Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το "Syros Greatings"

  • Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2016 - 12:16

Το 1ο φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου «Syros GrEATings» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, βάζοντας και επίσημα τη Σύρο στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και ανοίγοντας το δρόμο για την καθιέρωση του νησιού ως γαστρονομικό προορισμό.
Μια ιδέα που ξεκίνησε με δειλά βήματα σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης «Τερψιχόρη» και την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine, το Syros GrEATings γρήγορα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την τοπική κοινωνία συσπειρώνοντας εστιάτορες, τοπικούς παραγωγούς, επιχειρηματίες, κατοίκους και φίλους που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα και εργάστηκαν σκληρά για μήνες. Αυτό ακριβώς το αίσθημα ύπαρξης ενός κοινού στόχου και η διάθεση για συνεργασία προς την επίτευξη αυτού, η οποία μετουσιώθηκε τελικά σε πράξη, είναι μάλλον ο βασικός λόγος που το Syros GrEATings ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε αυτό το παρθενικό του ταξίδι.

Για το τριήμερο 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο είχαν ετοιμάσει ειδικά μενού με Συριανά πιάτα – παραδοσιακές αλλά και δημιουργικές, σύγχρονες συνταγές - δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευθούν την τοπική κουζίνα και θυμίζοντας στους ντόπιους γεύσεις από τα παλιά. Δύο παράλληλες εκθέσεις πλαισίωσαν το φεστιβάλ, η έκθεση φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» που φιλοξενείται στο Δημαρχιακό Μέγαρο και η έκθεση για την ιστορία του Συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο, με αποκορύφωμα το Σάββατο 17/09 όταν ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς «πλημμύρισε» από κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει και να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις την έκθεση των τοπικών παραγωγών και τα live μαγειρέματα των σεφ των εστιατορίων Aegean Cuisine και των guests σεφ με καταγωγή από το νησί, Marco Rossi και Στέλιο Αρακά, με παρουσιάστρια της βραδιάς την Συραναθρεμένη Ιωάννα Σταμούλου. Η βραδιά έκλεισε εντυπωσιακά με συριανά cocktails από τα cocktail bars της Σύρου Baba και Kouchico, αλλά και τον guest bartender Χρήστο Χουσέα του Αθηναϊκού 42 Bar.

Την πρόσκληση του Syros GrEATings αποδέχθηκε μια ομάδα έγκριτων δημοσιογράφων και food bloggers από τα πιο σημαντικά μέσα γαστρονομίας της χώρας, που φιλοξενήθηκαν στη Σύρο και ακολούθησαν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για να γνωρίσουν τη συριανή γαστρονομία. Κατά την άφιξή τους, επισκέφθηκαν το Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων Νομού Κυκλάδων στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Εκεί τους υποδέχθηκε με ξενάγηση στο κτίριο Πρασσακάκη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που διαχρονικά στέκονται δίπλα στις δράσεις του δικτύου Aegean Cuisine και αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Του άνεμου και της αρμύρας» που εξέδωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα με συγκινητική συμμετοχή.

Η εκδήλωση καλωσορίσματος που φιλοξενήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον εκπληκτικό χώρο του Ινστιτούτου Κυβέλη κάτω από το φως της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου, ήταν κατά κοινή ομολογία μια μοναδική εμπειρία για τους όσους παραβρέθηκαν, η οποία συνδύασε αρμονικά τη γαστρονομία με τον πολιτισμό και επιπλέον περιείχε το στοιχείο της έκπληξης. Οι καλεσμένοι γνωρίστηκαν με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, πήραν μια πρώτη γεύση της συριανής κουζίνας, παρακολούθησαν βιντεοπροβολές και απόλαυσαν ζωντανή μουσική.

Η δεύτερη ημέρα για τους καλεσμένους ξεκίνησε με μια στάση στην Άνω Σύρο, συνεχίστηκε με επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και έκλεισε με δείπνο στα εστιατόρια Aegean Cuisine για δοκιμή των συριανών μενού.
Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις στους παραγωγούς και στη συνέχεια οι καλεσμένοι κατέφτασαν στο Δημαρχείο για την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σύρου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και τον επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», Γιώργο Πίττα, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Η υποδοχή έγινε με παραδοσιακές μουσικές από τον καταξιωμένο βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα πλαισιωμένο από μουσικούς με βιολιά, κανονάκια, σαντούρια και λαούτα, και συνεχίστηκε με τον ήχο των πιρουνιών πάνω στις πορσελάνες, που χτυπούσαν ρυθμικά για να φουσκώσει το παραδοσιακό ντεκότο σημαίνοντας την έναρξη της παρουσίασης.

Το Syros GrEATings είναι μια συλλογική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία των συμμετεχόντων εστιατόρων και παραγωγών, με την πολύτιμη βοήθεια των χορηγών, των εθελοντών, των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών  Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων  του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολλών ακόμα ανθρώπων που πίστεψαν στο σκοπό και δουλέψαν όλοι μαζί για την ανάδειξη της γαστρονομίας της Σύρου.
Οι προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα!
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του Syros GrEATings στο Facebook:
https://www.facebook.com/syrosgreatings/
Bίντεο από τις εκδηλώσεις θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων μέσα στις επόμενες ημέρες:
http://www.e-kyklades.gr/articles/webtv
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συμμετέχοντες:

Τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο:
ΑΛΛΟΥ ΓΥΑΛΟΥ / ΑΜΠΕΛΑ / ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ / ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΘΑΛΑΣΣΑ / ΑΧΛΑΔΙ / ΓΙΩΣΗΦΑΚΙ / ΔΥΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ ΣΤ' ΑΡΜΥΡΙΚΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ / ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ / ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΑΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΛΙΛΗΣ / ΜΑΖΙ / ΟΝΕΙΡΟ / ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ / ΣΑΒΒΑΣ / ΤΑΡΣΑΝΑΣ

Τους τοπικούς παραγωγούς:
BLUE - Βότανα Κυκλάδων / Cyclades Organics / Maison de Μεζέ / Syra Fresca / Syros Aromatic Herbs / Βλάμης Ιωάννης Κηπευτικά / Λουκουμοποιία Δεναξά / Λουκουμοποιία Κανακάρη / Λουκουμοποιία Κορρέ / Λουκουμοποιία Λειβαδάρα / Λουκουμοποιία Συκουτρή / Μαρμελάδες Άρωμ / Μέλι Beez / Οινοποιείο Σύρου / Πρέκας Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα / Σαγκινέτος Μέλι / Σύρου Εδέσματα κ.α.) / Τυροκομείο Ζωζεφίνος / Τυροκομείο Τυροσύρα / Υπεραγoρά Ρουσσουνέλος

Tους χορηγούς μας:
Baba Bar, Blue Star Ferries, Chili Catering, GS Gas, Kouchico café bar, syrostoday.gr, Tsaknakis Premium Brands, Yfi ceramics, Zylo eyewear, BB Εισαγωγική Προμηθευτική Σύρου, Εικόνα Print & Stitch, Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Δημόσιο ΙΕΚ Σύρου, Ινστιτούτο Κυβέλη, Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου, Μακρυωνίτης, Οινοπνευματοπωλείον Κριτσίνη, Παγίδας Express, Πλαστικά Σύρου, Ταξί Ερμής, Ψυκτεμπορική, και τα ξενοδοχεία/ξενώνες 1901 Hermoupolis Maison, Benois, Diogenis, Electra, Francoise, Lila Guesthouse, Vaporetto, Ventoura, Xenon Apollonos, Γιωσηφάκι,
Πλόες, Ρέμβη. Επίσης, τους χορηγούς επικοινωνίας propaganda.gr και elculture.gr
Tις επιπλέον επιχειρήσεις που κάλυψαν σημαντικές ανάγκες:
Aegean Beauty, ξενοδοχείο Blue Harmony, Physis Cream, Salad Shop, Κρεοπωλείο Πρίνιας, ξενοδοχείο Ιλιάδα, Υπεραγορά Κρεάτων Ρουσσουνέλος, ψαράδικο Τσαλικάκι.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστούμε:
Τις φοιτήτριες Στέλλα Παπαβασιλείου και Ελένη Κοκκώλη-Παπαδοπούλου για τη δημιουργία του λογότυπου του φεστιβάλ και τις δημιουργικές εφαρμογές.
Τη φοιτήτρια Τατιάνα Κασιμάτη για τη δημιουργία του promo video και τον Raphael Kyriazis για τη μουσική επένδυση.
Τη φοιτήτρια Φωτεινή Γεωργιοπούλου (φωνή) και τους εκπαιδευτικούς Γιάννη Λάππα (κιθάρα) και Θεόδωρο Μπούσιο (μπάσο) για την καταπληκτική ζωντανή μουσική συνοδεία της βραδιάς στο Ινστιτούτο Κυβέλη.
Το φοιτητή Κωνσταντίνο Αγιώτη για τις μουσικές επιλογές κατά τη διάρκεια των live μαγειρεμάτων.
Την υπόλοιπη ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που βοήθησαν στο στήσιμο δράσεων του φεστιβάλ.

Τις κυρίες Κυβέλη Θεοχάρη-Ζωγραφίδη και Βαλεντίνη Ποταμιάνου για την εκπληκτική φιλοξενία στο Ινστιτούτο Κυβέλη και τις μαγικές τους πινελιές καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Τις εθελόντριες του φεστιβάλ για την πολύτιμη βοήθειά τους: Βιβέτα, Δήμητρα, Ελένη, Κατερίνα, Μαρία, Μπριγκίτα, Πετρίνα, Ρούλα και Φραγκίσκα.

Την Εμμανουέλλα Σταμίρη για τη συμμετοχή στις πρώτες συζητήσεις για το φεστιβάλ.
Τον βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα και τους μουσικούς του για την υποδοχή στο Δημαρχείο.
Τη Σοφία Κροκιδά για τις συνεντεύξεις και τις φωτογραφίες.
Τους Ιωάννα Σταμούλου, Στέλιο Αρακά, Marco Rossi και Χρήστο Χουσέα που ήταν μαζί μας δημιουργικά.
Όλο τον κόσμο που έζησε αυτή την εμπειρία μαζί μας!