Αθρόα προσέλευση κόσμου και αυξημένη συμμετοχή επιχειρηματιών στην 3η Λευκή Νύχτα στη Σύρο

«Φωτίστηκε» το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης

Μία ευχάριστη καλοκαιρινή νότα αποτέλεσε για τρίτη συνεχή χρονιά η πρωτοβουλία του επιχειρηματικού κόσμου της Σύρου να φωτίσει το βράδυ μας, προσκαλώντας το κοινό σε μία ξεχωριστή γιορτή στους εμπορικούς δρόμους της Ερμούπολης.

Η 3η Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια δημιουργίας στενότερων δεσμών μεταξύ των επαγγελματιών και των επισκεπτών του ιστορικού κέντρου.

Ακολουθώντας τη «συνταγή» των δύο προηγούμενων ετών, τα καταστήματα της Ερμούπολης άνοιξαν και φέτος τις πόρτες τους από τις 19:30 μέχρι τα μεσάνυχτα, δίνοντας το στίγμα τους στον εμπορικό χάρτη της πόλης μέσα από μοναδικές προσφορές και κεράσματα για όλους. 

Για μία ακόμη φορά, η πρωτοβουλία των επιχειρηματιών έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό του νησιού που κατέκλυσε τις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού, για να θαυμάσει τις στολισμένες βιτρίνες, να κάνει τις προσωπικές αγορές του και να διασκεδάσει με καλή ελληνική μουσική από τον Empneusi 107 FM

Μεγάλες εκπλήξεις περίμεναν και τους μικρούς φίλους της Σύρου, που είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να βάψουν το πρόσωπό τους με τη βοήθεια μίας ομάδας παιδαγωγών και καλλιτεχνών. 

Β. Αλεξανδρίδης: «Οι προσπάθειές μας δεν πέφτουν στο κενό»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Ευάγγελος Αλεξανδρίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την θερμή ανταπόκριση του κόσμου, που φανερώνει την ανάγκη για περισσότερες δράσεις που στοχεύουν τόσο στην τόνωση της τοπικής αγοράς, όσο και στην ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματιών και των καταναλωτών.

«Κατά κοινή ομολογία όλων των επαγγελματιών με τους οποίους συζήτησα, η προσέλευση ήταν πράγματι αθρόα. Υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά των επισκεπτών, οι οποίοι είχαν τη διάθεση να μπουν στα καταστήματα, να δουν και κάποιοι από αυτούς να ψωνίσουν. Παρότι οι αγορές δεν κινήθηκα στο επίπεδο των προηγούμενων χρόνων , υπήρξαν έσοδα στα ταμεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι προσπάθειές μας δεν πέφτουν στο κενό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

«Καλή διάθεση από τους επιχειρηματίες»

Όπως τόνισε, το αποτέλεσμα οφείλεται στην καλή διάθεση των επιχειρηματιών, οι οποίοι έδωσαν κίνητρα στον κόσμο να επισκεφτεί τα καταστήματά τους. «Τόσο οι εκπτώσεις, όσο και τα κεράσματα των συνέβαλλαν στην επιτυχία της εμπορικής αυτής γιορτής, μέσα από την οποία οι επαγγελματίες ανταποδίδουν στον κόσμο την εκτίμηση και τη στήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου». 

Η ιδέα της «Λευκής Νύχτας» στη Σύρο γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν ο κ. Αλεξανδρίδης πληροφορήθηκε για την πραγματοποίηση αντίστοιχης δράσης στο Μαρούσι. «Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μου με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, ενημερώθηκα ότι κατά τη διάρκεια της «Λευκής Νύχτας» παρατηρείται κινητικότητα και τα καταστήματα δουλεύουν. Αυτό το μετέφερα στο συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, το οποίο «υιοθέτησε» την ιδέα και ξεκίνησε αμέσως τις διαδικασίες για την πρώτη Λευκή Νύχτα στο νησί μας», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Δεν έκρυψε μάλιστα πως το ενδιαφέρον των κατοίκων ήταν ιδιαίτερα μεγάλο από τις αρχές του καλοκαιριού, δεδομένου ότι η «Λευκή Νύχτα» τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό που λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών. «Ο κόσμος θέλει να κατέβει στην Ερμούπολη, να χαζέψει, να ακούσει τραγούδια, να δει διάφορα και να συμμετέχει στις προγραμματισμένες δράσεις. Φέτος είχαμε τέσσερις κοπέλες που απασχολούσαν τα παιδιά με παιχνίδια και face painting. Πάτα προσπαθούμε, τηρουμένων των αναλογιών, να ικανοποιούμε το κοινό», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει καταστρατήγηση του ωραρίου»

Ωστόσο εξήγησε πως, ανεξάρτητα από τα θετικά αποτελέσματα των τριών ετών και την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκείνοι που αμφισβητούν τις προθέσεις τω επιχειρηματιών, κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση του ωραρίου. «Δεν ισχύει αυτό στην περίπτωσή μας, διότι εμείς εδώ έχουμε ελεύθερο ωράριο από την 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό, μπορούμε να ανοίγουμε όλες τις ημέρες μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Οπότε δεν καταστρατηγούμε τίποτα. Όσο για τους υπαλλήλους, δεν έχει παρατηρηθεί κάτι μεμπτό στον τρόπο με τον οποίο απασχολούνται. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει πληρώνουν τους υπαλλήλους για τις έξτρα ώρες και να τους δίνουν ένα ρεπό σε κάποια άλλη χρονική περίοδο. Έτσι, δεν υπάρχει κάποιος αδικημένος. Ακούω κάποια πράγματα για τα οποία δεν συμφωνώ» τόνισε, υποστηρίζοντας πως η «Λευκή Νύχτα» είναι μια γιορτή του εμπορίου που θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του έτους. «Κάποιοι μας πρότειναν να τη διοργανώσουμε και τον Οκτώβριο στην παρέλαση. Υπάρχει μια γενικότερη ζήτηση, που καταδεικνύει την ανάγκη να κόσμου να ξεφύγει και να ακούσει κάτι πιο ευχάριστο και  διαφορετικό από τη μιζέρια της εποχής».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη, η συμμετοχή των επιχειρηματιών στη φετινή «Λευκή Νύχτα» ήταν εμφανώς μεγαλύτερη από τα προηγούμενα καλοκαίρια. «Παλαιότερα, υπήρχαν καταστήματα που είτε ήταν κλειστά, ήταν άνοιγαν για λίγο. Φέτος, υπήρξαν επιχειρήσεις που λειτούργησαν μέχρι αργά, διασκεδάζοντας και ανταλλάζοντας απόψεις με τον κόσμο. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες λαμβάνουν σιγά-σιγά το μήνυμα ότι πρόκειται για μία γιορτή, με την οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον κόσμο που μας προτιμάει και ψωνίζει από τα καταστήματά μας».

«Διάλογος» μεταξύ επιχειρηματιών - καταναλωτών

Πρόσθεσε επίσης, πως τέτοιες πρωτοβουλίες πέρα από την ενδυνάμωση της τοπικής αγοράς, φέρνουν πιο κοντά τους επαγγελματίες με τον κόσμο του νησιού. «Με τα κεράσματα και τις καλύτερες τιμές, δείχνουμε ένα άλλο προφίλ στο κοινό, το οποίο χρειάζεται τέτοιες «ανάσες» στις δύσκολες αυτές ημέρες που περνάει ο τόπος μας. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, τα μηνύματα είναι θετικά. Δεν υπάρχει τίποτα θετικότερο από το να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, να παίζουν μουσικές, να κερνάνε, να περιφέρεται ο κόσμος και να είναι ευχαριστημένος. Είναι ό,τι καλύτερο», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, η «Λευκή Νύχτα» αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για να συγκεντρωθούν στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι δεκάδες επισκέπτες του νησιού. «Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες στο κέντρο και αυτό που παρατηρώ είναι πως το  νησί έχει πάρα πολύ κόσμο, που σημαίνει ότι η διαφημιστική καμπάνια του δήμου έχει αποφέρει καρπούς. Το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει τη οικονομική δυνατότητα και ευχέρεια, να μπαίνει στα μαγαζιά και να ψωνίζει, όπως συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια, ίσως και περισσότερα, είναι άλλο κεφάλαιο. Το ότι ο κόσμος δεν ξοδεύει, και οι τζίροι των καταστημάτων είναι κάτω από πέρυσι, δεν σχετίζεται με την επισκεψιμότητα. Μιλάω με πάρα πολλούς επαγγελματίες και είναι γνωστό ότι πλέον δουλεύουν περισσότερο τα σούπερ μάρκετ, γιατί αρκετοί επισκέπτες προτιμούν να αγοράσουν τα προς το ζην και να μείνουν το δωμάτιο ή τη θάλασσα. Το ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, είναι άλλος παράγοντας.  Θα πρέπει ενδεχομένως να απευθυνθούμε και στο εξωτερικό σιγά σιγά, να φέρουμε και ξένο κόσμο. Αλλά έχει κόσμο το νησί. Εχθές κατέβηκαν όλοι αυτοί κάτω και αρκετοί ντόπιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξανδρίδης απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Κυνηγετικό Σύλλογο για την παροχή ρεύματος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ηχητική κάλυψη και η live εκπομπή του Empneusi 107 FM με τους Γιάννη Δεναξά, Ρούλα Ξανθάκη και Γιώργο Βιδάλη. «Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, που κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως την ταμία κ. Ειρήνη Μπαρμπαρή, η οποία έτρεξε πάρα πολύ για τη συγκεκριμένη γιορτή». 

Guest εμφανίσεις πολλών αστέρων 

Σημειώνεται ότι στην τρίτη κατά σειρά γιορτή του εμπορικού κόσμου της Ερμούπολης έδωσε το «παρών» και η αγαπημένη ερμηνεύτρια Μελίνα Ασλανίδου, η οποία βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νησί της Σύρου, με αφορμή την επερχόμενη συναυλία της στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου».

Η τραγουδίστρια με την ιδιαίτερη χροιά στη φωνή της, το εκρηκτικό ταπεραμέντο και τη δυναμική σκηνική παρουσία χαιρέτισε το κοινό του νησιού, υπενθυμίζοντας το ραντεβού τους την προσεχή Τρίτη 23 Αυγούστου στο συναυλιακό χώρο της Ερμούπολης.  

Ενθουσιασμένη τόσο από τις ομορφιές του κοινού, όσο και από την αγάπη των κατοίκων της, οι οποίοι την αγκάλιασα θερμά από την πρώτη κιόλας στιγμή, φωτογραφήθηκε με τους φίλους της, ενώ απαθανάτισε με το κινητό της τη μεγάλη «αγκαλιά» που της επιφύλαξαν, κοινοποιώντας την ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Selfies και θερμοί εναγκαλισμοί «έσπασαν» τα ρολόγια στο κατάμεστο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης υπό τους ήχους γνωστών επιτυχιών της ερμηνεύτριας που πλημμύρισαν τον πεζόδρομο της Οδού Πρωτοπαπαδάκη.

Ραντεβού με το φεγγάρι

Εκτός από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις, η Ερμούπολη ενδείκνυται και για αθλητικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες οι συμμετέχοντες ασκούνται, ανταλλάσσουν απόψεις και παράλληλα βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις ομορφιές της πόλης τους.

Στο πλαίσιο αυτό Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και οι Δρομείς Σύρου, συνδιοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη νυχτερινό περπάτημα 3 χιλιομέτρων στην Ερμούπολη, με οδηγό την πανσέληνο του Αυγούστου.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν το περπάτημα από τον πεζόδρομο Ερμούπολης, στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, μπροστά από το ταχυδρομείο. Βάδισαν προς τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, συνέχισαν μέχρι τέρμα στο φάρο στο νησάκι, κατόπιν πέρασαν μπροστά από το Τελωνείο και συνέχισαν παραλιακά μέχρι την Πυροσβεστική. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στον πεζόδρομο, όπου πραγματοποιήθηκε κέρασμα στο καφέ Μέγαρον. 

Σημειώνεται ότι το νυχτερινό περπάτημα δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα και η συμμετοχή ήταν ελεύθερη. Σκοπός των διοργανωτών ήταν να περάσουν όλοι μία βραδιά διαφορετική από τις άλλες, να γνωριστούν από κοντά και να δραστηριοποιηθού, περπατώντας στην Ερμούπολης.