Πανελλήνιος διαγωνισμός νεανικής επιχειρηματικότητας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επιχειρείν… νησιωτικώς

Πανελλήνιος διαγωνισμός νεανικής επιχειρηματικότητας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επιχειρείν… νησιωτικώς

Τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας - AEGEAN Startups για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων διοργανώνουν η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι διοργανωτές, στόχος του διαγωνισμού είναι, μέσα στο ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον της συνεχιζόμενης κρίσης και έλλειψης προοπτικών για τους νέους, να προωθήσει την έννοια της επιχειρηματικότητας και να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες με ενδιαφέρον στο επιχειρείν. Ο υψηλός δείκτης ανεργίας στους νέους και στις νέες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, ωθεί το Πανεπιστήμιο να αναζητεί νέους τρόπους επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μέσω του Διαγωνισμού, οι οποίοι θα μπορούν να αναδείξουν και το ιδιαίτερο προφίλ του Αιγαίου.

Ο διαγωνισμός

Οι υποψήφιοι για το διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας, χωρίζονται σε δύο Κοινότητες. Στην πρώτη Κοινότητα, μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές, φοιτήτριες ή απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου από οποιοδήποτε επίπεδο σπουδών, μεμονωμένα ή σε ομάδες. Στη δεύτερη Κοινότητα, συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν νέοι και νέες που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, έχουν γεννηθεί από το 1980 και μετά και δεν ανήκουν στην κοινότητα του Πανεπιστημίου, μεμονωμένα ή σε ομάδες.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει σε μέχρι δύο προτάσεις – ομάδες και σε μέχρι δύο θεματικές περιοχές. Δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη συμμετοχή των μελών και στις δύο Κοινότητες.

Θεματικές περιοχές με ξεχωριστή σημασία για το Αιγαίο στις οποίες μπορούν να κατατίθενται προτάσεις είναι οι εξής:

- Αγροτική Ανάπτυξη – Διατροφή – Υγεία – Εκπαίδευση: Οι συμμετέχοντες μπορούν, ενδεικτικά, να παρουσιάσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες στον αγροτικό – διατροφικό τομέα, εφαρμογές και υπηρεσίες υγείας, φάρμακα βιολογικής βάσης ή καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες εκπαίδευσης

- Ναυτιλία – Εμπόριο – Μεταφορές: Ενδεικτικά, οι προτάσεις μπορούν να αφορούν σε καινοτόμες εφαρμογές στη ναυτιλία και τις μεταφορές, νέες μεθόδους παραγωγής και διανομής προϊόντων, νέες μεθόδους εντοπισμού και ελέγχου φορτίων

- Τουρισμός – Πολιτισμός – Περιβάλλον: Σε αυτή τη θεματική περιοχή, μεταξύ άλλων, μπορούν να παρουσιαστούν σχέδια πάνω σε νέες υπηρεσίες στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, νέες ενεργειακές τεχνολογίες στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα, τη χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών ή διαδικασιών, την ενσωμάτωση «πράσινων» τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και στην παροχή υπηρεσιών, ή τη διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων.

- Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες – Διακυβέρνηση – Κοινωνία: Οι παρουσιάσεις σε αυτή την κατηγορία μπορούν να αφορούν σε προϊόντα ή υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για δημόσιους φορείς, πολίτες η επιχειρήσεις, ή κοινωνική επιχειρηματικότητα και εφαρμογές εθελοντισμού

Όλες οι προτάσεις πρέπει να προτείνουν ξεκάθαρο επιχειρηματικό μοντέλο για δημιουργία εσόδων και δυνητικά να είναι επεκτάσιμες, ακόμη και εκτός Ελλάδας. Η προαγωγή κάποιου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού, πόρου ή δυνατότητας του Αιγαίου αποτελεί επιπλέον σημείο διαφοροποίησης.

Τα στάδια

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί σε 3 στάδια. Για τα δύο πρώτα θα απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή, ενώ το τρίτο και τελευταίο, απαιτεί τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων για την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά και τη βράβευση των καλύτερων.

Για το πρώτο στάδιο, που ολοκληρώνεται στις 2 Μαρτίου, οι υποψήφιοι καλούνται να γράψουν μια σύντομη, σαφή και τεκμηριωμένη περιγραφή της επιχειρηματικής τους ιδέας, με βάση το πρότυπο (φόρμα υποβολής) που περιλαμβάνεται στο δικτυακό τόπο του διαγωνισμού. Τα βασικά στοιχεία όλων των προτάσεων του 1ου σταδίου θα τεθούν σε κοινή θέα, στο διαδικτυακό τόπο των Aegean Startups. Για την πρόκριση στο 2ο στάδιο θα ληφθούν υπόψιν η πρωτοτυπία, η εφικτότητα και η πληρότητα της κάθε πρότασης, αλλά και η δημοφιλία της πρότασης στην πλατφόρμα. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει στις 20 Μαρτίου από σώμα αξιολογητών της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και στελεχών της αγοράς.

Οι προτάσεις, που θα προκριθούν στο δεύτερο στάδιο, στις 8 Μαΐου θα κληθούν να συντάξουν και να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, με βάση πρότυπο που θα τους δοθεί, το οποίο θα μπορεί να οδηγήσει στην ίδρυση επιχείρησης και θα είναι επαρκές για να αξιολογηθεί από πιθανούς χρηματοδότες. Εργαλεία και οδηγίες για τη σύνταξη ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου βρίσκονται και στην ιστοσελίδα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επιπλέον, οι ομάδες που προκρίθηκαν θα μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με μέντορα από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο που θα τους ανατεθεί, σε συνεργασία με τη ΜΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανάλογα με το περιεχόμενο της επιχειρηματικής τους ιδέας. Η επικοινωνία και οι σχετικές συνεδρίες μεταξύ των μεντόρων και των μελών των ομάδων θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Στο τρίτο και τελικό στάδιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν τα καλύτερα Επιχειρηματικά Σχέδια (ανά θεματική περιοχή) που ξεχώρισαν στο στάδιο 2, τα οποία και παρουσιάζονται στην τελική εκδήλωση του διαγωνισμού.

Οι τέσσερις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες (1 ανά θεματική περιοχή) από ομάδες με φοιτητές / αποφοίτους του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα βραβευθούν με ειδική διάκριση και βραβείο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώ οι τέσσερις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες (1 ανά θεματική περιοχή) από ομάδες εκτός του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα βραβευθούν με ειδικά βραβεία, που θα προσφέρουν χορηγοί του διαγωνισμού. Όλες οι ομάδες που θα διακριθούν θα λάβουν δημοσιότητα μέσα από το διαδικτυακό τόπο του διαγωνισμού και σχετικές δημοσιεύσεις, θα έχουν πρόσβαση σε μέντορες για τη βελτιστοποίηση της ιδέας τους και την αναζήτηση περαιτέρω χρηματοδότησης ή άλλης βοήθειας, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε υποδομές υποστήριξης (κοιτίδες) εντός και εκτός του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε Αθήνα και νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, η πιο δημοφιλής πρόταση, με βάση την αποδοχή του κοινού στο διαδικτυακό τόπο του διαγωνισμού, που πληροί τα ελάχιστα κριτήρια, θα είναι υποψήφια για ειδικό βραβείο.

Σε όλους συμμετέχοντες/χουσες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής από τη Δ.Α.ΣΤΑ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανάλογα με το στάδιο που έχουν φτάσει.