Συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης με την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας

Θετική εξέλιξη

Νέα θετική τροπή στην πολύμηνη απραγία του Νεωρίου, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων, κατόπιν της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν τελικά σε κοινά αποδεκτή λύση, με προοπτική την άμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου.

Η πρώτη αχτίδα φωτός στην υπόθεση του Νεωρίου, φάνηκε εχθές, με την κατάσταση να τείνει προς εκτόνωση, καθώς από την πλευρά των παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, έγινε εμφανής η πρόθεση λήξης της ανέξοδης στασιμότητας που δημιουργήθηκε στην υπόθεση του ναυπηγείου.

Ζητούμενο όλων των πλευρών ήταν η επίλυση της κατάστασης και η εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης, με τους εργαζόμενους να λύνουν την απεργία τους και να επιστρέφουν στην εργασία του, κατόπιν ικανοποίησης τω αιτημάτων τους και την πλευρά της διοίκησης να θέτει μία νέα επιχειρησιακή προοπτική για το ναυπηγείο.

Η συνάντηση

Στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε τρίωρη συνάντηση υπό τον υπουργό Γιώργος Κατρούγκαλο, παρόντων του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη και ενός διευθυντή, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, εκ μέρους της διοίκησης της επιχείρησης οι κ.κ. Ν. Ταβουλάρης, Κ. Κοκκάλας και Γ. Στεφάνου, εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (Π.Ο.Ε.Μ.) και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Α. Συρίγος και Ν. Συρμαλένιος.

Στην συνάντηση που ξεκίνησε στις 15.00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 18.00 μ.μ., εκ μέρους των στελεχών του υπουργείου ζητήθηκε μία ανάλυση των θέσεων της κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, ώστε να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα και επ’ αυτών ζητήθηκαν οι σχετικές διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις, από τους εκπροσώπους του υπουργείου, που εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως καταρτισμένοι επί του θέματος.

Πρωτίστως ζητήθηκε η τοποθέτηση του Εργοστασιακού Σωματείου και κατόπιν της Διοίκησης, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν τοποθετήσεις και από τους εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Μετάλλου, ενώ η εμπεριστατωμένη γνώση επί του θέματος του διευθυντή, του επέτρεψε να κατευθύνει επί της ουσίας τη συζήτηση.

Σημαντική η παρουσία και των δύο βουλευτών των Κυκλάδων, κ.κ. Συρίγου και Συρμαλένιου, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ουσιαστικός ο ρόλος τους, καθώς κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προς εκτόνωση της κατάστασης και την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης. Να σημειωθεί πως ο τρίτος κυβερνητικός βουλευτής, Νίκος Μανιός, απουσίαζε από την συνάντηση λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, τον οποίο όμως εκπροσώπησε μία στενή του συνεργάτης.

Η συμφωνία

Η πολύωρη συνάντηση κατέληξε τελικά σε μία συμβιβαστική πρόταση, την οποία συνυπέγραψαν οι δύο πλευρές και στην οποία εγγυητής της τήρησης της μπαίνει το υπουργείο, αλλά και οι κυβερνητικοί βουλευτές, που αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της ώστε σε περίπτωση μη υλοποίησης της, από όποια από τις δύο πλευρές, να υπάρξει άμεση παρέμβαση τους.

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία θα δοθεί από την πλευρά της κυβέρνησης προς την εταιρεία μία εξάμηνη απαλλαγή από τις οικονομικές υποχρεώσεις των ρυθμίσεων που έχει κάνει για τις οφειλές προς το ΙΚΑ και τη ΔΕΗ, ώστε στο διάστημα αυτό με την εμπορική επαναδραστηριοποίηση του ναυπηγείου, να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των μισθών των εργαζομένων.

Οι πληρωμές αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων του ναυπηγείου, δηλαδή τόσο των μονίμων όσο και του εργολάβου, με την υποχρέωση του ναυπηγείου να είναι συνεπές σε αυτές.

Παράλληλα, τα χρήματα που υπολείπονται να εισπράξει η επιχείρηση από το πλοίο «Χρυσούλα Σ», που είναι στη δεξαμενή του ναυπηγείου, να δοθούν και αυτά άμεσα στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, καθώς η επιχείρηση είχε ήδη εισπράξει το 50% από το εν λόγω πλοίο, το υπολειπόμενο ποσό και αυτό που πρόκειται να δοθεί στους εργαζόμενους, αντιστοιχεί στο 30% που θα εισπράξει, με την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς το υπόλοιπο 20% πρόκειται να εισπραχθεί κατά την εκκαθάριση του λογαριασμού με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Όλα τώρα βασίζονται στην βελτίωση των εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, εξέλιξη προς την οποία ο κ. Κοκκάλας ανέφερε ότι υπάρχει θετική προοπτική, οπότε θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι μισθοί των εργαζομένων και τα όσα τους οφείλονται.

Όσον αφορά στο ανοιχτό μέτωπο που έχει το Νεώριο με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Χρυσούλα Σ», η οποία έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ναυπηγείου, η συμφωνία που επιτεύχθηκε εχθές μπορεί να λειτουργήσει θετικά και προς αυτή την κατεύθυνση.

Καθώς σήμερα εκδικάζεται η υπόθεση, οι νομικοί εκπρόσωποι της επιχείρησης θα γνωστοποιήσουν την εξέλιξη που προέκυψε, ευελπιστώντας σε μία θετική αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος.

Η παρούσα συμφωνία τελεί υπό αίρεση μέχρι να συζητηθεί στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, για να ληφθούν και από πλευράς τους οι τελικές αποφάσεις, ενώ όσον αφορά στην διοίκηση της εταιρείας, μένει να αποδείξει όχι μόνο την τυπικότητα της έναντι των δεσμεύσεων που ανέλαβε, αλλά και την προοπτική εξέλιξης της επιχείρησης, που θεωρείται αναγκαία και επιβεβλημένη τόσο για το μέλλον της όσο και για το μέλλον και των εργαζομένων αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Ετικέτες: