Απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού που καταργεί το αυτοκόλλητο σήμα νομιμότητας των καταλυμάτων

Τέλος στο αυτοκόλλητο σήμα του ΕΟΤ

Παρελθόν αποτελεί το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα νομιμότητας για τα τουριστικά καταλύματα με απόφαση της αν. υπουργού Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, «τραβά την πρίζα» στη διαδικασία πιστοποίησης των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων, καταργώντας, στην ουσία, την εφαρμοστική υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 27283/29−12−14 Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 3684, της προκατόχου της στο υπουργείο Τουρισμού, κ. Ο. Κεφαλογιάννη.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση θεσμικής βαρύτητας του υπουργείου, όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού και όπως όλα δείχνουν, έχει προκληθεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους κατόχους νόμιμων επιχειρήσεων, καθώς η καταργηθείσα ρύθμιση, ήταν ένα μικρό βήμα για τον περιορισμό της «μάστιγας» των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία απορροφούν σχεδόν το 50% του συνολικού ετήσιου τζίρου και τα έσοδά τους, αποτελούν φοροδιαφυγόντα κέρδη για τους ιδιοκτήτες.

Ακύρωση της ρύθμισης χωρίς αντισταθμιστική πρόταση

Το εν λόγω αυτοκόλλητο, έως και την κατάργηση της ρύθμισης, εκδιδόταν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) ή από επαγγελματικές ενώσεις μέλη του, στα οποία μεταβιβαζόταν από τον Σ.Ε.Τ.Ε. η σχετική αρμοδιότητα κατόπιν καταρτίσεως εγγράφου συμβάσεως, αντίγραφο της οποίας θα πρέπει να κοινοποιείται στο Υπουργείο Τουρισμού.

Οι επιχειρηματίες είχαν την υποχρέωση να επικολλούν σε κάθε δωμάτιο το ειδικό θεωρημένο αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας, στο όποιο αναγράφεται ο αριθμός του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και η επωνυμία της επιχείρησης, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ήταν θεσμοθετημένη η επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Τουρισμού.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, να προχωρήσει σε κατάργηση των παλαιών ρυθμίσεων, σχετικά με την πιστοποίηση και την ποιοτική κατάταξη των καταλυμάτων, ήταν σαφής από τις πρώτες δηλώσεις των νέων επικεφαλής. Πιο συγκεκριμένα, η αν. υπουργός Τουρισμού, κ. Κουντουρά, είχε μιλήσει ξεκάθαρα για την πρόθεσή της, για τη διαμόρφωση νέων κανόνων και προϋποθέσεων κατηγοριοποίησης και καλής λειτουργίας ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων με νέες ποιοτικές προδιαγραφές.

Δεδομένου, ότι η απόφαση λήφθηκε, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για αρκετούς προορισμούς, πολλοί είναι οι επιχειρηματίες, που είχαν προμηθευτεί ήδη τα αυτοκόλλητα σήματα, ενώ και οι φορείς που ήταν επιφορτισμένοι με την έκδοσή τους, είχαν ήδη προβεί στα απαραίτητα έξοδα, καθώς απαιτείται ειδικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Ο προβληματισμός, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στους κύκλους των επιχειρηματιών του κλάδου, έγκειται στο γεγονός, ότι, αν και καταργήθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή πληροφορία, αναφορικά με το σχέδιο του υπουργείου για αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων, αλλά και για την νέα μορφή πιστοποίησης και κατηγοριοποίησης των νόμιμων καταλυμάτων.