Δικαίωμα χρήσης αιγιαλού παραχωρήθηκε με ΚΥΑ για την έναρξη των εργασιών κατασκευής σύνθετου τουριστικού καταλύματος 5 αστέρων στην Ίο

«Το νησί έχει ανάγκη μία τέτοια μονάδα»

«Έπεσαν» οι υπουργικές υπογραφές για το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, για την κατασκευή σύνθετου τουριστικού καταλύματος 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα της Ίου.

Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου τουριστικού θερέτρου 5 αστέρων, στην παραλία της Κουμπάρας στην Ίο, καθώς με υπουργική απόφαση, που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενάργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, παραχωρείται στην «105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμίσθωσης Ακινήτων», το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, για την εκτέλεση του έργου «Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό Νήσου Ίου».

Τεχνητές παραλίες, μονάδα αφαλάτωσης, νέο οδικό δίκτυο

Με αντάλλαγμα χρήσης 154.415 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και τιμαριθμική προσαρμογή για τα επόμενα πέντε χρόνια, η εταιρεία 105 Α.Ε. θα υλοποιήσει έργα επί του αιγιαλού, όπως είναι η κατασκευή κυματοθραύστη, τεχνητής παραλίας στον όρμο Μανιάτα, τεχνητής παραλίας στον όρμο Κουμπάρα, κρηπιδωμάτων, ενώ θα προχωρήσει και σε έργα ασφαλτόστρωσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, του οποίου η συνολική δυναμικότητα θα αγγίζει τις 250 κλίνες, θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο κλασσικού τύπου, κατηγορίας 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και ένα κέντρο αναζωογόνησης (spa).

Όσον αφορά στα υποστηρικτικά έργα υποδομής, πρόκειται να δημιουργηθεί μονάδα αφαλάτωσης, με δεξαμενή συγκέντρωσης νερού και δυναμικότητα παραγωγής πόσιμου νερού, περίπου 300 κυβικά μέτρα ημερησίως.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί κρηπίδωμα εξυπηρέτησης σκαφών μεταφοράς πελατών, στη νότια παράκτια ζώνη του ακρωτηρίου Διακοφτό με μήκος μετώπου παραβολής 30 μέτρα και ωφέλιμου βάθους 4,5 μέτρα, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από την ακτογραμμή.

Οι δύο τεχνητές παραλίες, που θα κατασκευαστούν, περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση της παραλίας από δύο εγκάρσιους προβόλους στην ακτή καθώς και από ύφαλο ανά βαθμό που διατάσσεται παράλληλα από την ακτογραμμή στην Κουμπάρα, ενώ στον όρμο Μανιάτα, τη διαμόρφωση της παραλίας με δάνειο αμμώδες υλικό το οποίο εγκιβωτίζεται στην προσήνεμη πλευρά της με ύφαλο ανά βαθμό, αλλά και δύο ύφαλους αποσπασμένους κυματοθραύστες σε απόσταση 165μ. περίπου από την υφιστάμενη ακτογραμμή σε βάθος -7.00μ. με στάθμη στέψης στα -0.30μ., καθώς και αναβαθμό που διατάσσεται παράλληλα από την ακτογραμμή.

Στο παράκτιο τμήμα της περιοχής, θα υλοποιηθούν έργα λειτουργικής σύνδεσης της χερσονήσου Διακοφτού με την ενδοχώρα, πισίνες, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών (δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης) για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εγκαταστάσεων, έργα σύνδεσης με τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών του νησιού, κατασκευή χώρων στάθμευσης οχημάτων, γηπέδων, καθώς και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, υποσταθμός ΔΕΗ, κλπ).

Επένδυση που… διχάζει

Δεδομένου, ότι η συγκεκριμένη επένδυση, περιλαμβάνει αρκετές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο της περιοχής, η οποία και είναι χαρακτηρισμένη, έπειτα από γνωμοδότηση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το ζήτημα της κατασκευής του τουριστικού καταλύματος συνεχίζει να διχάζει.

Μάλιστα, ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος και Απόστολος Αλεξόπουλος, που ως αντιπολίτευση και σε ερώτησή τους, σχετικά με την επένδυση, η διαδικασία αδειοδοτήσεων της οποίας είχε ήδη ξεκινήσει, προς τους τότε αρμόδιους υπουργούς, στηλίτευαν το γεγονός, ότι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν παρακαμφθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ τόνιζαν, πως έχουν αγνοηθεί επιδεικτικά, οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, παρακάμπτοντας τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και τις υπηρεσίες τους, στην κατεύθυνση μίας στρεβλής και ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, υπάρχει και εκείνη η μερίδα της τοπικής – και όχι μόνο – κοινωνίας, η οποία υποδέχεται ευχάριστα την αναβάθμιση της περιοχής και την κατασκευή μίας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, καθώς πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό πολυτελές κατάλυμα του νησιού, που ανοίγει την «πόρτα» σε μία αγορά, στην οποία δεν απευθύνεται μέχρι στιγμής το νησί.

«Θετική εξέλιξη για το νησί μας»

Παρά το γεγονός, ότι δημοτικό συμβούλιο και Δήμος, εκτός από κάποιες αποφάσεις έγκρισης, σχετικά με την μονάδα αφαλάτωσης, ή την κατασκευή μίας μικρής γέφυρας, δεν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν επί του ζητήματος, ούτε έχει υπάρξει κάποια εμπλοκή τους στην εξέλιξη της υπόθεσης, θετικά αξιολογεί την σημαντική επένδυση στο νησί, ο Δήμαρχος Ιητών, κ. Μιχάλης Πετρόπουλος.

«Το νησί δεν διαθέτει μεγάλες μονάδες πολυτελείας, όπως ένα 5άστερο ξενοδοχείο. Υπάρχουν μεν ωραία ξενοδοχεία, αλλά όχι της τάξεως των 5 αστέρων. Θεωρώ, ότι το νησί έχει ανάγκη μία τέτοια μονάδα, ίσως ακόμη και δύο. Κατά συνέπεια, μία τέτοια εξέλιξη, τη θεωρώ πολύ θετική για το νησί μας», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος τόνισε, πως «ο τουρισμός δεν αφορά μόνο ένα νησί. Επηρεάζει πλήθος ανθρώπων, που εργάζονται πίσω από τον τουρισμό», ενώ πρόσθεσε, πως «μερικές φορές, θα πρέπει να συνειδητοποιούμε σε ποια οικονομική κατάσταση βρισκόμαστε σαν κράτος και να μην είμαστε υπερβολικοί, με ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, πάντα, εννοείται, σε ένα πλαίσιο σεβασμού προς αυτό. Και δεν νομίζω ότι στη συγκεκριμένη επένδυση, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιδειχθεί σεβασμός προς το περιβάλλον».

«Εμείς δεν είχαμε λόγο πάνω σε αυτό το θέμα. Δηλαδή, οι αδειοδοτήσεις, προέρχονται από την πολεοδομία, από τα αρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, ύψους 30-40 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεπερνά την αρμοδιότητα του Δήμου. Άρα, λοιπόν, δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σε τέτοιες επενδύσεις. Είναι κάτι καλό, θεωρώ, τόσο για το νησί μας εδώ, όσο και για το κράτος», υποστήριξε. Συνεχίζοντας, επεσήμανε, ότι «ας μην ξεχνάμε, ότι η συγκεκριμένη μονάδα, είναι πολυτελής, στοχεύει σε τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν αρκετά χρήματα», αναφέροντας, πως αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία.

Ετικέτες: