Από σήμερα η έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου για το τρέχον καλοκαίρι η οποία θα διαρκέσει έως και το τέλος Αυγούστου

Μειωμένη κίνηση και συγκρατημένες προσδοκίες

Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για την καταναλωτική παρουσία έως την παρούσα χρονική στιγμή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Στη θερινή εκπτωτική περίοδο “επενδύουν” την ελπίδα τους οι επιχειρηματίες και οι καταστηματάρχες της Σύρου προκειμένου να αυξήσουν τον τζίρο τους κατά το διάστημα του τρέχοντος καλοκαιριού, με σκοπό την οικονομική επιβίωσή τους τον προσεχή χειμώνα, ο οποίος προμηνύεται ιδιαιτέρως δύσκολος.

Ο παλμός της καταναλωτικής κίνησης μέχρι στιγμής αποδεικνύεται υποτονικός, καθώς σύμφωνα με όσα μετέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης στην “Κοινή Γνώμη” με φόντο το καλοκαιρινό διάστημα που έχει συμπληρωθεί έως σήμερα, μπορεί η επισκεψιμότητα να δείχνει ελαφρώς αυξημένη και να υπάρχει κίνηση στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, οι επισκέπτες και οι καταναλωτές, δεν προβαίνουν σε αγορές.

Ο ίδιος πέραν την ενημέρωσης στην οποία προχώρησε αναφορικά με την έναρξη των εκπτώσεων από σήμερα, 11 Ιουλίου και τα ποσοστά στα οποία θα κινηθούν οι καταστηματάρχες για να προσελκύσουν κόσμο, τοποθετήθηκε αναλυτικά και για την καταναλωτική κίνηση μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και για το ζήτημα του “οφέλους” των επιχειρήσεων της Ερμούπολης από την κρουαζιέρα.

Από τη γενικότερη αναφορά του, δεν παρέλειψε δε, να σχολιάσει την απόφαση λειτουργίας με συγκεκριμένο ωράριο της θέσης στάθμευσης στο “Νησάκι”, ενώ τέλος, πραγματοποίησε λιτή μνεία στον αυξημένο αριθμό προστίμων που παρατηρείται σε οχήματα και δίκυκλα εντός της πόλης.

Τονίζεται πως, οι εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα πρόκειται να ολοκληρωθούν τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή 31 Αυγούστου.

Χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων τις πρώτες ημέρες

Δίνοντας το στίγμα της επισκεψιμότητας στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου μέχρι στιγμής, ο κ. Αλεξανδρίδης περιέγραψε μία κατάσταση σχεδόν απαισιόδοξη, τονίζοντας πως, στην αγορά δεν καταγράφεται το οικονομικό όφελος που προσδοκούσαν οι επιχειρηματίες, αφού επισκέπτες και κάτοικοι μετά βίας περνούν το “κατώφλι” των επιχειρήσεών τους. “Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναστάτωση καθώς υπάρχει μειωμένη καταναλωτική κίνηση. Οι πληροφορίες που μεταφέρονται από όλα τα καταστήματα του κέντρου είναι αρνητικές σε επίπεδο αγορών και όλοι κάνουν λόγο για έναν κακό χειμώνα τον οποίο φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν. Ο κόσμος πραγματοποιεί τον περίπατό του στην αγορά, αλλά στα καταστήματα δεν μπαίνει” δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, περνώντας στο θέμα της “αυγής” των θερινών εκπτώσεων προκειμένου να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό σχετικά με το ύψος των ποσοστών που θα παρατηρήσει στα καταστήματα. “Έχουμε μοιράσει στα μέλη μας τις σχετικές ανακοινώσεις και πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία. Έως και το τέλος Ιουλίου τα ποσοστά των εκπτώσεων θα είναι συντηρητικού χαρακτήρα, δηλαδή θα ξεκινήσουν από 10 – 20% κι εντός Αυγούστου, αναλόγως και με την καταναλωτική κίνηση και ανταπόκριση του κόσμου, αυτά τα ποσοστά θα αυξηθούν” ανέφερε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν ήπιου χαρακτήρα εκπτώσεις τις πρώτες ημέρες, αλλά σταδιακά θα τύχουν υψηλότερων διευκολύνσεων.)Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί πως, δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις καταστημάτων που εξ αρχής θα κινηθούν σε υψηλότερα ποσοστά έκπτωσης).

Ο ίδιος μάλιστα, χωρίς να προβεί σε εκτιμήσεις για την καταναλωτική κίνηση της επόμενης περιόδου, αρκέστηκε μόνον στο να εκφράσει λακωνικά την πεποίθησή του, πως, “δεν αποκλείεται για το διάστημα από 20 Ιουλίου έως και 20 Αυγούστου, να “βγάλουμε κάποια σπασμένα”, καθώς πιστεύω πως, θα αυξηθεί και η επισκεψιμότητα”.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως, την επόμενη Κυριακή, “που θα είναι η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι” ενώ θέλησε να αναφέρει παράλληλα, πως, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου “προγραμματίζει εντός του επόμενου μήνα μια “Λευκή Νύχτα””.

“Θέλουμε φέτος να πραγματοποιήσουμε μία Λευκή Νύχτα τον Αύγουστο και κατά πάσα πιθανότητα θα ωφελήσει αν γίνει η εμπορική εκδήλωση έως τις 20 Αυγούστου ώστε να υπάρξει κίνηση στα καταστήματα. Θα αποφασίσουμε και θα καταλήξουμε στην ακριβή ημερομηνία, αφού εξετάσουμε τις εκδηλώσεις εκείνων των ημερών” σχολίασε χαρακτηριστικά, προκειμένου όπως επανέλαβε, “να υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο”.

Η γενικότερη δυσπραγία “καθήλωσε” την κίνηση Ιουνίου. Μικρή βελτίωση από Ιούλιο

Κληθείς να αναφερθεί πιο αναλυτικά στην εικόνα της εμπορικής κίνησης της πόλης την οποία έχει εισπράξει μετά από επικοινωνία και με τους συναδέλφους του, ο κ. Αλεξανδρίδης υπήρξε συγκεκριμένος για το πρώτο διάστημα του καλοκαιριού. “Ο Ιούνιος σε επίπεδο καταναλωτικής κίνησης έδειξε πως ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, παρά και την ύπαρξη των capital controls που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2015” ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας παρακάτω πως, “Φέτος, κυρίως στην αγορά ένδυσης και υπόδησης ο εμπορικός κόσμος εισέπραξε και εισπράττει αρνητικά μηνύματα”. Παρά την καθηλωμένη καταναλωτική κίνηση της αγοράς τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος, σημείωσε όμως, πως, η γενικότερη κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται ελαφρώς τον τρέχοντα μήνα, Ιούλιο, σύμφωνα με την κίνηση του πρώτου δεκαημέρου. “Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου καταγράφηκε μία κινητικότητα πιο έντονη αλλά ο κόσμος παραμένει εκτός καταστημάτων ή ρωτά τιμές και κάποιες φορές μόνον προχωρά σε αγορές” σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου “υπήρξε σαφώς καλύτερη εικόνα από τον Ιούνιο, αλλά δεν ήταν η αναμενόμενη”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Η άνοδος στην προσέλευση του κόσμου στη Σύρο είναι αντιληπτή για τον μήνα Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά οι καταναλωτές περιορίζονται στις αγορές τους”.

Επικεντρώνοντας την αναφορά του στις αιτίες που καταγράφει ο Εμπορικός Σύλλογος, οι οποίες ευθύνονται για τον συνεχώς μειούμενο τζίρο των επιχειρήσεων, ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική συγκυρία της βαθιάς ύφεσης και κρίσης, υπογραμμίζοντας πως, “Είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ενισχύσει την τοπική αγορά. Αυτό το αναφέρουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του κέντρου”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Συνολικά η χώρα και οι πολίτες της είναι σε δύσκολη κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο. Δεν βοηθά τον τόπο η γενικότερη οικονομική δυσκολία των καταναλωτών, ούτε σε τοπικό επίπεδο φυσικά”. Σχολίασε μάλιστα, πως, ανάλογα παράπονα του εμπορικού κόσμου καταγράφονται και σε νησιά των Κυκλάδων εκτός της Σύρου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Δυστυχώς, δεν διανύουμε καλή περίοδο και αυτή η εικόνα μεταφέρεται και από τους συναδέλφους σε γειτονικά νησιά”, αλλά κι εξηγώντας παράλληλα πως, “Είναι διαφορετικό βέβαια να έχει πτώση ένα νησί και μία αγορά που ούτως ή άλλως κινείται σε χαμηλά επίπεδα και άλλο να διαπιστώνεις μείωση όταν είσαι από τους κορυφαίους ή και κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Σε οικονομικό επίπεδο μεταφράζεται διαφορετικά αυτό το γεγονός”.

Μουδιασμένη” η επισκεψιμότητα από την κρουαζιέρα

Το “κεφάλαιο” του θαλάσσιου τουρισμού υπήρξε θέμα στη συζήτηση με τον κ. Αλεξανδρίδη, καθώς τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να λειτουργούν τα καταστήματα τις ημέρες και τις ώρες που καταπλέει και παραμένει ένα κρουαζιερόπλοιο στο νησί. “Ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε δεχθεί πυρά σχετικά με το ότι μέλη μας δεν ανοίγουν τα καταστήματά τους όταν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια” διαπίστωσε σε πρώτο επίπεδο, τονίζοντας ευθύς αμέσως πως, τουλάχιστον τη φετινή σεζόν και μάλιστα “από τον Μάιο υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση των καταστηματαρχών όταν ήταν προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και κυρίως, κάθε Δευτέρα βράδυ”. Παρόλα αυτά, τόνισε πως, “υπάρχει απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, καθώς έως τώρα δεν παρατηρείται η προσδοκώμενη κίνηση στην αγορά. Κάναμε προσπάθειες ώστε να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά σήμερα, λόγω της εικόνας που έχουν καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, αναφέρουν μερικοί εξ αυτών, πως δεν θα ανοίγουν τα καταστήματά τους μετά το πέρας του καθιερωμένου ωραρίου”. Σχετικά με τη συγκεκριμένη στάση, ο κ. Αλεξανδρίδης διατύπωσε την κατηγορηματική διαφωνία του, εξηγώντας μάλιστα πως, “Ως Εμπορικός Σύλλογος κι επίσημος φορέας, δεν συμμεριζόμαστε αυτή τη θέση. Πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματα και κάθε Δευτέρα και κάθε Τετάρτη καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου”. Δηλώνοντας πως, αντιλαμβάνεται τον βαθμό απογοήτευσης των συναδέλφων του, επεσήμανε πως, “Είναι κατανοητό πως απογοητεύεται ο κόσμος όταν δεν υπάρχει αντικείμενο, αλλά πρέπει να είναι σε λειτουργία τα καταστήματα για να γίνεται ελκυστική η πόλη”. Απολογιστικά πάντως, για τον παλμό της κρουαζιέρας και της καταναλωτικής κίνησης που προκύπτει από το εν λόγω πεδίο μέχρι και το μέσον του καλοκαιριού, υπογράμμισε πως, “Μέχρι στιγμής, η κρουαζιέρα δεν έχει αποδώσει το όφελος που αναμέναμε. Δυστυχώς, έχουν απογοητευθεί ακόμη κι εκείνοι που ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της. Ίσως να μην έχει γίνει η απαιτούμενη δουλειά για να μπορέσει να αποδώσει η κρουαζιέρα, από την οποία η Ερμούπολη θα μπορούσε και μπορεί να ωφεληθεί. Το αναφέρω ξανά καλώντας τον εμπορικό κόσμο να επιμείνει στη λειτουργία των καταστημάτων”.

Προβληματισμός για το ωράριο στη θέση “Νησάκι”

Παρενθετικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου θέλησε να αναφερθεί και σε μία ακόμη παράμετρο που εκτιμά πως επηρεάζει αρνητικά την επισκεψιμότητα στο κέντρο τη θερινή περίοδο και κατ΄ επέκταση συμβάλλει στην περιορισμένη καταναλωτική κίνηση. Υπενθυμίζεται πως, ο ίδιος σε δημόσιες συνεδριάσεις έχει επισημάνει πολλάκις την άποψη πως, ο χώρος στάθμευσης στη θέση “Νησάκι” αποτελεί χώρο σημαντικό σε επίπεδο εξυπηρέτησης των οδηγών που επιθυμούν να μεταβούν στο κέντρο για τις αγορές τους. “Με τις απαγορεύσεις των οχημάτων και δη στο Νησάκι για συγκεκριμένο ωράριο το βράδυ, ο Δήμος έχει “διώξει” τον κόσμο” σχολίασε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως, “Ίσως το ωράριο απαγόρευσης θα πρέπει να βελτιωθεί”. Ενδεικτικά, ανέφερε πως, η απαγόρευση της κυκλοφορίας προς το Νησάκι “θα μπορούσε να ξεκινά αργά το βράδυ και όχι στις δέκα όπως έχει ανακοινωθεί” σημειώνοντας πως, στην πόλη, “υπάρχουν επιχειρηματίες έστω και συγκεκριμένοι, που παραμένουν ανοικτά έως και τις δώδεκα το βράδυ”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Δεν κατανοώ και δεν έχουν εξηγήσει για ποιό λόγο επέλεξαν να κλείνει δέκα το βράδυ ο χώρος στάθμευσης στο Νησάκι. Υπάρχουν ορισμένα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία και θα εξυπηρετούσε τον κόσμο να μπορεί να σταθμεύει στη συγκεκριμένη θέση”. Ο ίδιος δε, εξήγησε πως, “Γι αυτό έγινε η ανάπλαση της παραλιακής οδού, ώστε να εξυπηρετείται η κίνηση από το παραλιακό μέτωπο”.

Αντίθετος στο “ανελέητο κυνηγητό” των προστίμων

Στη γενικότερη αναφορά του και κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων που δημιουργούν μία αποκρουστική εικόνα στην πόλη, ο ίδιος επεσήμανε πως, “Ως Εμπορικός Σύλλογος Σύρου διαφωνούμε με την άναρχη κυκλοφοριακή συμπεριφορά”, λέγοντας μάλιστα πως, “αυτές οι εικόνες συνιστούν δυσφήμιση για την πόλη”. Ωστόσο, όπως υποστήριξε “είναι εξίσου δυσφημιστικό το γεγονός του ανελέητου κυνηγητού και των προστίμων που επιβάλλονται”. Ο ίδιος, υποστήριξε παρακάτω πως, “θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, καθώς ακόμη και η αύξηση των προστίμων, διώχνει με τη σειρά της το εν δυνάμει καταναλωτικό κοινό από το κέντρο”. “Δεν έχουμε τον τουρισμό που θα επιθυμούσαμε, αν διώχνουμε και τον κόσμο της Σύρου από το κέντρο, πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;” αναρωτήθηκε, γνωστοποιώντας πως, το ζήτημα των προστίμων έχει μεταφερθεί με τη μορφή σχολίων από πολίτες στα εμπορικά καταστήματα.

“Αυτό, δεν σημαίνει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου τάσσεται υπέρ της άναρχης και παράνομης συμπεριφοράς” επανέλαβε ο κ. Αλεξανδρίδης, εξηγώντας ωστόσο πως, “ζητάμε να υπάρχει μία επιείκεια. Δεν γίνεται αυτήν την εποχή να υπάρχει τέτοια ένταση προστίμων. Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που μας έχουν φέρει τις κλήσεις και μας γνωστοποιούν πως δεν θα κατεβαίνουν ξανά για αγορές στο κέντρο. Πρέπει να βρεθεί η “χρυσή” τομή. Επαναλαμβάνω πως, πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος σαφώς, αλλά να υπάρξει και κατανόηση. Λέμε όχι στο ανελέητο κυνηγητό”.