Οι εκλογές των εργαζομένων του Νεωρίου

Ανάδειξη νέων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων του Νεωρίου, με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Εργοστασιακού Σωματείου, με εμφανείς παρατυπίες, όπως και τα ερωτηματικά που προέκυψαν από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από μερίδα των υποψηφίων.

Νέο προεδρείο στο Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου, όπως αυτό εκλέχθηκε από την προχθεσινή εκλογική διαδικασία, με τους δύο μετέχοντες συνδυασμούς να λαμβάνουν ποσοστά 74% και 26% αντίστοιχα, επί του συνόλου των 242 ψήφων.

Τα νέα μέλη του προεδρείου είναι οι:

Βαγγέλης Μάνθος, με 150 ψήφους

Κώστας Ζαράνης, με 104 ψήφους

Λευτέρης Νομικός, με 98 ψήφους

Νάσος Αργυρός, με 93 ψήφους

Γουλιέλμος Πελέκης, με 91 ψήφους

Αριστοτέλης Κούβαρης, με 79 ψήφους

Κωνσταντίνος Παχής, με 75 ψήφους

Χάικε Σούρα, με 76 ψήφους

Γιώργος Ροσσολάτος, με 46 ψήφους

Μάρκος Ρηγούτσος, με 39 ψήφους

Αντώνης Χατζαντώνης, με 34 ψήφους

Εξ αυτών, τα πρώτα οκτώ μέλη ανήκουν στον δεύτερο συνδυασμό, ενώ τα τρία μέλη ανήκουν στο ανοιχτό ψηφοδέλτιο του Εργοστασιακού.

Τα δύο ψηφοδέλτια

Για πρώτη φορά κατά την εκλογική διαδικασία στο Νεώριο παρατηρήθηκε η κατάθεση δύο ψηφοδελτίων, καθώς ακόμα και όταν πριν πολλά χρόνια είχε γίνει το ίδιο, τότε επρόκειτο για κομματικό ψηφοδέλτιο το οποίο είχε κατατεθεί έναντι του ενιαίου ψηφοδελτίου του Εργοστασιακού.

Το νέο αυτό δεδομένο αποτέλεσε και την αιτία εγκλωβισμού πολλών εκ των εργαζομένων, σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων, καθώς δεν ήταν ενήμεροι για την ύπαρξη δύο διαφορετικών ψηφοδελτίων, αλλά πίστευαν πως η διαδικασία θα επαναλαμβανόταν όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω ενός ανοιχτού ψηφοδελτίου στο οποίο έθεταν υποψηφιότητα όσοι εκ των εργαζομένων επιθυμούσαν και αναλόγως των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωναν εκλέγονταν το προεδρείο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί που δήλωσαν υποψηφιότητα να μην γνωρίζουν ότι εγγράφηκαν στο δεύτερο ψηφοδέλτιο, το οποίο τελικά αριθμούσε 28 υποψηφίους έναντι το ψηφοδελτίου του Εργοστασιακού που είχε μόνο 6 υποψήφιους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να έδωσε την πλειοψηφία στον δεύτερο συνδυασμό, όμως η νίκη φαίνεται να ανήκει στον συνδυασμό του Εργοστασιακού, διότι έναντι ενός ψηφοδελτίου με τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων τέθηκε ένα ψηφοδέλτιο με μόλις 6 υποψηφιότητες εκ των οποίων εξελέγησαν οι 3, γεγονός που υποδηλώνει μέγιστη απώλεια για τους πλειοψηφίσαντες.

Παράλληλο στοιχείο άξιο αναφοράς είναι πως από τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης και των αναπληρωματικών που είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, αφήνοντας μία ημιτελή σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία αμφισβητήθηκε, κανείς εξ αυτών δεν έθεσε υποψηφιότητα, σε κανέναν από τους δύο συνδυασμούς.

Οι παρατυπίες των διαδικασιών

Μεγάλη συζήτηση στους κόλπους των εργαζομένων του ναυπηγείου προηγήθηκε της εκλογικής διαδικασίας, όσο και μετά την λήξη αυτής, καθώς εγείρονται αμφισβητήσεις σχετικά με τον τρόπο εγγραφής εργαζομένων ως μελών του Σωματείου, αλλά και σε ότι αφορά τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν σχετικά με τα ψηφοδέλτια.

Συγκεκριμένα, η προσωρινή διοίκηση, η οποία διορίστηκε δικαστικώς, είχε ως μόνη αρμοδιότητα τη διενέργεια των εκλογών στο Σωματείο, όπως και την τακτοποίηση επειγόντων θεμάτων, εάν αυτά δεν μπορούσαν να αναβληθούν.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρεπόταν η εγγραφή νέων μελών στο Σωματείο, όπως έγινε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς εγγράφηκαν περί τα 70 άτομα, τα οποία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό, λόγω του ότι δεν είχαν συμπληρώσει το απαραίτητο 18μηνο εργασιακής παρουσίας στο ναυπηγείο.

Αντιθέτως, υπήρξε άρνηση στην εγγραφή στο Σωματείο, των εκτάκτων εργαζομένων, που επί δεκαετίες εργάζονται στο ναυπηγείο, με το αιτιολογικό πως εμφανίζονται ως εργαζόμενοι του εργολάβου, γεγονός όμως που δεν μπορεί να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, σύμφωνα με τα όσα ρητά ορίζονται επ’ αυτού στο καταστατικό του Σωματείου.

Όταν η συνολική εργατική δύναμη του Νεωρίου είναι 170 άτομα μονίμων και μονιμοέκτακτων εργαζομένων και επιπλέον 45 ατόμων που εργάζονται με συμβάσεις, είναι σαφής η διαφορά από τα άτομα που μετείχαν στις εκλογές, με αποτέλεσμα να γίνεται άμεσα αντιληπτός ο αριθμός των επιλογών νέων εγγραφών στο Σωματείο.

Παρατυπίες παρατηρήθηκαν και όσον αφορά στα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν, τα οποία σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει, πρέπει υποχρεωτικά να είναι ομοίων διαστάσεων, ασχέτως του αριθμού των υποψηφίων.

Αυτό όμως παρατύπως δεν ακολουθήθηκε, καθώς τα δύο ψηφοδέλτια ήταν ανόμοιων διαστάσεων, με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, όταν το ένα που περιλάμβανε τα ονόματα των 28 υποψηφίων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του άλλου που ήταν περιορισμένης διάστασης λόγω της αναγραφής μόνο 6 ονομάτων υποψηφίων.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας επελέγη να πραγματοποιηθεί στην μικρή αίθουσα δίπλα στο νοσοκομείο του ναυπηγείου και όχι στην μεγάλη αίθουσα όπως συνηθιζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όταν ανά τρία άτομα εισέρχονταν στην αίθουσα οι εκλογείς, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς αντί να περιμένουν για την είσοδο τους στο παραβάν προκειμένου να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο, να βάζουν τους σταυρούς προτίμησης στον χώρο εκτός του παραβάν, σε κοινή θέα, με την διαφορά των διαστάσεων των ψηφοδελτίων να κάνει εμφανή την εκλογική προτίμηση του κάθε εργαζόμενου.