Αναταραχή στους κόλπους των εργαζομένων του Νεωρίου

Ανοιχτή πρόσκληση

  • Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 22 Σεπ. 2016 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ένταση καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στο Νεώριο, καθώς οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου ανεβάζουν τους τόνους και διεκδικούν άμεσες απαντήσεις σχετικά με το μέλλον του ναυπηγείου.

Αναστάτωση επικρατεί στη ναυπηγική μονάδα της Σύρου την ώρα που μεταβάλλεται ραγδαία το τοπίο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, με κινεζική προοπτική επενδύσεων στον χώρο, ο οποίος κατέρρευσε μετά την σταδιακή απαξίωση των ελληνικών μονάδων, ανοίγοντας «πεδίον δόξης λαμπρόν» στην εξωγενή επικράτηση, προδίδοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για συνένωση και ενίσχυση του ελληνικού ναυπηγικού τομέα.

Από την πλευρά της διοίκησης του Ομίλου Νεωρίου και συγκεκριμένα εκ μέρους του προέδρου του, Νίκου Ταβουλάρη, διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους του τόνους, πως έχει εκδηλωθεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Νεώριο, το οποίο επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης εξαγοράς του ναυπηγείου και βρίσκονται εν εξελίξει οι συζητήσεις, σύμφωνα πάντοτε με τις σχετικές ανακοινώσεις.

Από την αντίπερα όχθη, έχει αναπτυχθεί μία συνδικαλιστική παράσταση εκ μέρους των εκπροσώπων των εργαζομένων, από όπου, σε μία τελματωμένη κατάσταση και με ήδη απαξιωμένο το ναυπηγείο, αρθρώνεται ετεροχρονισμένα ένας λόγος διεκδικήσεων, με απαίτηση αποσαφηνίσεων για το επιχειρηματικό μέλλον του Νεωρίου.

Γνωστή η συσσώρευση χρεών του Νεωρίου, γεγονός που δυσχεραίνει και την παραμικρή ανάληψη εργασίας, όταν παραμένει εν λειτουργία από τον Απρίλιο χωρίς ρεύμα και με την λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών ανά τακτές ώρες, προκειμένου να μην υπάρξει καταβύθιση των δεξαμενών.

Ένα ναυπηγείο που λειτουργεί(;) χωρίς φυσικό αντικείμενο, λόγω μη έλευσης πλοίων και απασχολεί(;) τους εργαζομένους του σε ανύπαρκτη παραγωγή έργου!

Επανειλημμένως έχει διατυπωθεί η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της ναυπηγικής επιχείρησης της Σύρου, όμως υπό νέο και πλέον σύγχρονο εργασιακό προσανατολισμό, που να ευνοεί την συνύπαρξη του με το αστικό περιβάλλον της πόλης και ακολουθώντας μία ταυτόχρονη αναπτυξιακή πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, κυοφορούνται εξελίξεις για το ναυπηγείο, οι οποίες αποτελούν πλέον μονόδρομο, καθώς οι επιχειρηματικές αλλά και οι εργασιακές συμπεριφορές των τελευταίων χρόνων όχι μόνο δεν επέτρεψαν την ανάκαμψη του, αλλά αντιθέτως προέγραψαν το μέλλον του.

Εν αναμονή της δεξαμενής

Η πολύμηνη αναμονή των εξελίξεων, αλλά και η παραφιλολογία που αναπτυσσόταν σχετικά με την ημερομηνία των τελικών ανακοινώσεων σχετικά με την πιθανή επενδυτική εξέλιξη, αλλά και η εκφρασμένη πρόθεση της διοίκησης της επιχείρησης να προχωρήσει σε υπαγωγή της στον Πτωχευτικό Κώδικα, δημιούργησαν μία εύλογη σύγχυση στους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι των οποίων αδυνατούσαν να διαχειριστούν.

Άλλωστε, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικρατούσας παραπλάνησης, που ακόμα και η επίσκεψη λογιστών στο ναυπηγείο για την καταγραφή των οικονομικών του στοιχείων παραποιήθηκε, καθώς επικοινωνήθηκε στους εργαζόμενους πως πρόκειται για εκπροσώπους του επενδυτή.

Στην γενική συνέλευση των εργαζομένων, η οποία πραγματοποιήθηκε προ τριημέρου, υπήρξε έντονη η απαίτηση των περισσοτέρων εργαζομένων για πληροφόρηση τους σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την δική τους εργασιακή κατοχύρωση, η οποία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, όσο και για την πιθανότητα καταβολής των μισθών που αναμένουν.

Σημείο τριβής αποτέλεσε και η πολύμηνη αναμονή της πλωτής δεξαμενής του Πολεμικού Ναυτικού, από την οποία ευελπιστούν ότι θα καλυφθεί ένα μέρος των οφειλόμενων μισθών.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, με την άφιξη της δεξαμενής, για την έναρξη αλλά και περάτωση - έως το τέλος του έτους - των εργασιών της, απαιτείται η κάλυψη συγκεκριμένων εξόδων εκ μέρους της επιχείρησης, γεγονός που δεν επιτρέπει και μεγάλη αισιοδοξία για το ποσό που τελικώς θα καταβληθεί στους εργαζόμενους, όταν αυτό δεν φαίνεται να υπερβαίνει τον ένα με δύο μισθούς.

Έγγραφο κάλεσμα

Στην πλευρά των εργαζομένων συνεχίζουν να καταγράφονται αντιπαλότητες μεταξύ του Εργοστασιακού Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου, δηλαδή με τους νυν εκπροσώπους των εργαζομένων να αντιμάχονται τους πρώην, όπως επίσης και μεταξύ των μονίμων και εκτάκτων, σε ένα συνδικαλιστικό παιχνίδι επικράτησης, αν και σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να απουσιάζει ακόμα και η στοιχειώδης γνώση περί συνδικαλιστικών διεκδικήσεων.

Παρά την αντιπαλότητα των δύο πλευρών, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, ο πρόεδρος του, κατέθεσε πρόταση, η οποία και έγινε αποδεκτή από το σύνολο των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, να αποσταλεί έγγραφο κάλεσμα στην διοίκηση της εταιρείας, όπως και σε κάθε εμπλεκόμενο με το Νεώριο θεσμικό εκπρόσωπο, προκειμένου σε μία δημόσια συζήτηση να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις στους εργαζόμενους για το μέλλον της επιχείρησης.

Η «ανοιχτή πρόσκληση», η οποία στάλθηκε εχθές από το Εργοστασιακό Σωματείο, προς τα μέλη της διοίκησης της ΝΑ.ΒΙ.Ε.Σ., εστάλη και στον Μητροπολίτη Σύρου, τον Καθολικό επίσκοπο, του βουλευτές Κυκλάδων, τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων και τη ΓΣΕΕ.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο κείμενο της πρόσκλησης «Μετά την γενική συνέλευση (19.9.2016) των εργαζομένων για την σωτηρία και το μέλλον του ναυπηγείου, αποφασίσαμε να σταλεί ανοιχτή πρόσκληση σε όλους. Καλούμε την διοίκηση της εταιρείας, του τοπικούς φορείς, θεσμούς και τους πολιτικούς εκπροσώπους σε συνάντηση στο χώρο του ναυπηγείου. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης είναι απαραίτητη η παρουσία όλων σας. Παρακαλούμε ενημερώστε μας έως την Παρασκευή 23.9.2016 για την πρόθεση σας».

Με την τελευταία πρόταση περί ενημέρωσης των προθέσεων των παραληπτών της πρόσκλησης, δεν γίνεται σαφές προς τι εξυπηρετεί η εν λόγω ενημέρωση ή τι πρόκειται να επακολουθήσει της πιθανής άρνησης συμμετοχής τους.

Ο λόγος του Εργοστασιακού

Με μία πρώτη ανακοίνωση του το Εργοστασιακό Σωματείο, θέλοντας να κάνει μία αποτίμηση των γεγονότων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση του ναυπηγείου, αρκέστηκε στο να επιρρίψει τις ευθύνες της δυσλειτουργίας του ναυπηγείου στη διοίκηση της επιχείρησης, χωρίς όμως να καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα και να οριοθετήσει τον δικό του ρόλο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Απορία των εργαζόμενων είναι πώς να δουλέψει ένα ναυπηγείο χωρίς ρυμουλκά (ληγμένα πιστοποιητικά, ελευθεροπλοοία κτλ.), υλικά και πάνω απ’ όλα χωρίς ρεύμα, με τις γεννήτριες παραγωγής ρεύματος του ναυπηγείου να είναι σε συνεχή λειτουργία από τον περασμένο Απρίλη. Δεν μιλάμε για τη ασφάλεια των εργαζομένων που είναι ανύπαρκτη» και συνεχίζει πως «Οι εργαζόμενοι δεν διώχνουν πλοία. Η ίδια η εταιρεία έχει αναλάβει αυτό το ρόλο με το να μη προχωρήσει σε ανελαστικές η/και αναγκαίες συντηρήσεις / αναβαθμίσεις / ανανεώσεις αδειών κτλ., απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ναυπηγείου».

Και ενώ γίνεται αναφορά σε προτάσεις «για εργασία - μέλλον του ναυπηγείου», αντί αυτού επαναλαμβάνεται η θέση της διοίκησης για αναμονή περί της επενδυτικής ενημέρωσης, όπως και η έλευση της δεξαμενής του Π.Ν.

Ως κατάληξη δε υπογραμμίζεται το τέλος της υπομονής των εργαζομένων, γεγονός που αιτιολογεί κάποιες γενικόλογες «δυναμικές αντιδράσεις» ώστε, όπως αναφέρεται «να πιέσουμε όλες της πλευρές (κυβέρνηση, τοπικούς φορείς, διοίκηση ναυπηγείου, υποψήφιους αγοραστές) να ασχοληθούν και λίγο με μας», ζητώντας παράλληλα την «συμπαράσταση» και την «κατανόηση» της τοπικής κοινωνίας.

Τα αιτήματα των εκτάκτων

Με έναν παράλληλο ρόλο, η Ένωση που εκπροσωπεί όλο το έκτακτο προσωπικό του ναυπηγείου, εξέδωσε ανακοίνωση, με παραλήπτη τους μόνιμους συναδέλφους τους του Εργοστασιακού, μέσω της οποίας καθιστούν σαφές πως δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση προκειμένου να εκθέσουν και εκείνοι τις απόψεις τους.

Εμφανίζονται με ενωτικοί διάθεση, όταν αναφέρουν πως «Ποτέ μας δεν ξεχωρίσαμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων σε μόνιμους και έκτακτους και δεν το κάνουμε και τώρα. Πάντα πρώτη μας σκέψη ήταν το καλό του συνόλου των εργαζόμενων».

Αφού περιγράφουν την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της επικρατούσας κατάστασης στο ναυπηγείο, που δεν τους επιτρέπει ούτε καν την ασφαλιστική κάλυψη, αφήνουν αιχμές για «διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το μέλλον των οικογενειών όλων μας, σε κλειστά γραφεία και μυστικές συναντήσεις».

Καταθέτουν δε συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία είναι: «1. Το ναυπηγείο να μην αλλάξει χρήση και να παραμείνει σε ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες. 2. Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων μας κι αν γίνεται να αυξηθούν. 3. Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα όλων μας (μονίμων, εκτάκτων και συνταξιούχων). 4. Να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πειραχτούν οι συλλογικές συμβάσεις μας, τα ωράρια μας και οι κατακτήσεις μας. 5. Θα εφαρμόζονται απόλυτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 6. Θα εξασφαλιστούν στα σωματεία μας ότι θα ασκούν την δράση τους ανεμπόδιστα, υπερασπίζοντας τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα».

Συνδικαλιστική υποστήριξη

Την πλήρη υποστήριξη στους εργαζόμενους του Νεωρίου εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες με ανακοινώσεις τους ή με δηλώσεις στελεχών τους προς την «Κοινή Γνώμη» καταγράφουν την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος επ’ ωφελεία των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) αναφέρει: «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των συναδέλφων στο Ναυπηγείο του Νεωρίου της Σύρου και καταδικάζουμε, μαζί με τα Σωματεία των εργαζομένων του, τις όποιες μεθοδεύσεις βλάπτουν το μέλλον του Ναυπηγείου και των εργαζομένων σε αυτό. Απαιτούμε να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους, να διασφαλιστούν τα κεκτημένα τους.

Ο αγώνας και η ενότητα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν, οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται αλλά στο τέλος θα νικήσουν».

Το μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ, Σωτήρης Πολυκόγιαννης, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» δήλωσε πως «Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, μέλη της παράταξης του προέδρου της ΠΟΕΜ μετέχουν σε διεργασίες πίσω από κλειστές πόρτες στα γραφεία της Ελευσίνας, για το τι πρόκειται να γίνει. Αυτό το οποίο μας ανησυχεί σε αυτές τις συζητήσεις που γίνονται παζαρεύουν και δικαιώματα εργαζομένων, το τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα…και σίγουρα όταν κάποιοι συναντιούνται κρυφά και γίνονται τέτοιες συζητήσεις και δεν δημοσιοποιούνται, δεν μπορεί να πάει στο καλό το μυαλό, γιατί το καλό ο άλλος το προβάλλει για να του πούνε μπράβο».

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο γενικός γραμματέας, Νίκος Κουτσιούκης, δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» πως «Εάν τα συνδικαλιστικά στελέχη που εκφράζουν το σύνολο των εργαζομένων, καθοδηγούνται από πολιτικά κόμματα και δεν υπηρετούν τον σκοπό και τον στόχο για τον οποίο έχουν εκλεγεί και αυτός δεν είναι άλλος παρά η διατήρηση του ναυπηγείου ως ναυπηγείο και οι θέσεις εργασίας και άρα η δουλειά τους και το ψωμί των οικογενειών τους, τότε προφανώς κάτι συμβαίνει….Το τι κάνει ο εργοδότης ο κ. Ταβουλάρης και το τι κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ναυπηγείου, ο κ. Στεφάνου, είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αξιολογηθεί και από το Σωματείο των εργαζομένων αλλά και από τα ανώτερα όργανα, που δεν είναι άλλα από το Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ… Θα έπρεπε ήδη να έχει προγραμματιστεί μία τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, αφ’ ενός για να ξεκαθαρίσει ο εργοδότης τα επενδυτικά του σχέδια, εάν υπάρχουν αυτά και αφ’ εταίρου να βάλει χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων».

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, η οποία αναφέρει: «Καλούμε τις οργανώσεις (Α' βαθμια – Β' βαθμια Συνδικαλιστικά όργανα) να σταθούν με την δέουσα σοβαρότητα στο ύψος των περιστάσεων και σε απόλυτη συνεργασία να βρουν κοινό τόπο και να προτείνουν λύσεις που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του Ναυπηγείου ως ναυπηγείο και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Καλούμε τη διοίκηση του Ναυπηγείου ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να συζητήσει με τα συνδικάτα τα όποια “επενδυτικά” σχέδιά της για το μέλλον της επιχείρησης. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για λύση των προβλημάτων αλλά θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης του Ναυπηγείου και των εκλεγμένων συνδικαλιστών!!! Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. στηρίζει κάθε προσπάθεια των εργαζομένων του Ναυπηγείου Σύρου, του Προέδρου του Ε.Κ. Κυκλάδων συναδέλφου Μάρκου Βουτσίνου και των μελών του Δ.Σ., καθώς και όλων όσων η προσπάθεια στρέφεται στη διάσωση και τη συνέχιση της λειτουργίας τους».