Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου - Αντιπάρου

"Έλλειψη χρημάτων... στάση εμπορίου"

  • Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2015 - 11:52

Σε συγκεκριμένες ενέργειες ζητά ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου - Αντιπάρου να προβεί η κυβέρνηση μέχρι την επαναλειτουργία των Τραπεζών προκειμένου να προασπιστούν οι επιχειρήσεις. 

Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 01/07/2015 και ώρα 14:00 στην αίθουσα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών του Συλλόγου.

Το θέμα που συζητήθηκε ήταν η <<Αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις με το capital control.>>

Η βαθιά κρίση που βιώνουμε την τελευταία πενταετία, οδήγησε σε πάρα πολλά δεινά την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δηλαδή όλους εμάς του μικρό-μεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους.

Σήμερα, άλλο ένα βαρύ πλήγμα προστέθηκε και λέγεται capital control – ο έλεγχος και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις μας όπως το να μην μπορούμε να πληρώσουμε προμηθευτές άρα να μην παραλαμβάνουμε εμπορεύματα, όπως και να μην μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά μας αφού με τα λίγα λεφτά καλύπτει αυστηρά και μόνο βασικές ανάγκες και δεν καταναλώνει τίποτα άλλο.

Υπενθυμίζουμε το παλιό και σοφό ρητό:

ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ – ΣΤΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Πέρα από τα προηγούμενα, το πρόβλημα μας βρήκε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Είμαστε υποχρεωμένοι και αυτό συστήνουμε στους συναδέλφους ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κάθε επισκέπτης του νησιού μας που απέμεινε ή θα τολμήσει να έρθει, πρέπει να αισθανθεί τη σιγουριά και τη φιλοξενία μας μέχρι να περάσει η κρίση αυτή. Συνάδελφοι, συμπεριφερθείτε ψύχραιμα, να κάνετε αποδεκτές τις συναλλαγές με όλα τα μέσα όπως κάναμε έως τώρα και όλα αυτά ειδικά προς τους αλλοδαπούς που μας τιμούν με την παρουσία τους και την κατανάλωσή τους στα καταστήματά μας.

Παράλληλα ζητάμε από την Κυβέρνηση, για λογαριασμό των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, να προχωρήσει άμεσα στην νομοθέτηση των εξής μέτρων με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον τριών εβδομάδων μετά την επαναλειτουργία των Τραπεζών.

 

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ , τρεχουσών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, χωρίς να χάνουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα.

  • Αναστολή κατάθεσης κάθε είδους μέτρων που απορρέουν από συναλλαγές με αξιόγραφα όλων των μορφών και τύπων

 

Τέλος, η βασική απαίτηση όλων των επιχειρηματιών είναι να λειτουργήσει το γρηγορότερο η αγορά ομαλά και πάλι. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να λειτουργήσουν ενωτικά, για μία κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

Τα σημάδια αποδιοργάνωσης της αγοράς είναι ήδη ορατά.