Έκδοση ενός ολοκληρωμένου φωτογραφικού λευκώματος για την Σύρο

Μία Σύρος χίλιες εικόνες

Δύο άνθρωποι, με κίνητρο την αγάπη τους για τη Σύρο, ανέλαβαν μία πρωτοβουλία προβολής του νησιού, με την έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος αφιερωμένο στο νησί, την στιγμή που τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα ακόμα ψάχνουν να βρουν τον βηματισμό τους, χωρίς όμως ακόμα να διαθέτουν καμία ανάλογη ή έστω παραπλήσια πρόταση.

Ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τον τίτλο «Strolling in Syros», που απεικονίζει την μεγαλοπρέπεια της Σύρου, σε έναν τόμο ανάλογο της «αρχοντιάς» που αποπνέει το νησί, παρουσιάζοντας παράλληλα τις πολύμορφες όψεις της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, που κερδίζουν τον κάθε ένα που θα τις γνωρίσει.

Δημιουργοί του ο Γιώργος Βλάχος και η σύζυγος του Αλεξία Ζαχαροπούλου, οι οποίοι ανέλαβαν μόνοι τους και χωρίς καμία άλλη υποστήριξη, την έκδοση της φωτογραφικής αποτύπωσης των πολλών διαφορετικών «προσώπων» της Σύρου, που ξέρει να συνδυάζει την πλούσια νεοκλασική της δόμηση, με την γραφικότητα του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου και τον πολιτισμό του αρχιπελάγους.

Με ευκαιρία την συγκεκριμένη έκδοση, οι δύο δημιουργοί της μίλησαν στην «Κοινή Γνώμη».

Όλα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα και με τη παραδοχή της εκάστοτε δημοτικής αρχής, έλειπε ένα τέτοιο «εργαλείο» προβολής του νησιού, πόσο μάλλον τώρα που έχει ξεκινήσει επικοινωνιακά μία προσπάθεια τουριστικής προώθησης της Σύρου.

Μέσω αυτής της καλαίσθητης έκδοσης, με την εξαιρετική φωτογράφηση, δίνεται ένα ισχυρό «όπλο» για την προβολή της Σύρου. Εσείς με ποιο κίνητρο ξεκινήσατε αυτή τη δουλειά;

Γ.Β.: «Ο λόγος που ξεκίνησα αυτή τη δουλειά έχει να κάνει με ένα άλλο έντυπο που έχει αρχίσει και κυκλοφορεί εδώ και 4 χρόνια και κυκλοφορεί κάθε καλοκαίρι, το «Συργιάνι», το οποίο το στηρίζουν επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης. Ο τρόπος που το αποδέχθηκε ο κόσμος και η αντίληψη του ίδιου του εντύπου, μου έδωσε την ευκαιρία να καταλάβω ότι θα μπορούσα να το εξελίξω. Όταν κατάλαβα ότι ο κόσμος είχε το «Σιργιάνι» στα σαλόνια για να το επιδεικνύει στους επισκέπτες, αντιλήφθηκα ότι θα μπορούσα να κάνω μία δομημένη και σωστή δουλειά, που να βγάζει το νησί λίγο παραέξω και να δώσω έκφραση σε όλο το υλικό το οποίο είχα μαζέψει τα τελευταία 5 χρόνια».

Το «Σιργιάνι» λοιπόν πέρα από ένα καθαρά διαφημιστικό έντυπο είχε αρχίσει να λειτουργεί και σαν ένα «διαβατήριο» της Σύρου προς τα έξω.

Γ.Β.: «Το «Συργιάνι» ταξίδεψε με τις αποσκευές των επισκεπτών και επειδή έχει τύχει ανταπόκρισης, έχει ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Στηριζόμενος σε αυτό, που ήταν απλά ένα διαφημιστικό έντυπο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα δομημένο έντυπο που να παρουσιάζει την εικόνα του νησιού κυρίως, χωρίς να θέλουμε να το αναπτύξουμε ιστορικά και φιλολογικά. Έχουμε κρατήσει κάποια αποσπάσματα και κάποιους προλόγους που έχουν να κάνουν με την ιστορία του νησιού, την Άνω Σύρο, την Ερμούπολη και τα χωριά ξεχωριστά».

Μπορεί με τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού να έχετε στενή επαφή αυτά τα 4 χρόνια, όμως πολύς κόσμος δεν σας γνωρίζει. Όμως δεν ήρθατε από το «πουθενά» στη Σύρο, καθώς η κ. Αλεξία Ζαχαροπούλου, έλκει την καταγωγή από τη Σύρο, όσο και εάν ζείτε στην Αθήνα, κάθε χρόνο έρχεστε στο σπίτι σας εδώ.

Α.Ζ.: «Είναι περισσότερο η αγάπη μας για τον τόπο. Όταν ξεκινήσαμε να βλέπουμε και την ανάγκη των ανθρώπων να βλέπουν τον τόπο τους και με μία άλλη ματιά, μέσα από την φωτογραφία, καταλήξαμε στο να ολοκληρωθεί η δουλειά και να φτιάξουμε αυτό το λεύκωμα».

Επειδή και ο Δήμος και γενικά οι φορείς, με ένα τέτοιο λεύκωμα είχε ανάγκη να εξυπηρετηθεί όσον αφορά στην προβολή του νησιού και τους επισκέπτες. Κάνατε κάποια προσπάθεια να έρθετε σε κάποια επαφή με τους υπεύθυνους του Δήμου για να προωθηθεί αυτό;

Γ.Β.: «Αν και δεν ήταν σκοπός μου, κάποια στιγμή έκρινα ότι θα μπορούσα να απευθυνθώ στο Δήμο, όπως και το έκανα στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, αφού πλέον είχα ολοκληρώσει την ιδέα του λευκώματος, σκέφτηκα ότι θα ήταν τιμή για μένα, πιθανόν και για τον ίδιο τον Δήμο να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια και να την προχωρήσουμε μαζί. Τελικά δεν ευοδώθηκε. Ίσως να μπλέχτηκε σε διαδικασίες. Αφού πέρασαν 8 μήνες αποφάσισα να το προχωρήσω μόνος μου».

Δηλαδή αρχικό ενδιαφέρον υπήρξε από τον Δήμο;

Γ.Β.: «Υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του Δήμου για τον τουρισμό, τον κ. Φώσκολο και από τον ίδιο τον Δήμαρχο».

Πέραν του ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα αξιοπρεπέστατο δώρο εκ μέρους του Δημάρχου προς τους επισκέπτες, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ανταποδοτικά για τον Δήμο, με το να στηθεί στις προθήκες των μουσείων ή του θεάτρου Απόλλων και πωλείται;

Γ.Β.: «Βεβαίως. Τους το είχα προτείνει και αντιλήφθηκαν πως θα ήταν κάτι που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν και στην ουσία να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από την είσπραξη του αντιτίμου».

Εάν τώρα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον Δήμο και θελήσει να το αγοράσει, έχει την ευχέρεια;

Γ.Β.: «Πάντα υπάρχει η ευχέρεια για τον Δήμο, μόνο που δεν ξέρω αν θα μπορώ να του διαθέσω την ποσότητα που είχαμε συμφωνήσει από την αρχή. Ίσως να χρειαστεί να γίνει δεύτερη έκδοση».

Έχετε κάνει επαφές με τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί;

Γ.Β.: «Έχω έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συλλόγων, τους εκπροσώπους των φορέων και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό. Όμως επειδή έχει ένα ακριβό κόστος για να το πάρει κάποιος σύλλογος, γι’ αυτό απευθύνθηκα στον Δήμο ώστε να υπάρξει κάποια συνέργεια με τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να το απορροφούν και οι φορείς και να μπορούν να κάνουν τις επαφές και τις τουριστικές συμφωνίες με τους εκπροσώπους τουρισμού. Δεν προχώρησε, πάντως οι εκπρόσωποι των φορέων το θέλουν και είναι όλοι ενήμεροι».

Το λεύκωμα θα βγει στα βιβλιοπωλεία όπως και σε κάποια ξενοδοχεία που θα έχουν την ευχέρεια να το πουλάνε.

Τα κείμενα και την επιμέλεια τους έχει αναλάβει η φιλόλογος, Δανάη Βλάχου, τα ιστορικά κείμενα και κάποιες αναδρομές υποστηρίχθηκαν από την κ. Μαίρη Ρώτα, βοήθησε η κ. Λουκρητία Δούναβη, με κείμενα της για την Άνω Σύρο, την μετάφραση έχουν κάνει οι Αδριάνα Χάρου και Πόπη Μερτζάνη, ενώ ο Γιώργος Στεφάνου παραχώρησε και την μοναδική φωτογραφία που δεν είναι του κ. Βλάχου, με τον τίτλο «Το Καστρί από ψηλά», που συμπεριλήφθηκε μέσα στο λεύκωμα.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία δείχνει για ακόμα μία φορά ότι το να προχωρήσουμε πιο ουσιαστικά στην προβολή αυτού του τόπου είναι τελικά κάτι πολύ απλό. Απόφαση χρειάζεται.