Αναλυτική παρουσίαση της αναβάθμισης των υλικοτεχνικών και ψηφιακών υποδομών στη Σύρο

Το σύγχρονο πρόσωπο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

: Νέες δυνατότητες διασύνδεσης με τα νησιά και υψηλές υπηρεσίες στους επισκέπτες του ανανεωμένου επιχειρηματικού και τουριστικού portal

Στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής ανταποκρίνεται απόλυτα το Επιμελητήριο Κυκλάδων μετά και την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών και ψηφιακών υποδομών του, στη Σύρο και τα υπόλοιπα νησιά που λειτουργούν τα παραρτήματά του, προσφέροντας εξαιρετικές ποιοτικές υπηρεσίες προβολής κι ενημέρωσης στα μέλη του, αλλά και στους χρήστες του διαδικτύου που επισκέπτονται το εμπλουτισμένο portal του.

Κατόπιν μίας εξαετούς προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μέσω της υλοποίησης του έργου “Σύγχρονες Ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης της Επιχειρηματικότητας του Ν. Κυκλάδων με χρήση Web 2.0 / Social Media / Mobile Technologies / Virtual Trade Shows & ψηφιακή υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους” ολοκλήρωσε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών εργαλείων του καθώς και των υποδομών του, έχοντας αποκτήσει το ολοκαίνουργιο ανανεωμένο πρόσωπό του.

Σε μία περίοδο που η επιχειρηματικότητα πλήττεται από σειρά μέτρων, τα οποία τείνουν να καθηλώσουν τη βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης, το Επιμελητήριο μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων, έρχεται να στηρίξει και να αναδείξει το έργο τους, προσφέροντας στα μέλη του, την ευκαιρία προβολής και παρουσίασής τους.

Η πρόοδος που ακολούθησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων αποτυπώνεται αναλυτικά στην κάμερα της “Κοινής Γνώμης”, με τα νέα δεδομένα στους χώρους του (κτίριο Πρασσακάκη και αίθ. Συνεδριάσεων “Βαλμά”) να προβάλλονται στο web tv.

Σε σχετικές δηλώσεις προς την εφημερίδα προέβη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ενώ την ξενάγηση και την ενημέρωση πραγματοποίησαν τρεις συνεργάτες του.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το προσεχές διάστημα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Αναδρομή στις προσπάθειες υλοποίησης του έργου

Οι προσπάθειες που στέφθηκαν με επιτυχία ως φαίνεται από το αποτέλεσμα είχαν θετική εξέλιξη το 2015, χρονιά κατά την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, με τις εργασίες αναβάθμισης των υλικοτεχνικών και ψηφιακών υποδομών – υπηρεσιών να ξεκινούν σύντομα και να ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Προ της κατοχύρωσης της χρηματοδότησης, θα πρέπει να τονισθεί ωστόσο, πως, το 2010 το Επιμελητήριο ξεκίνησε να διεκδικεί την ένταξή του στο προαναφερθέν πρόγραμμα προκειμένου να αναβαθμίσει τα ψηφιακά δεδομένα και τις εφαρμογές του, μέσω της επιστροφής 2 εκατ ευρώ από το κέντρο προς την Περιφέρεια όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ξενάγηση.

Πέραν των ανωτέρω όμως, ο αγώνας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αλλά και ο στόχος του να ανοίξει ένα “παράθυρο” συνεργασίας με όλο τον κόσμο, αποτυπώνεται από το 2008, οπότε και αξιοποιεί συστηματικά την ψηφιακή τεχνολογία, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τη διασύνδεση μεταξύ των οκτώ νησιών όπου διατηρεί τα γραφεία του, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα μέλη του. Η ανοδική πορεία που θα ακολουθούσε στη συνέχεια, έως και το 2016, βάσει της επιμονής της διοίκησης και των στελεχών του Επιμελητηρίου, πλέον έχει επαληθευτεί με αδιάψευστο τεκμήριο τη σημερινή εξέλιξή του.

Επίτευξη υψηλών στόχων και γενικός άξονας έργου

Εν έτει 2016 κι έχοντας αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφάλισε, με ανάδοχο τον ΟΤΕ και τη συμμετοχή 70 προμηθευτών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων αναβάθμισε: α. τις υλικοτεχνικές του υποδομές, β. το επιχειρηματικό portal και γ. τον τουριστικό οδηγό των Κυκλάδων.

Πλέον, παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες διοργάνωσης εκδηλώσεων με αμεσότερη και ποιοτικότερη διασύνδεση μεταξύ της έδρας στη Σύρο και των γραφείων στα επτά νησιά, ενώ, προχώρησε η συνολική αναβάθμιση του εξοπλισμού τηλεδιάσκεψης στα οκτώ νησιά όπου διατηρεί συνολικά γραφεία το Επιμελητήριο με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας και του ήχου. Συμπληρωματικά, αναπτύχθηκε η δυνατότητα διασύνδεσης και με τα είκοσι τέσσερα νησιά των Κυκλάδων κατόπιν αναβάθμισης τεχνολογικού και λογισμικού τηλεδιάσκεψης και τέλος, τοποθετήθηκαν διαδραστικές οθόνες σε κάθε ένα εξ αυτών των οκτώ παραρτημάτων για την προβολή των Κυκλάδων και των δράσεων του Επιμελητηρίου.

Αίθουσα συνεδριάσεων 105 θέσεων με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς

Όσον αφορά στις καινούργιες εγκαταστάσεις και την επέκταση του δικτύου επικοινωνίας, υπήρξε η ανανέωση των κεντρικών κτιρίων του Επιμελητηρίου στη Σύρο και δη στα γραφεία του, στο κτίριο Πρασσακάκη αλλά και στην αίθουσα “Βαλμά”. Ως εκ τούτου, κατόπιν των προγραμματισμένων εργασιών και της αντικατάστασης αλλά και τοποθέτησης νέου εξοπλισμού έχει διαμορφωθεί μία σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα 105 θέσεων (πριν 88 θέσεις), αλλαγή η οποία οφείλεται στη μείωση της βάσης του καθίσματος. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα μετάφρασης των λεγομένων ενός ομιλητή σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, αλλά και η δυνατότητα ψηφοφορίας στους παρευρισκομένους. Σε κάθε θέση υπάρχει μικρόφωνο υψηλής ευκρίνειας, με την ακουστική της αίθουσας να έχει βελτιωθεί ταυτόχρονα, ενώ για την οπτική επικοινωνία με τα άλλα νησιά, τοποθετήθηκαν αρκετές οθόνες που μεταδίδουν με ακρίβεια τις λήψεις κατά τη διάρκεια της διασύνδεσης.

Όσον αφορά στους υπολογιστές και στον λοιπό οπτικοακουστικό απαραίτητο εξοπλισμό, υπογραμμίζεται πως, υποστηρίζεται η λειτουργία και ρύθμισή τους από έναν ξεχωριστό χώρο που περιέχει τη βάση δεδομένων (data room). Οι σημαντικές αλλαγές και οι νέες δυνατότητες “εξοπλίζουν” το Επιμελητήριο τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία.

Διαδραστικές προβολές και προώθηση προϊόντων στο κτίριο Πρασσακάκη

Στο νεοκλασικό παλαιό αρχοντικό, πρέπει να τονισθεί, πως, έχουν υπάρξει εξίσου σημαντικές εξελίξεις, καθώς έχει διαμορφωθεί ισόγεια αίθουσα ανοικτή κι επισκέψιμη στο κοινό, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να γνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα των Κυκλάδων. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται μέσα από συστήματα διαδραστικών προβολών (και επιτραπέζιας μορφής), με την ύπαρξη μάλιστα οθονών πολυαφής να είναι δεδομένη. Όσον αφορά στην προβολή των παραγωγών και όχι μόνο, υπάρχει οργανωμένο σύστημα προβολής (και 3D μορφής) ενώ υφίσταται και σύστημα προβολής ολογραμμάτων.

Σε γειτνιάζουσα αίθουσα, τα βλέμματα μονοπωλεί η παλαιά κουζίνα του αρχοντικού, που διαμορφώθηκε κατάλληλα, προκειμένου να φιλοξενήσει και να προβάλει σε φυσικό χώρο την Κυκλαδίτικη παραγωγή του κάθε τόπου στο νομό.

Portal: Η ανανεωμένη επιχειρηματική και τουριστική πύλη

Αέρας ανανέωσης κι εμφανούς αναβάθμισης χαρακτηρίζει και το επιχειρηματικό και τουριστικό portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το περιεχόμενο του οποίου εμπλουτίστηκε σημαντικά. Οι κυριότερες αλλαγές εστιάζονται στο πολυγλωσσικό περιεχόμενο (δυνατότητα μετάφρασης σε 7 γλώσσες). Η επίσκεψη και παραμονή των χρηστών σε αυτό (e-kyklades.gr), παρέχει συνεχή κι έγκυρη ενημέρωση σε επιχειρηματικά θέματα, ενώ είναι πλέον εφικτή και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διοικητικής εξυπηρέτησης.

Μέσω του portal πραγματοποιείται η ηλεκτρονική προβολή 14.000 σημείων τουριστικού κι επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στα 24 νησιά του νομού, ενώ προβάλλονται περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις, με δικές τους μίνι ιστοσελίδες, περισσότερα από 1.500 τουριστικά καταλύματα δωρεάν καθώς και παραπάνω από 260 καταλύματα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων.

Ειδική πλατφόρμα ψηφιακών εκθέσεων

Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή παρουσιάζεται η πλατφόρμα ψηφιακών εκθέσεων (http://vex.e-Kyklades.gr) η οποία προβάλλει με μοναδικό τρόπο τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων. Μία επίσκεψη των χρηστών είναι αρκετή για να διαπιστωθεί το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει, αλλά και να γνωρίσει κανείς τα ψηφιακά περίπτερα της κάθε επιχείρησης. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση από τους συνεργάτες του προέδρου, “αυτή τη στιγμή είναι online2 πιλοτικές εκθέσεις:

για τους τοπικούς παραγωγούς και για τα τουριστικά καταλύματα”.

Κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμισθεί πως, η προσβασιμότητα των επιχειρηματιών και των επισκεπτών στην ψηφιακή πραγματικότητα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (portal), επιτυγχάνεται και μέσω κινητών τηλεφώνων (smartphones).

Εταιρικά βίντεο για 58 παραγωγούς

Στη γενικότερη προσπάθειά του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανέλαβε και την παραγωγή εταιρικών βίντεο υψηλής ποιότητας (2D και 3D) για 58τοπικούς παραγωγούς. Σε διάστημα 2,5 μηνών καταγράφηκαν περί τις 13.500 προβολές των συγκεκριμένων βίντεο στο κανάλι του Επιμελητηρίου στο Youtube. Πρέπει να επισημανθεί, πως, τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν σαφή προωθητικό χαρακτήρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιχειρηματίες για την προβολή τους στο διαδίκτυο, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις.

Πολυθεματικά βίντεο για τις Κυκλάδες

Σε αυτά τα προωθητικά βίντεο έρχονται να προστεθούν τα πολυθεματικά για τις Κυκλάδες, που προβάλλουν με ξεχωριστό κι ενδιαφέροντα τρόπο, τον πλούσιο - από κάθε άποψη - χαρακτήρα των νησιών. Συγκεκριμένα υπάρχουν 14 θεματικές ενότητες (Γαστρονομία, Διαμονή, Ιστορία & Πολιτισμός, Διασκέδαση, Εναλλακτικός Τουρισμός, Μελισσοκομία, Αρωματικά Φυτά, Εμπόριο & Καινοτομία, Υποδομές, Μεταφορές - Κρουαζιέρα, Βιομηχανία, Πρωτογενής Παραγωγή, Τυροκομία, Οινοποιία, Αποστάγματα – Ζυθοποιία και Γλυκά) που αποτυπώνουν το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νομό. Τα συγκεκριμένα βίντεο αξίζει να αναφερθεί πως είναι διαθέσιμα στις επτά γλώσσες για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων επισκεπτών, κάτι που βοηθά τη γνωριμία με τον όμορφο “κόσμο” των Κυκλάδων.

Γ. Ρούσσος: Ανάδειξη τοπικής παραγωγής και τουριστικών επιχειρήσεων

Κατόπιν της αναλυτικής παρουσίασης από τους συνεργάτες του προέδρου, ο κ. Ρούσσος μίλησε για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της γενικότερης αναβάθμισης, τονίζοντας αρχικά πως, “Δώσαμε μία μεγάλη μάχη προκειμένου να εγκαινιαστεί ο χώρος συνεδριάσεων από την Περιφέρεια που είναι και ο βασικός συνεργάτης μας όλα αυτά τα χρόνια”, γνωστοποιώντας πως η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ομαλά και με άψογο τρόπο στην αιθ. “Βαλμά”. “Πρέπει να πούμε πως, δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη στον απόλυτο βαθμό, καθώς υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να ολοκληρωθούν” σημείωσε αναφορικά με την αίθουσα συνεδριάσεων, δίνοντας έμφαση στη θετική εξέλιξη της αύξησης της χωρητικότητάς της. “Μετατρέψαμε την αίθ. “Βαλμά” σε μία σύγχρονη αίθουσα 105 θέσεων ενώ προηγουμένως οι θέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 88, αλλά το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι πως, σε αυτή την αίθουσα του Επιμελητηρίου μπορούν να συνδεθούν όλα τα νησιά του Επιμελητηρίου”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, προσεχώς, “θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον, υποδομές των Δήμων για να συνδεθούν και κάποια άλλα νησιά, ενώ ακόμη, θα δίνεται η δυνατότητα μεμονωμένα στα μέλη μας ή σε πολίτες να αξιοποιούν την τεχνολογία, οπότε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις”.

Στη συνέχεια, ο κ. Ρούσσος εξέφρασε την ικανοποίησή του, ειδικότερα για την προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής παραγωγής, επισημαίνοντας πως, όλες οι ενέργειες “έρχονται να συμπληρώσουν ό,τι γίνεται με το δίκτυο Aegean Cuisine, που κεντρικός στόχος του είναι η προώθηση προϊόντων”, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφέρει πως, η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής αλλά και ο τουρισμός “είναι δύο κομμάτια που αφορούν εξίσου το Επιμελητήριο”.

“Όσον αφορά τον τουρισμό, έχουμε μεγάλη εξέλιξη με την πύλη του Επιμελητηρίου, (e-kyklades.gr) καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πλήρως ολοκληρωμένο portal σε επτά γλώσσες” σχολίασε παρακάτω, λέγοντας δε, ότι, “λειτουργούμε με δική μας ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων (e-booking)” αλλά και γνωστοποιώντας πως, επιδίωξη του Επιμελητηρίου είναι “να υπάρξει επέκταση σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό χρηστών, αφού έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίζεται ο τουρισμός των Κυκλάδων και από επτά ακόμη γλώσσες”.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, πολλοί εκ των οποίων για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα και να σημειωθεί η εν λόγω πρόοδος, εργάσθηκαν με προθυμία, συνέπεια και αφοσίωση όπως περιέγραψε. “Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, καθώς επιβεβαιώνεται μία επιμονή του Επιμελητηρίου να χρηματοδοτηθεί αυτή η “επόμενη ημέρα” της τεχνολογικής πραγματικότητας που ξεκίνησε από το 2010. Διεκδικήσαμε πόρους και μετά από έξι χρόνια ολοκληρώνεται ένα σπουδαίο έργο. Κάποιοι συνεργάτες μου έχουν ματώσει. Έχουν αφιερώσει σημαντικό χρόνο για να μπορούμε σήμερα όλοι εμείς να απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα”.