Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

«Άμεση ανάγκη για την επίσπευση εγκρίσεων τραπεζικών συναλλαγών»

  • Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2015 - 16:35

Την ανάγκη επίσπευσης των εγκρίσεων των τραπεζικών συναλλαγών τονίζει με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, προκειμένου να μην πληγεί περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα και δη στον ιδιαίτερα δύσκολο ευαίσθητο χώρο των Κυκλάδων. 

Η επιστολή του Γ. Ρούσσου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο του ρόλου του που σχετίζεται με την προστασία και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, καταβάλει προσπάθειες ώστε να συμβάλει στην ομαλότητα των τομέων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό στην περιοχή μας, στις δύσκολες αυτές στιγμές. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη συγκρότηση Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ένα πρώτο βήμα, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι ο όγκος των αιτημάτων προς έγκριση είναι μεγάλος και δύσκολα διαχειρίσιμος, δεδομένης της ταχύτητας των εξελίξεων και των αναγκών της αγοράς.

Όπως αναφέραμε στην ανακοίνωσή μας της 2ας Ιουλίου, ήδη έχουν αρχίσει να αναφέρονται σημαντικά προβλήματα τροφοδοσίας σε κάποια από τα νησιά του Νομού μας εξαιτίας της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων τάσσεται σαφώς υπέρ της στροφής στην κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων και πρώτων υλών που η εγχώρια παραγωγή αδυνατεί να καλύψει, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Τα πράγματα δείχνουν ότι χρειαζόμαστε άμεσα έναν εφαρμόσιμο μηχανισμό διαχείρισης, ώστε να αποφύγουμε εγκαίρως το ενδεχόμενο οι μεμονωμένες ελλείψεις να γενικευθούν την επόμενη εβδομάδα και να δημιουργήσουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ένα κομμάτι της τουριστικής ροής και δραστηριότητας στις Κυκλάδες κρατιέται ακόμα όρθιο και πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και σας καλούμε να προβείτε σε εύρεση και άμεση εφαρμογή πρακτικών λύσεων, καθώς εντός των προσεχών ημερών τα προβλήματα αυτά θα διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό που οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμες.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση επιβάλλει την «αποκέντρωση» της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη, με δημιουργία επιτροπών ανά Τράπεζα, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τα αιτήματα των ενδιαφερομένων και να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις.