Ριζικά διαφορετική η εικόνα των εμπορικών οδών στο κέντρο της Ερμούπολης τη φετινή εορταστική περίοδο

Χριστούγεννα ανάπλασης

Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελου Αλεξανδρίδη

Η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης στρέφει μοιραία τους χριστουγεννιάτικους “προβολείς” σε άλλη κατεύθυνση από τις κεντρικές εμπορικές οδούς της πόλης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου.

Η πορεία των σχετικών εργασιών τους τελευταίους μήνες κατά μήκος της Ακτής Παπαγάγου και της Ακτής Πέτρου Ράλλη πέραν των αναμενόμενων – πλην όμως σοβαρών – οικονομικών συνεπειών που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις της παραλίας, έχουν επιπτώσεις σε σημαντικό βαθμό και στα εμπορικά καταστήματα των οδών Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη καθώς και σε τμήμα της Σταματίου Πρωίου, αφού ακόμη και ο στολισμός τους, καθίσταται αδύνατος λόγω της αυξημένης κυκλοφοριακής ροής, καθώς δεν υφίσταται για τους οδηγούς άλλη διέξοδος.

Η γενικότερη οικονομική συγκυρία, αλλά και η μειωμένη καταναλωτική κίνηση, αν και έχει επηρεάσει τις οικονομικές αντοχές των καταστημάτων, ωστόσο δεν έχει κάμψει την εορταστική διάθεσή τους, με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου να επιθυμεί – στο μέτρο που επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες – να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό.

Για τις γενικότερες προσπάθειες μιλά στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος των μελών του Συλλόγου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης.

Περιορίζονται σε λιτές εκδηλώσεις χωρίς “Λευκή Νύχτα”

Στο γενικότερο πλήγμα που έχει επέλθει στον εμπορικό κόσμο της πόλης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία εντείνεται ολοένα και περισσότερο, τη φετινή εορταστική περίοδο θα προστεθεί και η μειωμένη επισκεψιμότητα των καταναλωτών στα καταστήματά τους, αφού το έργο της ανάπλασης, δεν επιτρέπει τη διοργάνωση ιδιαίτερων εκδηλώσεων προκειμένου να καταστήσει τους εμπορικούς δρόμους πιο ελκυστικούς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αλεξανδρίδης, “φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί Λευκή Νύχτα, αν και αποτέλεσε αίτημα πολλών μελών μας, καθώς η διπλής κατεύθυνσης ροή των οχημάτων και των δικύκλων από βασικό τμήμα των εμπορικών δρόμων (Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη), δεν αφήνει περιθώρια διοργάνωσής της”. Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, βάσει των όσων πρόσθεσε ο πρόεδρός του, θα περιοριστεί σε λιτές εκδηλώσεις με μουσική και προσφορά γλυκισμάτων προς τους καταναλωτές, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς επίσης και την προσεχή Κυριακή, οπότε και αιτήθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τη λήψη απόφασης πεζοδρόμησης τμήματος της Σταματίου Πρωίου. Μάλιστα για τη μουσική, ο ίδιος εξήγησε πως, θα συνδράμει ουσιαστικά ο Δήμος, βάσει της συνεννόησης που έχει υπάρξει έως σήμερα. Σύμφωνα με όσα έχει εγκρίνει η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, ο δρόμος από την έναρξη της Στ. Πρωίου στη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου (πρ. Ερμού) έως και το ύψος της οδού Κέας (ζαχαροπλ. Αθυμαρίτη) θα παραμείνει κλειστός για την ομαλή διεξαγωγή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί, “για την Κυριακή 20 Δεκ. 2015 και για ώρες 10:00 έως 15:30, την Πέμπτη 24 Δεκ. 2015 από ώρα 08:30 έως 14:00 και από 17:30 έως 21:00 αλλά και για την Πέμπτη 31 Δεκ. 2015 από ώρα 08:30 έως 16:30”.

Δεδομένου ότι, στην απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης αναφέρεται στο τέλος πως, “Η πεζοδρόμηση θα ισχύσει ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών του έργου “Ανάπλαση

Παράκτιας Ζώνης Ερμούπολης” και εφόσον έχει δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία (διπλής

κατεύθυνσης) η παραλιακή οδός της Ερμούπολης”, ο κ. Αλεξανδρίδης κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί τελικά η προσωρινή πεζοδρόμηση της Σταματίου Πρωίου, εκτίμησε πως, “δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο”. Τόνισε δε, πως, ο Σύλλογος επιδιώκει κι έχει “εποικοδομητική συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες” ώστε να εξετάσει τί καλύτερο μπορεί να γίνει κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες στο κέντρο της πόλης.

Έστω μονοδρόμηση των Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη

Δεδομένης της εξέλιξης των εργασιών της ανάπλασης στο παραλιακό τμήμα, αλλά και τη μετακίνηση – εξυπηρέτηση των οδηγών από και προς το Νησάκι, μέσω του κλασικού πεζόδρομου, δηλαδή των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, που λειτουργούν ως διπλής κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξανδρίδης εξήγησε πως, φέτος, κατέστη αδύνατος ακόμη και ο στολισμός των συγκεκριμένων οδών. Μοναδικές εορταστικές νότες δίνουν μεμονωμένα οι καταστηματάρχες και οι έμποροι μέσω του στολισμού των βιτρινών τους. “Δεν περιμέναμε ότι θα φθάσουμε 15 Δεκεμβρίου και η κατάσταση της παραλίας θα είναι σε αυτό το στάδιο. Όμως, είναι ένα έργο που το θέλουμε όλοι και κάνουμε υπομονή προκειμένου να ολοκληρωθεί” δήλωσε ο πρόεδρος μιλώντας για την ανάπλαση, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως, “υπήρξε αδύνατη η τοποθέτηση φωτιστικών στην Πρωτοπαπαδάκη και τη Θυμάτων Σπερχειού, αφού δεδομένης της διέλευσης των οχημάτων, δεν μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία κάποιο φορτηγό, ενώ ο Σύλλογος δεν μπόρεσε να τοποθετήσει ούτε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στα πεζοδρόμια, καθώς θα ήταν αδύνατη η μετακίνηση των πεζών”.

Με φόντο αυτήν την κατάσταση, ο ίδιος επεσήμανε πως, είναι σε επικοινωνία με τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, ώστε στην περίπτωση που δεν ανοίξει ο δρόμος του παραλιακού μετώπου ώστε να μεταβαίνουν και να εξέρχονται από την πόλη οι οδηγοί μέσω αυτού, τότε στόχος είναι να μονοδρομηθούν έστω οι οδοί Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη. “Υπήρξε επικοινωνία με την κ. Μενδρινού στο μέσον Νοεμβρίου. Τότε, δεν μπορούσαμε να προκαθορίσουμε τί θα κάνουμε για το τμήμα Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού που λειτουργεί ως δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουμε έρθει σε επικοινωνία και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ώστε να μπορέσει να μονοδρομηθεί η Πρωτοπαπαδάκη και η Θυμάτων Σπερχειού και να λειτουργήσουν ως έξοδος για τα οχήματα από το Νησάκι. Επιδίωξή μας είναι τουλάχιστον να μπορέσει να μοιραστεί το κυκλοφοριακό φορτίο σε αυτές τις οδούς και στην παραλία. Δυστυχώς, δεν έχουμε κάτι περισσότερο στο πλάνο μας φέτος γι αυτούς τους εμπορικούς δρόμους” δήλωσε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε δε, πως, σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση ώστε να διευθετηθεί το προαναφερθέν ζήτημα.

Πάση θυσία πρόσβαση στο Νησάκι

Σε άμεση συνάρτηση με τα ανωτέρω, ο Ευάγγελος Αλεξανδρίδης υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης προς το Νησάκι, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των καταναλωτών στο κέντρο κι ως εκ τούτου, στα καταστήματά τους, δεδομένης και της χριστουγεννιάτικης - εορταστικής περιόδου που διανύουμε.

“Μας είπαν από τον Δήμο να κάνουμε έγγραφο και να ζητήσουμε να πεζοδρομηθεί η Πρωτοπαπαδάκη και η Θυμάτων Σπερχειού. Η κ. Μενδρινού το ζήτησε από τη γραμματεία μας. Εμείς δεν συμφωνούμε να πεζοδρομηθούν αυτές οι δύο οδοί και να αποκλειστεί το Νησάκι. Διότι το Νησάκι είναι ζωτικής σημασίας χώρος για το parking και τα καταστήματα. Είπαμε να μην κάνουμε κανένα σχετικό έγγραφο. Αυτές τις ημέρες πρέπει να έχουμε διαθέσιμο χώρο στάθμευσης” υποστήριξε κατηγορηματικά ο κ. Αλεξανδρίδης. Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως, “γι αυτό ζητάμε να μονοδρομηθεί η παραλία με κατεύθυνση προς το Νησάκι και αντίστοιχα η Πρωτοπαπαδάκη και η Θυμ. Σπερχειού ως έξοδος από τον χώρο στάθμευσης”.

“Χειρότερος μήνας, ο Νοέμβριος”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Αλεξανδρίδης επεσήμανε πως, “Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει κοινοποιήσει προς όλα τα καταστήματα του κέντρου έγγραφο, ώστε να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν προς τους καταναλωτές”, αφού όπως εξήγησε, “είναι οι μέρες που ελπίζουμε να “βγάλουμε τα σπασμένα””.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, “Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα μήπως και καταφέρουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο. Θέλω να πιστεύω πως δέκα ημέρες θα υπάρξει κινητικότητα. Ο Νοέμβριος ήταν ένας πάρα πολύ κακός μήνας δεδομένου ότι από τις 11 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου έκλεισε η παραλιακή οδός, με αποτέλεσμα να μην επισκέπτεται ο κόσμος το κέντρο. Ο Σύλλογος δέχθηκε τηλεφωνήματα από μέλη, που ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε το ενοίκιό τους. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τις φετινές γιορτές, κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε”.