Η απεργία της ΠΝΟ προκάλεσε έκτακτες αναχωρήσεις πλοίων εχθές προς τα νησιά των Κυκλάδων για να μην εγκλωβιστούν οι εκδρομείς

Επιστροφή από τα νησιά παρά την απεργία

Έκτακτες αναχωρήσεις πλοίων για τα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επιστροφή των επιβατών μέχρι και την Κυριακή, λόγω της 4ήμερης απεργίας που θα κρατήσει δεμένα τα πλοία έως την Τρίτη το πρωί.

Δεμένα θα παραμείνουν για τέσσερις ημέρες τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για νέα πανελλαδική απεργία από τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 6:00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου.

Πρόκειται για την υλοποίηση της προαναγγελίας της ΠΝΟ για πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, το οποίο κατατέθηκε και οδεύει προς ψήφιση την Κυριακή 8 Μαΐου.

Όπως ανέφερε η ΠΝΟ στην αρχική της ανακοίνωση «καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον αρνήθηκε τον ουσιαστικό διάλογο με τους ναυτεργάτες αλλά φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται και την κρισιμότητα της όλης κατάστασης, συνέπεια της οποίας ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην εξαθλίωση και στην εξαφάνιση».

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει τονίσει ότι «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία περιέχει δυσμενέστερες ρυθμίσεις αφού διευρύνεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και εντάσσονται στη νέα του διευρυμένη μορφή του τα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών (Αξιωματικών και Κατωτέρω Πληρωμάτων) τα οποία, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα απωλέσουν πλήρως τα αποθεματικά τους και από υγιή αυτοτελή ταμεία, που είναι σήμερα, θα καταλήξουν, μαζί με τα υπόλοιπα ομοειδή ταμεία που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε ένα νέο ελλειμματικό τέρας».

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περάσει στην ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση θα πρέπει να το πάρει άμεσα πίσω», σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ναυτικό επάγγελμα και τους συνταξιούχους ναυτικούς».

Στην κινητοποίηση αυτή προστίθεται και η συμμετοχή που είχε εξαγγείλει το συνδιακλιστικό όργανο των ναυτικών στην απεργία της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου, με τα στελέχη της ΠΝΟ να κάνουν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Blue Star

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις θα αποτελέσουν ένα «μικρό θάνατο» για όλες τις νησιωτικές περιοχές, καθώς πέρα από τον τουρισμό, θα πληγεί σημαντικά και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Άλλωστε μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και στους εκδρομείς του Πάσχα, πολλοί εκ των οποίων είχαν προγραμματίσει την επιστροφή τους από τα νησιά εντός του Σαββατοκύριακου.

Προκειμένου να υπάρξει εξυπηρέτηση των εκδρομέων αποφασίστηκαν από τις εταιρείες Blue Star και Hellenic Seaways αναχωρήσεις των πλοίων τους, ώστε να μπορέσει το επιβατικό κοινό να διευκολυνθεί με τα δρομολόγια επιστροφής τους.

Με το που γνωστοποιήθηκαν οι αναχωρήσεις εχθές το βράδυ προς τα νησιά, κορυφώθηκε η προσέλευση των επιβατών στα πρακτορεία, προκειμένου να διασφαλίσουν το εισιτήριο επιστροφής τους.

Οι έκτακτες αναχωρήσεις που αποφάσισε η Blue Star αφορούν 2 πλοία της που εξυπηρετούν τις Κυκλάδες, το Patmos και το Delos.

Blue Star Delos: Πέμπτη 05/05/16-έκτακτο δρομολόγιο: από Πειραιά 23:55 για Πάρο (04:30-04:45 επομένης), Νάξο (05:30-06:00), Σαντορίνη 08:00.

Παρασκευή 06/05/16: το δρομολόγιο από Πειραιά 07:25 για Πάρο-Νάξο-Σαντορίνη, θα παραμείνει ανεκτέλεστο. Το δρομολόγιο από Σαντορίνη 15:30 για Νάξο-Πάρο-Πειραιά θα εκτελεστεί κανονικά, όπως εγκεκριμένα.

Blue Star Patmos: Πέμπτη 05/05/16-έκτακτο δρομολόγιο: από Πειραιά 21:00 για Σύρο (00:30-01:00 επομένης), Μύκονο 01:45.

Παρασκευή 06/05/16: το δρομολόγιο από Πειραιά 07:30 για Σύρο-Τήνο-Μύκονο, θα παραμείνει ανεκτέλεστο. Το δρομολόγιο από Μύκονο 14:15 για Τήνο-Σύρο-Πειραιά θα εκτελεστεί κανονικά, όπως εγκεκριμένα.

Blue Star Paros: Τα δρομολόγια του πλοίου την Παρασκευή 06/05/16, από Πειραιά 17:30 για Πάρο-Νάξο-Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσια-Κατάπολα (Αμοργό) και επιστροφή το Σάββατο 07/05/16, θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

Superfast XII: Τα δρομολόγια του πλοίου την Παρασκευή 06/05/16, από Πειραιά 19:00 για Σύρο-Πάτμο-Λέρο-Κω-Ρόδο και επιστροφή την Κυριακή 08/05/16, θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

Hellenic Seaways

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Hellenic Seaways, η οποία δρομολόγησε την αναχώρηση των 2 Highspeed, προκειμένου να εκτελέσουν τα δρομολόγια επιστροφής τους την Κυριακή 8 Μαΐου.

Συγκεκριμένα το Hellenic Highspeed, που εξυπηρετεί την γραμμή Ραφήνα – Τήνος – Μύκονος, αναχώρησε εχθές στις 20:00 και θα παραμείνει στο λιμάνι της Μυκόνου, ώστε να εκτελέσει το δρομολόγιο επιστροφής του την Κυριακή.

Αναλόγως αναχώρησε εχθές από τον Πειραιά στις 20:00 και το Highspeed 4 με κατεύθυνση τη Σαντορίνη, όπου και θα παραμείνει δεμένο και αυτό έως την Κυριακή, για να εκτελέσει το δρομολόγιο της επιστροφής του προς Πειραιά.