Σε σταθερά επίπεδα η επισκεψιμότητα της Μυκόνου, με θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου

Χωρίς πανικό και ακυρώσεις

Συγκρατημένη ανησυχία των ξένων τουριστών για τις τρέχουσες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις, χωρίς επίπτωση, ωστόσο, στις κρατήσεις και ανοδική πορεία του νησιού στον τουριστικό τομέα, καταγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μυκόνου, κ. Μιχάλης Αποστόλου.

Σε πείσμα όσων επιχειρούν να παρουσιάσουν τραγικές μειώσεις στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μυκόνου, παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση, που επικρατεί στο νησί των ανέμων και η οποία δεν δείχνει να επηρεάζεται αισθητά, ούτε από τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει σχετικά με την Ελλάδα, ούτε και από τις ρευστές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η Μύκονος δεν έχει χάσει τους μόνιμους επισκέπτες της, ενώ ακόμη και οι τουρίστες, που επιλέγουν το νησί πρώτη φορά για τις διακοπές τους, δεν σπεύδουν σε ακυρώσεις και δεν επιδεικνύουν κανέναν πανικό, εφόσον ενημερώνονται από τους επιχειρηματίες, πως ο προσωρινός περιορισμός στις αναλήψεις, που ισχύει για τους Έλληνες, δεν τους αφορά.

Ανασφάλεια μόνο για τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μυκόνου, οι εκτιμήσεις του σε σχέση με την πορεία του τουρισμού έως το τέλος της περιόδου, εξακολουθούν να είναι θετικές. «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πάρα πολύ ομαλά. Υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις, αλλά καμία από αυτές δεν έγινε λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Έχουμε πάρει αρκετές κρατήσεις και αν υπάρξει κάποια ακύρωση, αμέσως βρίσκεται κάποιος άλλος που θα κλείσει το δωμάτιο. Η καλοκαιρινή περίοδος στη Μύκονο, δόξα τω Θεώ, μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά. Πέρσι είχε πάει, επίσης, πολύ καλά και απ’ ότι δείχνουν όλα, θα πάει και το Αύγουστο πάρα πολύ καλά, ενώ και αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερά καλή πορεία».

Σχετικά με το κλίμα ανησυχίας, που έχει προκληθεί, λόγω της μεγάλης έκτασης, που έχει λάβει το Ελληνικό ζήτημα, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε, ότι «υπάρχει μια ανασφάλεια στον κόσμο όσον αφορά στο αν θα μπορεί να πάρει χρήματα από την τράπεζα. Συνεχώς τηλεφωνούν από το εξωτερικό ρωτώντας “αν έρθουμε θα έχουμε φαγητό” ή “θα μπορούμε να κάνουμε ανάληψη από τις τράπεζες;”. Εμείς, πάντοτε είμαστε θετικοί. Προσπαθούμε να είμαστε εντάξει με τον κόσμο, να τους ενθαρρύνουμε, να τους καθησυχάζουμε, να μην υπάρχει αυτός ο φόβος, διότι κακά τα ψέματα, όταν εσύ πρώτος δίνεις ένα αρνητικό ύφος, προκαλείς περισσότερο κακό, παρά καλό».

Ο κ. Αποστόλου εξήγησε, ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι κρατήσεις γίνονται μέσω πιστωτικής κάρτας, καθώς οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται τα ξενοδοχεία, χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα, μην παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα πληρωμής με μετρητά.

Η κύρια ανησυχία των ξένων επισκεπτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, είναι αν θα έχουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών κατά την παραμονή τους στο νησί, μια ανησυχία προς το παρόν αβάσιμη, καθώς οι περιορισμοί στα ημερήσια όρια ανάληψης, ισχύουν μόνο για τους κατόχους ελληνικών καρτών και όχι για κατόχους καρτών, που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού, όπως έχει τονιστεί και σε επίσημη ανακοίνωση του υφυπουργείου Τουρισμού. «Εκεί βρίσκεται η κύρια ανησυχία των τουριστών. Αν ισχύει και για εκείνους το όριο των 60 ευρώ ημερησίως, που ισχύει για εμάς, ή αν θα μπορούν να πραγματοποιούν μεγαλύτερες αναλήψεις, δεδομένου, ότι είναι αρκετά δύσκολο για έναν τουρίστα να ταξιδεύει με μετρητά στην τσέπη του».

Προϋπόθεση για την ομαλή πορεία του τουρισμού η ρευστότητα

Η μόνη δυσκολία που υπάρχει, αφορά στους χονδρέμπορους, οι οποίοι πλέον ζητούν να πληρωθούν σε μετρητά. Δεν δέχονται πίστωση και απαιτούν την προκαταβολή του ποσού πριν σταλεί το εμπόρευμα, κάτι που δεν είχε συμβεί έως τώρα. Πραγματικός λόγος ανησυχίας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος, θα υπάρξει μόνο αν υπάρξει και αδυναμία ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες, με τους επισκέπτες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις χρεωστικές ή πιστωτικές τους κάρτες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συναλλαγές τους.

Σταθερά ανοδική πορεία του διεθνούς, πτωτική πορεία του εγχώριου τουρισμού

Σχετικά με την επιμονή μερίδας του Τύπου, να παρουσιάζει μια τραγική κατάσταση στον τομέα του ελληνικού τουρισμού, αναφερόμενη σε πανικό της τουριστικής αγοράς και ραγδαία αύξηση ακύρωσης των κρατήσεων, ο κ. Αποστόλου απαντά, «όχι, δεν θέλω να πω ψέματα, δεν έχουμε νιώσει ακόμη τέτοιο πράγμα στη Μύκονο. Εδώ τα πράγματα πάνε μια χαρά, μέχρι αυτή τη στιγμή», συμπληρώνοντας, πως, πέραν των μόνιμων, ούτε οι νέοι πελάτες φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις διακοπές τους», αποσαφηνίζοντας, πως αν και υπάρχει μια ανησυχία, όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, δεν υπάρχει κανένας πανικός.

Κατά συνέπεια, διαφαίνεται ξεκάθαρα η υπερβολή, με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα, είτε χάριν υψηλότερων ποσοστών τηλεθέασης, ακροαματικότητας ή αναγνωσιμότητας, είτε με σκοπό την εσκεμμένη παραπληροφόρηση των πολιτών, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα πανικού, όπως άλλωστε είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όταν έντυπος και τηλεοπτικός Τύπος, είχαν επιδοθεί σε απροκάλυπτη τρομοκρατία της κοινής γνώμης, στοχεύοντας στον ψυχολογικό επηρεασμό της.

Η σταθερά καλή πορεία στον τομέα του τουρισμού, φαίνεται απτόητη από τις πολιτικές εξελίξεις, σε νησιά, τα οποία κατά βάση δουλεύουν με τουρίστες από το εξωτερικό, όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη. Δεδομένου, ότι οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες, τα νησιά, τα οποία απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια τουριστική αγορά, είναι φυσικό να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είχε εξηγήσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, κ. Ιάκωβος Αρβανίτης, ο οποίος είχε τονίσει συγκεκριμένα για τη Σύρο, ότι οι κρατήσεις των ξένων τουριστών παρουσιάζουν σταθερότητα, ενώ συγκρατημένα πτωτική πορεία έχουν οι κρατήσεις των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μυκόνου, συμφώνησε στο γεγονός, πως η ελληνική τουριστική αγορά έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση τα τελευταία χρόνια, με τον περιορισμό της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών, ενώ σημείωσε, ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έδωσαν απλώς «τη χαριστική βολή» στον εγχώριο τουρισμό.

Ετικέτες: