Κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί του ναυπηγείου της Ελευσίνας

Νέες βολές στο ναυπηγικό όμιλο Νεωρίου

Φόβοι για επηρεασμό του ναυπηγείου της Σύρου
  • Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 7 Ιουλ. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας, με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να προχωρήσει σε κατάσχεση των λογαριασμών του Ναυπηγείου, γεγονός που προκαλεί εμπλοκή τόσο στη συνέχιση του έργου των πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού όσο και την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Η εν λόγω απόφαση δυναμιτίζει την κυβερνητική νομοθέτηση για την ολοκλήρωση και παράδοση των δύο ΤΠΚ (06 και 07) του Π.Ν., με οικονομική κάλυψη του ναυπηγείου και των περίπου 600 εργαζομένων του, με χρονικό ορίζοντα 29 μηνών.

Αν και οι πληροφορίες θέλουν, παρά τα προβλεπόμενα στην τροπολογία, να έχουν σταματήσει οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους, τώρα σημειώνεται αντίδραση εκ μέρους τους για την απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. να προβεί σε κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ναυπηγείου.

Αυτή η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ρητά αναφέρονται στη ρύθμιση, ότι δεν επισπεύδονται και αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η λήψη κάθε ασφαλιστικού μέτρου, που ασκούνται από τους πάσης φύσεως πιστωτές της εταιρείας, για οποιαδήποτε αιτία σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, καθόσον επηρεάζει την ολοκλήρωση του προγράμματος και για όσο χρονικό διάστημα αυτό διαρκεί.

Όταν οι μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και ειδικά οι ναυπηγικές βρίσκονται σε οριακό σημείο διάσωσης ή καταστροφής τους, οι για οιονδήποτε λόγο, επιπλέον εις βάρος τους ενέργειες δυναμιτίζουν περαιτέρω την κατάσταση.

Η αντίδραση των εργαζομένων

«Με λουκέτο απειλεί η Γενική Γραμματεία Εσόδων τα ναυπηγεία Ελευσίνας», είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας του το Σωματείο εργαζομένων (Σ.Ε.Ν.Ε.), εκφράζοντας την ανησυχία του για τη σημασία και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου επισημαίνουν την διάταξη μέσω της οποίας παρέχεται προστασία στο ναυπηγείο μέχρι περατώσεως των εργασιών για τις ΤΠΚ του Π.Ν. και κάνουν λόγο για αυθαίρετη και ετσιθελική κατάσχεση.

Σύμφωνα με την εργασιακή ανακοίνωση «Το Δ.Σ. του Σωματείου και 600 εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη δυσφορία και απογοήτευση από την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας εσόδων, η οποία παρ’ όλο που υπάρχει ο πρόσφατος νόμος 4361/16 που προστατεύει την περιουσία του ναυπηγείου από κατασχέσεις, με σκοπό την απρόσκοπτη πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων και της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των πυραυλακάτων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, προχώρησε αυθαίρετα και ετσιθελικά στην κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ναυπηγείου, με συνέπεια να είναι αδύνατη η καταβολή των μισθών και η συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου, ενώ το πρόγραμμα της κατασκευής των πυραυλακάτων τινάζεται στον αέρα».

Γίνεται λόγος για ανεύθυνους μανδαρίνους του υπουργείου Οικονομικών που προχώρησαν σε μία «παράλογη και παράνομη, από κάθε άποψη, ενέργεια», όπως αναφέρουν «στο πλαίσιο δήθεν προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ασκούν ουσιαστικά πολιτική εις βάρος της Εθνικής Άμυνας της χώρας και των Ελλήνων εργαζομένων».

Ερωτήματα περί σκοπιμοτήτων και εξυπηρετήσεων θέτουν οι εργαζόμενοι, λέγοντας «Ποιους άραγε εξυπηρετεί το λουκέτο στα ναυπηγεία; Πάντως όχι τους εργαζόμενους που πετιούνται κυριολεκτικά στον δρόμο, ούτε την εθνική άμυνα διότι απαξιώνονται δύο υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία, αλλά ούτε και την δημόσια οικονομία αφού από την ανάκαμψη του ναυπηγείου θα εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν τις διασφαλίσεις και την προστασία που παρέχει η νομοθετική ρύθμιση λέγοντας ότι «πριν από μόλις πέντε μήνες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήρθε σε έγγραφη συμφωνία με το Σωματείο των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας για την αποπεράτωση δύο πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού. Και έρχεται τώρα κάποια ανεύθυνη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών να βάλει λουκέτο στα ναυπηγεία, ενώ υπάρχει σχετική διάταξη που προστατεύει από κατασχέσεις».

Το δίλημμα δε που θέτουν καταλήγοντας αφήνει σαφείς αιχμές, καθώς αναφέρουν «Πλήρης παραλογισμός ή δόλια ενέργεια. Διαλέξτε!».

Καταλήγουν δε σημειώνοντας πως «Οι εργαζόμενοι δεν θα παραμείνουν απαθείς σε μία τέτοια εξέλιξη. Σταματήστε ποια τα παιχνίδια εις βάρος της Εθνικής Άμυνας και εις βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου Ελευσίνας».

«Δεν εμποδίζεται άμεσα το Νεώριο»

Η εν λόγω εξέλιξη γέννησε ερωτηματικά αλλά και ανησυχία για τα επακόλουθα που μπορεί να προκληθούν εις βάρος της άλλης εταιρείας του ομίλου, του ναυπηγείου του Νεωρίου, τη στιγμή δε που αυτό βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, μετεωριζόμενο μεταξύ πτωχευτικού κώδικα και επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σε επικοινωνία με την εταιρεία προκειμένου να σχολιαστεί η αρνητική αυτή ενέργεια εκ μέρους της Γ.Γ.Δ.Ε., αλλά και για την πιθανότητα αρνητικού επηρεασμού του Νεωρίου από την παρούσα εξέλιξη, η απάντηση ήταν ότι «Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή εμπλοκή για το σύνολο του Ομίλου. Το ναυπηγείο της Σύρου δεν εμποδίζεται από την εμπλοκή αυτή άμεσα. Πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια και των πρόσφατων εξελίξεων που το αφορούν άμεσα».

Εκφράστηκε δε η ελπίδα διευθέτησης του θέματος, αφήνοντας αποσιωπητικά για την αντίθετη περίπτωση καθώς αναφέρθηκε πως «Ελπίζουμε το πρόβλημα με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα διευθετηθεί έγκαιρα».