Πρόταση της διοίκησης του Νεωρίου να καταβληθεί το ποσό των 150.000 ευρώ στους εργαζόμενους εντός της εβδομάδας

Διεκδικούν δεδουλευμένα και στήριξη

Στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων, παρέμενε το ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων του Νεωρίου, στην πλευρά των οποίων γνωστοποιήθηκε συγκεκριμένη πρόταση καταβολής μικρού μέρους των δεδουλευμένων τους εντός της τρέχουσας εβδομάδας, εκ μέρους της διοίκησης, γεγονός που επέτρεψε τα ξημερώματα του Σαββάτου και την απομάκρυνση των διευθυντικών στελεχών από τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου.

Μετά από την πολύωρη - αλλά άκαρπη - συνέλευση της περασμένης Πέμπτης, παρουσία εκπροσώπων τοπικών Αρχών για τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Νεωρίου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Κοκκάλας και Γιάννης Στεφάνου αντίστοιχα, συναντήθηκαν με την πλευρά των μελών του Εργοστασιακού Σωματείου το πρωί της Παρασκευής εντός του ναυπηγείου, προκειμένου να αναζητήσουν κοινά αποδεκτή πρόταση σε επίπεδο καταβολής μέρους των χρημάτων που τους χρωστά εδώ και μήνες η επιχείρηση.

Η εν λόγω συνάντηση και η “άκαμπτη” στάση της διοίκησης σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν χρήματα, οδήγησε τους εργαζόμενους να “κρατήσουν” στο χώρο του Νεωρίου τα δύο διευθυντικά στελέχη έως ότου προκύψει εξέλιξη - απάντηση στο αίτημά τους, με αποτέλεσμα η ομηρία των κκ. Κοκκάλα και Στεφάνου να λήξει ξημερώματα Σαββάτου και κατόπιν συγκεκριμένης πρότασης. Πρόκειται για ενέργεια αναμενόμενη ως έναν βαθμό, δεδομένης της ατελέσφορης συζήτησης στη συνάντηση της Πέμπτης, παρά την έντονη αγωνία τους.

Καταβολή 150.000 ευρώ την Τετάρτη

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενοι του Νεωρίου δέχθηκαν ως πρόταση από τον κ. Κοκκάλα την καταβολή του ποσού των 150.000 ευρώ ως τη μοναδική οικονομική “λύση” στην παρούσα φάση στο επιτακτικό και δίκαιο αίτημά τους, να μπορέσουν να πληρωθούν έστω κι ένα ικανοποιητικό μέρος των οφειλομένων της εταιρείας προς τους ίδιους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανάμεσα στις δύο πλευρές, το μεσημέρι της Παρασκευής κατέστη σαφές πως, το προαναφερθέν ποσό θα προέλθει από την καταφατική απάντηση πλοιοκτήτριας εταιρείας - που θα φέρει πλοίο της προς επισκευή στο ναυπηγείο την Παρασκευή -, να προκαταβάλει ένα συγκεκριμένο ποσό (100.000 ευρώ), το οποίο και θα δοθεί στους εργαζόμενους. Πέραν αυτού, το υπόλοιπο ποσό (50.000 ευρώ) θα δοθεί από τον εργολάβο, ο οποίος και δέχθηκε να δανείσει το ναυπηγείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ και αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη ενώ ανοικτό αφήνεται το ενδεχόμενο, μέλη της διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου να επιδιώξουν την πραγματοποίηση διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση με σκοπό να τεθεί η εν λόγω πρόταση ως θέμα σε νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Δεδομένη η στήριξη, αλλά άγνοια... για το σύμφωνο στήριξης

Με φόντο την ύπαρξη του συμφώνου στήριξης του ναυπηγείου το οποίο συνέταξε και γνωστοποίησε η πλευρά της μειοψηφίας του Εργοστασιακού Σωματείου την Πέμπτη, παρουσία και των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, ο δήμαρχος έθεσε επί τάπητος το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό να ενημερωθεί το σώμα για τα τεκταινόμενα στο Νεώριο, καθώς δημοσίως ζητήθηκε και από τον ίδιο να το συνυπογράψει.

Πρόκειται για ένα αίτημα που συνοψίζει σε λίγες γραμμές τη γενική θέση των εργαζομένων, στηρίχθηκε δια ανατάσεως χειρός από την πλειοψηφία αυτών στη συνέλευση της Πέμπτης και το οποίο προτάθηκε να αποσταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς, ή ακόμη και να επιδοθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός πως, ο Γιώργος Μαραγκός άνοιξε το θέμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στον άξονα που είχε αναφέρει στη συνέλευση με σκοπό να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των αιρετών και να το υπογράψει, ωστόσο, το θέμα αποσύρθηκε με την αιτιολογία πως δεν έχει περάσει από το ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου. Μάλιστα ο ίδιος, προχώρησε και σε διακοπή της συνεδρίασης του συμβουλίου, προκειμένου να έρθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου και να επιβεβαιώσει ή μη, αν εκείνος έχει γνώση του σχετικού συμφωνητικού στήριξης των εργαζομένων του Νεωρίου.

Ετέθη το ζήτημα να υπογραφεί το σύμφωνο χθες, βέβαια εγώ ζήτησα να το θέσω στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως το σχετικό έγγραφο του παραδόθηκε από το μέλος του Εργοστασιακού, Μάρκο Ρηγούτσο λίγο πριν τη συνεδρίαση των αιρετών. Κατόπιν της επικοινωνίας του με τον πρόεδρο του Εργοστασιακού, Βαγγέλη Μάνθο, ο δήμαρχος μετέφερε στο σώμα, πως παρά τη διαβεβαίωση του κ. Ρηγούτσου ότι έχει γνώση και ο ίδιος του σχετικού συμφωνητικού, ο πρώτος το αρνήθηκε.

“Κατά τη διάρκεια της διακοπής (...) πραγματοποίησα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, τον κ. Βαγγέλη Μάνθο για να τον ρωτήσω αν τυγχάνει της γνώσης του, αυτό το έγγραφο, το οποίο όπως σας προανέφερα έφτασε στα χέρια μου ενώ είχε ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο από το μέλος του Εργοστασιακού Σωματείου τον κ. Μάρκο Ρηγούτσο. Όπως με διαβεβαίωσε ενώπιον κι άλλων παρισταμένων κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μας, δεν γνωρίζει το έγγραφο”. Ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε δε, πως, από τον πρόεδρο του Εργοστασιακού, γνωστοποιήθηκε πως, “με πρωτοβουλία του, το Σωματείο σε συνέχεια των όσων προτάσεων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έχει ζητήσει από το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο, τη ΓΣΕΕ όπου χθες ήταν παρών και ο πρόεδρός της, να ετοιμάσει μία δέσμη προτάσεων και να επιμεληθεί την αναλυτική διατύπωση, (σσ. ώστε) το έγγραφο αυτό, να σταλεί προς υπογραφή στους φορείς”. Όπως κατέληξε ο κ. Μαραγκός, “Άρα λοιπόν, με βάση τα νέα δεδομένα θα πρότεινα την απόσυρση του θέματος προκειμένου να υποστεί την επεξεργασία το κείμενο που θα τεθεί στην κρίση μας για τα περαιτέρω”. Με τη συγκεκριμένη δήλωσή του δε, παρουσιάστηκε να ταυτίζεται με τη θέση του προέδρου του Εργοστασιακού, παρά τις επισημάνσεις αρκετών αιρετών, πως, το δημοτικό συμβούλιο ως αιρετό όργανο της τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ενεργήσει μόνο του, συντάσσοντας ένα σχετικό ψήφισμα στήριξης.

Το συμβούλιο να εκδώσει δικό του ψήφισμα”

Σαφής η τοποθέτηση του εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας, Νίκου Φωτεινιά, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως, “Όλοι θα κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Αλλά οπωσδήποτε δε θα μας δώσουν χαρτί και θα μας πουν ψηφίστε το. Εμείς πρέπει από μόνοι μας ως δημοτικό συμβούλιο να βγάλουμε ένα ψήφισμα που να λέμε ότι στηρίζουμε”. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης ο οποίος επεσήμανε να τεθεί το θέμα ως μοναδική ατζέντα σε έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου.

Επιπλέον, σε σοβαρές παρατηρήσεις προχώρησε και ο Κομνηνός Στρογγύλης, μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, ο οποίος ήταν παρών στη γενική συνέλευση της Πέμπτης. “Διευκρινιστικά κε δήμαρχε, όπως σας πληροφόρησαν πριν λίγο, μιας και είχα κι εγώ την ίδια πληροφόρηση και ήμασταν στη γενική συνέλευση, αυτό το έγγραφο το οποίο θέλουν να ετοιμάσουν με τη συνεργασία της ΓΣΕΕ, (...) είναι άσχετο με εκείνο που αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση” σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα προς τον ίδιο πως, “η υποκρισία συνεχίζεται” αναφορικά με τη στάση του να επιμείνει πως, πράγματι δεν γνωρίζει το σύμφωνο στήριξης.

Αξίζει να αναφερθεί πως, από την πλευρά του, ο Γιάννης Χαρίτος, μέλος της παράταξης του δημάρχου εξέφρασε τη διαφωνία του να στηρίξει ένα κείμενο της ΓΣΕΕ. “Ήταν η γενική συνέλευση, το ανώτατο όργανο. Η γενική συνέλευση ψήφισε δια ανατάσεως χειρός αυτό το έγγραφο. Τώρα έρχεται το προεδρείο του Εργοστασιακού και μας λέει ότι θα γράψει κάτι η ΓΣΕΕ;”. Τονίζεται τέλος, πως και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης εξέφρασε τη στήριξή του στους εργαζόμενους.