πλοίο. Καθώς φτάνει, κάνοντας επιδέξιες μανούβρες πάνω από το απίστευτο βαθύ μπλε των νερών της καλντέρας, τα απόκρημνα βράχια, με τις πολύχρωμες στρώσεις, σχηματισμένα από λάβα στο χείλος της καλντέρας διαγράφονται ψηλά, με τα κατάλευκα σπίτια στην κορυφή, να μοιάζουν σαν χιονονιφάδες. Είναι ένα από τα θαύματα της Μεσογείου, όπως επίσης είναι και η αντίστροφη διαδικασία, το να αγναντεύεις τα νερά της καλντέρας από την κορυφή – κάτι που δεν έχει αφήσει να πάει χαμένο η παράξενα ανάμεικτη τουριστική πελατεία, που αποτελείται από νεόνυμφους στο μήνα του μέλιτος, τουρίστες κρουαζιερόπλοιων και περιηγητές.»

Όπως και στην περίπτωση της Μυκόνου, κάτω από την περιγραφή του νησιού ακολουθεί σύνδεσμος με πλήρη τουριστικό οδηγό για την Σαντορίνη.

Ετικέτες: