Επιχειρηματική και εργασιακή διάσταση της βιομηχανίας του πολιτισμού, το θέμα της 5ης ημέρας εργασιών του Διεθνούς Σεμιναρίου της Παντείου στη Σύρο

Αναλύοντας την πολιτιστική επιχειρηματικότητα

Τις διαστάσεις της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, ανέλυσε στους συμμετέχοντες στο Διεθνές Σεμινάριο ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Λέανδρος.

Στο σεμινάριο, που διοργανώνει το τμήμα ΕΜΠ και πραγματοποιείται από την Παρασκευή, 19 Ιουνίου, στο χώρο του ξενοδοχείου “Francoise” στο Γαλησσά και θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 27 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στους τομείς της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και του δημιουργικού τομέα της οικονομίας.

Στην παρουσίασή του, κατά την 5η ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου, ο ένας εκ των δύο υπεύθυνων καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Λέανδρος, ανέλυσε την επιχειρηματική και εργασιακή διάσταση της βιομηχανίας του πολιτισμού, μέσα από παραδείγματα εφαρμοσμένων καινοτόμων πρακτικών, σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου ο πολιτισμός παρέχει κίνητρα και πεδία δραστηριοποίησης σε ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά και σε συμπράξεις ιδιωτών και δημοσίου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, στην Ελλάδα, αποτέλεσαν η παραγωγή και διανομή της ταινίας «Άλφα», μιας διαμιντιακής κινηματογραφικής απόδοσης της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή, «Αντιγόνη», η οποία οφείλει την παραγωγή της στη διαδικασία της Διαδικτυακής Μικροχρηματοδότησης (crowdfunding), μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν περίπου 65.000 ευρώ για τις ανάγκες της ταινίας, ενώ η διανομή της στο κοινό, πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, αλλά και η περίπτωση ανάπλασης και εκμετάλλευσης για πολιτιστικούς σκοπούς του παλαιού εργοστασίου του «Βυρσοδεψείου», που βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού και ανήκει ιδιοκτησιακά στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μια πολλαπλών χρήσεων κοιτίδα ζωντανού πολιτισμού. Στο Βυρσοδεψείο, επιχειρείται η ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών, για την καλλιέργεια καινοτόμων και υβριδικών μορφών τέχνης. Επίσης, λειτουργεί ως σημείο δικτύωσης μεταξύ των καλλιτεχνών, των ακτιβιστών, αλλά και των διεθνών καλλιτεχνικών οργανισμών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λέανδρος στην παρουσίασή του, η εύρεση καινοτόμων τρόπων χρηματοδότησης, οι νέες μορφές στη διοίκηση, η ενοποιημένη διαχείριση του τοπίου, οι συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η χρηματοδότηση προερχόμενη από το κοινό χρηματοδότηση, όπως και πολλές άλλες πρωτότυπες και δημιουργικές προσεγγίσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να απελευθερωθούν οι «κλειδωμένες» δυνατότητες της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπογράμμισε, επίσης, πως μια σχετικά μέτρια επένδυση σε επιχειρηματικά εγχειρήματα, που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά, μπορούν να αποδόσουν σημαντικά κέρδη, τα οποία μπορούν να εξαργυρωθούν οικονομικά, αλλά και σε όρους βελτίωσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το δεύτερο μέρος της σεμιναριακής ημέρας, ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση παραδειγμάτων από τον τομέα του video editing, από δυο εκ των συμμετεχουσών καθηγητριών, της κ. Meral, από την Τουρκία και της κ. Debra Sea, από την Μινεσότα της Αμερικής. Η κ. Meral παρουσίασε τουρκικές παραγωγές βίντεο, τα οποία σχετίζονται με κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, ενώ η κ. Sea, παρουσίασε βίντεο δικής της παραγωγής, που επιμελήθηκε με τη χρήση multimedia.