Με ασφαλιστικά μέτρα απαντά στην απεργία των εργαζομένων η διοίκηση του Νεωρίου

Η πρόκληση των ασυνεπών

Αποφασισμένη εμφανίστηκε η διοίκηση του Νεωρίου να μην επιτρέψει την όποια συνδικαλιστική διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζομένων, οι οποίοι ξεκίνησαν εχθές απεργιακή κινητοποίηση για την διεκδίκηση των οφειλομένων τους, έναντι της οποίας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα.

Παρουσιάζοντας το σκληρό επιχειρηματικό της πρόσωπο η διοίκηση του Νεωρίου, πέραν της ασυνέπειας της, όσον αφορά τόσο στο σύνολο των οικονομικών της υποχρεώσεων, όσο και ειδικά προς τους εργαζόμενους, επιδεικνύει και μία θρασύτητα άνευ προηγουμένου, βάλλοντας ευθέως κατά του νομίμου δικαιώματος της απεργίας.

Με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, επιχειρεί να «σπάσει» τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παίζοντας με σκληρούς όρους το επιχειρηματικό της παιχνίδι, έναντι των εργατών, στους οποίους πέραν των οφειλών των δεδουλευμένων 4 μηνών, τους οφείλει πολύ περισσότερα.

Τους οφείλει λόγω της εργατικής τους συνέπειας, επάνω στην οποία βασίστηκε όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα, η ποιότητα δουλειάς και η επαγγελματική τυπικότητα που επέδειξε το ναυπηγείο, παρά την αφερέγγυα στάση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους, τους οποίους τώρα χτυπά με τον πλέον προκλητικό και θρασύ τρόπο.

Αυτό το αντεργατικό «κρετσέντο» αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη της ανυπαρξίας εργοδοτικού και επιχειρηματικού ήθους των διοικούντων της επιχείρησης, που αντί να ικανοποιήσουν, που θα ήταν το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσαν να πράξουν, μέρος των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων, αντιθέτως «υπερασπίζονται» με τον πλέον ανοίκειο τρόπο την δική τους κερδοφορία.

Η απεργία των εργαζομένων

Εχθές το πρωί ξεκίνησε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, κατόπιν της απαράδεκτης ανακοίνωσης της διοίκησης του ναυπηγείου, με την οποία ζητούσε να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξασφάλιση των εισπράξεων της επιχείρησης, επιδεικνύοντας παράλληλα την πλήρη απαξίωση προς τους εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι επί 4 μήνες.

Από πλευράς του Εργοστασιακού Σωματείου εκδόθηκε εχθές σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση της απεργίας.

«Καθημερινά και με τον αμφιθεατρικό τρόπο που είναι χτισμένη η πατρίδα μας, η Σύρος, όλοι γινόμαστε μάρτυρες της κίνησης πλοίων στο λιμάνι μας.

Η διοίκηση του Ναυπηγείου μας ενημέρωσε με ανακοίνωση της την 17/04/2015 ότι έσοδα από τα πλοία που μπαινοβγαίνουν στο ναυπηγείο φθάνουν μόνο για να πληρωθούν οι ανελαστικές δαπάνες του ναυπηγείου και εάν περισσέψει κάτι θα πληρώσει και εμάς τους εργαζομένους, που αυτήν την στιγμή μας οφείλει μισθούς 4 μηνών και συμβατικές υποχρεώσεις προηγουμένων ετών που φθάνουν το ύψος σχεδόν των 2.000 ευρώ στον καθένα μας.

Με γνώμονα αυτές τις δηλώσεις, έγινε γενική συνέλευση στις 17/4 στο Ναυπηγείο και αποφασίστηκε με ποσοστό 82,7% μέσα σε μυστική ψηφοφορία να απέχουμε από την εργασία μας από σήμερα και μέχρι να καταβληθούν τα μισά τουλάχιστον από τα οφειλόμενα και εφόσον καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να αποφασιστεί και συμφωνηθεί το μέλλον των πληρωμών μας και γενικότερα του ναυπηγείου με νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ήρθε η ώρα όλοι να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά το καμάρι του νησιού μας, το Νεώριο, που έχει απασχολήσει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες Συριανούς εργαζομένους και έχει ρίξει στην αγορά της Σύρου εκατομμύρια ευρώ.

Τα προβλήματα του Νεωρίου είναι πολλά, τα ακούμε, τα βλέπουμε και πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις εάν υπάρχει θέληση.

Ζητούμε την συμπαράσταση σας στον αγώνα μας και ένα μεγάλο συγνώμη για την τυχόν αναστάτωση που μπορεί να επιφέρουμε».

Κύριο σημείο άξιο προσοχής, αποτελεί η πρόταση του Σωματείου για συμφωνία με την διοίκηση νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ουσιαστικά δείχνοντας τον δρόμο σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς, βασισμένο σε νέα και επί τα χείρω, οικονομικά δεδομένα για τους εργαζόμενους.

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Λίγες ώρες αργότερα και σαν «έτοιμη από καιρό» η διοίκηση της επιχείρησης ανταπάντησε με τον πλέον προκλητικό τρόπο καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Σύρου, ζητώντας την κήρυξη της απεργίας ως παράνομη και καταχρηστική, κάνοντας λόγο για διαφυγόντα κέρδη, ενώ παράλληλα θέτει και θέμα νομιμοποίησης του Εργοστασιακού Σωματείου, λόγω της ελλιπούς σύνθεσης του Δ.Σ., κατά ένα άτομο.

Στο δικόγραφο που κατέθεσε η διοίκηση του Νεωρίου, γίνεται αναφορά στα ποσά που καθ’ όλη την περίοδο του 2014 και 2015 έχει καταβάλλει στους εργαζόμενους, χωρίς να διευκρινίζει πως το σύνολο των χρημάτων προέρχονταν από τα κρατικά έσοδα των δεξαμενών του Π.Ν. και όχι από την εμπορική δραστηριότητα του ναυπηγείου, η οποία ήταν πολλαπλάσια του προηγούμενου έτους.

Γίνεται αναφορά στις υποχρεωτικές, λόγω ποινικών κυρώσεων, καταβολές των Δώρων Χριστουγέννων του 2014 και Πάσχα του 2015, όμως δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στην μη καταβολή του 15% επί του τζίρου, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση, η οποία δεν τηρήθηκε για το 2014, όταν η τελευταία καταβολή αφορούσε στην εξόφληση του 2013.

Αυτά αποτελούν κάποια από τα στοιχεία που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά την σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, με την πλευρά των δικαστικών αρχών να επωμίζεται το βάρος μιας όχι μόνο τυπικά αλλά και ηθικά ορθής απόφασης, την οποία αναμένεται να λάβει.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι εντύπωση προκαλεί, η συνεχιζόμενη «σιωπή» των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων, που καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα της εργοδοτικής ασυνέπειας, αλλά ακόμα και στην παρούσα απροκάλυπτη αντεργατική συμπεριφορά, δεν στηλιτεύει ανάλογες απαράδεκτες εργοδοτικές συμπεριφορές.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της διοίκησης του ναυπηγείου εναντίον των εργαζομένων αποτελεί και πρόκληση και για το σύνολο της κοινής γνώμης, που από απόλυτος υποστηρικτής του Νεωρίου μεταστρέφεται πλέον σε έναν από τους μεγαλύτερους κατηγόρους του, όταν βάλλεται τόσο απροκάλυπτα το εργατικό δυναμικό του, που προέρχεται από τον πυρήνα της τοπικής κοινωνίας.

Ετικέτες: