Χιλιάδες οι οικονομικές παραβάσεις σε τουριστικούς προορισμούς

Νέοι έλεγχοι από το υπουργείο Οικονομικών

  • Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2015 - 06:10

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν οι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Δ.Ε και Σ.Δ.Ο.Ε.) και την προηγούμενη εβδομάδα σε τουριστικές και άλλες περιοχές.

Με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για ελέγχους του υπουργείου, που ενισχύεται και προσαρμόζεται καθημερινά, στο διάστημα αυτό ελέγχθηκαν 5.031 επιχειρήσεις και συμμετείχαν 1.571 ελεγκτές.

Από τις 27.7.2015, δηλαδή τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ελέγχθηκαν συνολικά 16.263 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 3.310.

Αποτελέσματα ελέγχων της Γ.Γ.Δ.Ε

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφαρμόζοντας το επιχειρησιακό της σχέδιο για ενίσχυση και εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων, ιδίως στις τουριστικές περιοχές λόγω θερινής περιόδου, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ανακοινώνει τα συνοπτικά αποτελέσματα των μερικών επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες της (Δ.Ο.Υ. και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) την εβδομάδα από 10.08.2015 έως 16.08.2015.

Ειδικότερα, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα διεξήχθησαν 3.525 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από συνεργεία των Δ.Ο.Υ και της Υπηρεσίας Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε 3.496 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Στους ελέγχους αυτούς, που πραγματοποιηθήκαν καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, συμμετείχαν συνολικά 996 υπάλληλοι και διαπιστώθηκαν σε 610 επιχειρήσεις συνολικά 1.139 παραβάσεις.

Αποτελέσματα ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. της χώρας

Από τις Δ.Ο.Υ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 3.033 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 3.004 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 430.

Στους ελέγχους αυτούς συμμετείχαν 834 υπάλληλοι.

Οι έλεγχοι και αυτή την εβδομάδα επικεντρώθηκαν κυρίως στους κλάδους εστίασης (1.839 έλεγχοι), διασκέδασης και τουρισμού, καθώς και εμπορίας.

Από τις 430 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, το 96% (δηλαδή 413 παραβάσεις) αφορούσαν στην μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων, ενώ μεγαλύτερη παραβατικότητα διαπιστώθηκε στους ελέγχους που διεξήχθησαν κατά τις βραδινές ώρες.

Κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν 10 Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές από 9 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της εστίασης.

Από αυτές οι 5 κατασχέθηκαν στην Κρήτη, προκειμένου να ελέγχει η εγκυρότητα του λογισμικού τους.

Αποτελέσματα ελέγχων από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

Από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε πραγματοποιήθηκαν 492 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν σε 180 επιχειρήσεις συνολικά 709 παραβάσεις, που αφορούν κυρίως τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Στους ελέγχους συμμετείχαν 162 υπάλληλοι της μονάδας.

Οι διενεργηθέντες έλεγχοι έλαβαν χώρα τόσο σε τουριστικές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όλης της επικράτειας όπως, η Σαντορίνη, η Ίος, η Σίφνος, η Μήλος, η Κως, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Κέρκυρα, οι Παξοί, τα Κύθηρα, η Χαλκιδική, κ.λ.π.

Η παραβατικότητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, περίπου του 45%.

Ο κύριος όγκος των ελεγχθεισών επιχειρήσεων, σε ποσοστό άνω του 80%, δραστηριοποιείται στην εστίαση και στον τουρισμό, ενώ διενεργήθηκε έλεγχος και σε δύο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες) χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις.

Από ελέγχους που διεξήχθησαν σε 2 τουριστικά λεωφορεία που μετέφεραν λουόμενους, καταλογίστηκαν 58 παραβάσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων εσόδου.

Αποτελέσματα ελέγχων του ΣΔΟΕ

Από το Σ.Δ.Ο.Ε., την εβδομάδα 10 έως 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν 1.535 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και συμμετείχαν 575 υπάλληλοι του Σώματος.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 417 επιχειρήσεις με 1.260 συνολικά παραβάσεις.

Στα πλαίσια των διενεργηθέντων ελέγχων του Σ.Δ.Ο.Ε. κατασχέθηκαν 8 Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές από 7 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της εστίασης.

Οι 3 περιπτώσεις κατασχέσεων σημειώθηκαν στις νήσους Χίο και Μυτιλήνη.

Ετικέτες: