Συνάντηση Γ. Μαραγκού – Μ. Καζαντζάκη με τους εργαζομένους του Νεωρίου

“Σας στηρίζουμε και κατανοούμε τον αγώνα σας”

Στο Νεώριο μετέβησαν σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη προκειμένου να συναντήσουν τους εργαζομένους του ναυπηγείου ενόψει και της απογευματινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που θα τεθεί το θέμα της τήρησης ή μη των περιβαλλοντικών όρων από την πλευρά της επιχείρησης.

Γ. Μαραγκός: Παρέμβαση στο μέτρο που αναλογεί στον Δήμο

Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Μαραγκός, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την αποδοχή της πρόσκλησης, διευκρινίζοντας εξ αρχής πως, η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να έχει “ένα Νεώριο ισχυρό για τους εργαζομένους και για το νησί”, στο βαθμό που μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά και με άλλες δραστηριότητες που ωφελούν και θα ωφελήσουν τον τόπο.

“Είμαστε δίπλα σας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, διασαφηνίζοντας ωστόσο, πως ρόλος της Αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεν είναι επ΄ ουδενί το κυνήγι διασφάλισης δουλειάς για το Νεώριο ή εξασφάλισης χαριστικών (εντός και εκτός εισαγωγικών) τροπολογιών στο όνομα της κατοχύρωσης των δεδουλευμένων των εργαζομένων, χωρίς εν τέλει να υπάρχει όφελος για τους ίδιους.

Με φόντο την προσεχή συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής, ο Γιώργος Μαραγκός υπενθύμισε ακόμη, πως το θέμα συζητείται μετά από αίτημα του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, αλλά και μετά το πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις αναφορικά με το θέμα της αμμοβολής, καθιστώντας σαφές, πως θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς δεν αφορά ένα θέμα οικονομικής φύσεως, σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη οικονομική συγκυρία για τους εργαζομένους και το ναυπηγείο.

Απαντήσεις για επόμενη ημέρα, ΧΥΤΑ – απόβλητα και χώρο στάθμευσης

Με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται κατά καιρούς, αν δύναται ο ΧΥΤΑ να φιλοξενήσει μέρος των αποβλήτων του Νεωρίου, ο κ. Μαραγκός ξεκαθάρισε πως, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τους περιβαλλοντικούς όρους του κυττάρου, σημειώνοντας παράλληλα, πως ακόμη κι αν υπήρχε περιθώριο, οι συνέπειες για τον ΧΥΤΑ θα ήταν άμεσες και καταστροφικές.

Προς τον ίδιο τέθηκε και το ερώτημα αν η Δημοτική Αρχή έχει πλάνο για την επόμενη ημέρα, στο “απευκταίο σενάριο που το Νεώριο κλείσει”, με τον δήμαρχο να τονίζει πως, υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης, ενώ υπάρχει ξεκάθαρα η διάθεση από τη νέα Δημοτική Αρχή να αναπτύξει διάλογο με τη διοίκηση και τους εργαζομένους ώστε το ναυπηγείο να βαδίσει παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, που είναι ο κύριος στόχος. Εξηγώντας για ακόμη μία φορά, πως, ο Δήμος δεν μπορεί να υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς το Νεώριο είναι μία ιδιωτική επιχείρηση, εξέφρασε την προσωπική θέση του, ότι αυτή η συνεργασία είναι εφικτή και επιθυμητή στην περίπτωση που το Νεώριο προσανατολίζεται σε έναν επαναπροσδιορισμό της δραστηριότητάς του.

Πέραν των ανωτέρω, κληθείς να απαντήσει ο κ. Μαραγκός αν ο Δήμος ζήτησε από τη διοίκηση χώρο προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης ενόψει των κυκλοφοριακών μέτρων που αναμένεται να ληφθούν, απάντησε πως, πράγματι έχει υπάρξει επικοινωνία, χωρίς ωστόσο σήμερα να έχει τελεσφορήσει κάποια προσπάθεια. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως, ο Δήμος δε στοχεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο ναυπηγείο από αυτά που βιώνει ήδη με πρωταγωνιστές τους απλήρωτους εργαζομένους, λέγοντας τέλος, πως, “θέλουμε για την επόμενη ημέρα την επιχείρηση του Νεωρίου λειτουργούσα και πρωταγωνίστρια για το καλό πρωτίστως το δικό σας”.

Μ. Καζαντζάκη: “Με το ίδιο σθένος και σε νέους αγώνες”

Την ευγνωμοσύνη τους προς τη “συνάδελφο” όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσαν, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη εξέφρασαν οι εργαζόμενοι με φόντο τη δικαστική νίκη τους, έναντι της διοίκησης για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν κατά της απεργιακής κινητοποίησής τους στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους. Η ίδια, ως νομική εκπρόσωπός τους, τους αντευχαρίστησε για τη βοήθεια και τη στάση που επέδειξαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης, εκφράζοντάς τους, την ικανοποίησή της, για το θετικό αποτέλεσμα που είχε ένας από τους “δίκαιους αγώνες τους”. “Η εργασία πρέπει να αμείβεται” ανέφερε κατηγορηματικά η Μαρία Καζαντζάκη, επισημαίνοντας πως, “το καλό όνομα της επιχείρησης οφείλεται στην καθημερινή σκληρή εργασία των εργαζομένων”.

Σημείωσε δε, πως, η ίδια συμμερίζεται την αγωνία τους σχετικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, αφού “ο αγώνας τους συνεπάγεται την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους”, καταλήγοντας πως, με το ίδιο σθένος θα συναγωνισθεί μαζί τους, σε όποια νέα υπόθεση προκύψει.

Μετά το πέρας των δύο ομιλιών, τη συνάντηση “έκλεισε” ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Βαγγέλης Μάνθος, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο, όσο και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την παρουσία τους, λέγοντας στη συνέχεια, πως, για τους εργαζομένους, το Νεώριο είναι το σπίτι τους. Ο ίδιος, άδραξε δε την ευκαιρία, με φόντο την απώλεια του κρουαζιερόπλοιου Saga Sapphire, να απευθύνει μήνυμα προς όσους “αμφισβητούν τη στάση των εργαζομένων στα ρυμουλκά”, υποστηρίζοντας, πως, τα πληρώματα των ρυμουλκών ανέκαθεν όποτε ζητήθηκε βοήθεια, ήταν παρόντα.