Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τα ακτοπλοϊκά ζητήματα των Κυκλάδων στη Νάξο, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του ΣΑΣ

Η ακτοπλοΐα σύμμαχος στην οικονομική ανάπτυξη(;)

Ολοκληρώθηκε χτες, Πέμπτη, 21 Μαΐου, η ημερίδα για το «Ακτοπλοϊκό Δίκτυο νήσων Κυκλάδων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», στην οποία συμμετείχαν αρκετοί δήμαρχοι από τα νησιά, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Το θέμα του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί της Νάξου, με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), ως είθισται τα τελευταία χρόνια, ήταν η συμβολή της ακτοπλοΐας και των συνδέσεων, που δημιουργούνται μέσω αυτής, στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών και ειδικότερα των Κυκλάδων.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία, αναφορικά με την εξέλιξη της ακτοπλοΐας, κατά τη διάρκεια των παρελθόντων ετών, αλλά και οι προτεινόμενες νέες δρομολογιακές γραμμές, τόσο ως προς τη διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων με τα κεντρικά λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, όσο και σε επίπεδο ενδοκυκλαδικής ακτοπλοϊκής επικοινωνίας, ενώ, παράλληλα, έγινε και ανάλυση της βιωσιμότητας των γραμμών αυτών.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ τις θέσεις, αλλά και τα προβλήματα των νησιών παρουσίασαν με τις ομιλίες τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι.

«Ανάγκη συλλογικότητας σε επίπεδο διεκδικήσεων»

Το «παρών» στο συνέδριο, έδωσε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος τοποθετήθηκε επί των ακτοπλοϊκών ζητημάτων, όχι μόνο ως εκπρόσωπος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αλλά και με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαραγκός, λαμβάνοντας το λόγο «εστιάσαμε κυρίως στο γεγονός, πως η γεωγραφική ενότητα των Κυκλάδων, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι ως μεμονωμένα νησιά. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει και μια συλλογικότητα και σε επίπεδο διεκδίκησης», ενώ τόνισε, ενώπιον των εκπροσώπων της πολιτείας, «πως θα πρέπει να υπάρχει ένας στέρεος στρατηγικός σχεδιασμός από την κεντρική κυβέρνηση και το Υπουργείο και όχι κάθε χρόνο αυτός ο σχεδιασμός να “πηγαίνει περίπατο”, ή με την αλλαγή των κυβερνήσεων, να υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση».

Επιπλέον, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο (το χιλιομετρικό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο του τρένου, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Γαλλίας που εφαρμόστηκε το 1976), αλλά και στους τρόπους, με τους οποίους αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί.

«Επίσης, εστιάσαμε στο γεγονός, ότι η Σύρος – και όχι τυχαία – φέτος, έχει μακράν την καλύτερη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των τελευταίων πολλών ετών, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δρομολόγια. Φέτος η Σύρος είναι εξαιρετικά ισχυροποιημένη σε επίπεδο ακτοπλοϊκών συνδέσεων και αυτό θα φανεί από τον Ιούνιο, οπότε και περιμένουμε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι», υποστήριξε ο κ. Μαραγκός.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο δήμαρχος μίλησε για «την περεταίρω αξιοποίηση του αεροδρομίου της Μυκόνου με στοχευμένες δρομολογιακές γραμμές, που να μπορούν να μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τον εισερχόμενο τουρισμό, καθώς επίσης και στη σύνδεση με Κρήτη και Θεσσαλονίκη, κάτι που θέλουμε πάρα πολύ όλες οι Κυκλάδες και όχι μόνο η Σύρος. Βέβαια, αυτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί φέτος, όμως, θεωρώ, ότι από του χρόνου, είναι πρόσφορο το έδαφος».

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την πρόθεση του Δήμου για «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου μας, με όλες ανεξαιρέτως τις ακτοπλοϊκές εταιρίες. Στοχεύουμε να έχουμε συναντήσεις με στελέχη και άλλων εταιριών και πιθανώς συνεργασία, ώστε να μπορούν εγκαίρως, να είναι κοινωνοί και γνώστες του τουριστικού μας σχεδιασμού και να προσαρμόζουν, με τη σειρά τους κι εκείνοι τους δικούς τους σχεδιασμούς, με βάση το πώς κινείται το νησί».

Ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ο κ. Μαραγκός, αναφέρθηκε «στην τόνωση των μικρών νησιών, μέσω των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, όπου εκεί θα πρέπει εμείς, τα μεγαλύτερα νησιά, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, με έναν τρόπο πολύ πιο πιεστικό, την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση και όχι μόνο με ευχολόγια».

Αναφορές στην ασυνέπεια της ΝΕΛ

Στα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας, περιλήφθηκε, φυσικά και το θέμα της ΝΕΛ, κυρίως, λόγω του προβληματισμού, που δημιουργεί στους νησιώτες, με την ασυνέπεια τέλεσης των δρομολογίων, λόγω των οικονομικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει.

Κοινό αίτημα όλων των δημάρχων, υπήρξε η περεταίρω παράταση του χρονικού πλαισίου, έως, τουλάχιστον, τον Ιούλιο, στο οποίο το πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ θα καλύπτει την ενδοκυκλαδική σύνδεση, σε αντικατάσταση του AQUA SPIRIT και του κενού, που έχει δημιουργήσει, καθώς θα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας, τόσο για τους νησιώτες, όσο και για τους επισκέπτες, ενώ τονίστηκε, πως η ασυνέπεια που επιδεικνύει η ΝΕΛ, δημιουργεί συνολική κακή εικόνα για την Ελληνική Ακτοπλοΐα, παρά το γεγονός, ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, που δεν αποτελεί παραπάνω από το 1% του συνόλου της ακτοπλοΐας στις ελληνικές θάλασσες.

Πρόταση για καθιέρωση επιπλέον συνεδρίασης στη Σύρο

Απαντήσεις στα αιτήματα των δημάρχων, αλλά και εγκρίσεις νέων δρομολογίων, θα υπάρξουν από την πλευρά του ΣΑΣ, μετά το πέρας της συνεδρίασής του, που πραγματοποιείται σήμερα.

Σύμφωνα με τα πρώτα ασφαλή στοιχεία, στη συνεδρίαση του ΣΑΣ, πρόκειται να εγκριθούν τα νέα δρομολόγια ΕΓ/ΟΓ της εταιρείας Fast ferries (ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. ή ΑΝΔΡΟΣ), τα οποία θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και αφορούν τη σύνδεση και της Σύρου με το λιμάνι της Ραφήνας.

Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο, θα ξεκινά από Ραφήνα κάθε Τρίτη Πέμπτη και Κυριακή στις 08.10 πμ με προορισμό το λιμάνι της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου, ενώ στα δρομολόγια της επιστροφής, κάθε Τρίτη και Πέμπτη θα γίνεται αναχώρηση από το λιμάνι της Σύρου στις 18.00μμ και κάθε Κυριακή στις 19.00μμ, με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Ι. Ρούσσου, προτάθηκε στο Συμβουλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, παράλληλα με την ετήσια συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στη Νάξο, η καθιέρωση μιας επιπλέον ετήσιας συνεδρίασης, η οποία να πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο νησί της Σύρου.