40η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

Συντονισμός δράσεων και στοχευμένη προώθηση

  • Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2016 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 27 Οκτ. 2016 - 20:00

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδας διεξήχθη στη Λήμνο, η 40η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

Τη φιλοξενία της συνέλευσης ανέλαβε το Επιμελητήριο Λέσβου, με τον πρόεδρο του Ευάγγελο Μυρσινιά να κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της στην πρωτεύουσα της Λήμνου, Μύρινα.

Ο κ. Μυρσινιάς, ως οικοδεσπότης καλωσόρισε τους εκπροσώπους από τα νησιωτικά επιμελητήρια Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κρήτης, Κυκλάδων, Β. Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Θάσου, Σαμοθράκης, Εύβοιας, Σκύρου και Πειραιά, που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση.

Χαιρέτησαν και επεσήμαναν

Στον χαιρετισμό του, αναφερόμενος για ακόμη μια φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου στάθηκε στη διαπίστωση ότι στα νησιά έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες τοπικές ποικιλίες προϊόντων που μπορούν θαυμάσια, αφού αναδειχθούν και τυποποιηθούν, να αποτελέσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, Θρασύβουλος Καλογρίδης, στον χαιρετισμό του τόνισε «τη σημασία των Επιμελητηρίων για όχι μόνον στην οικονομική αλλά και κοινωνική ζωή των νησιών της Ελλάδας», ενώ ο πρόεδρος του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γεώργιος Μπενέτος, επεσήμανε «τον πετυχημένο ρόλο του Δικτύου σε επίπεδο ευρωπαϊκής νησιωτικής (και όχι μόνον) πολιτικής».

Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκπροσώπησε ο οικονομικός επόπτης της Κ.Ε.Ε και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Γεώργιος Χονδρογιάννης, και ο Διευθυντής της Κ.Ε.Ε., Βασίλης Αποστολόπουλος, οι οποίοι τόνισαν ότι η Κ.Ε.Ε. στέκεται αρωγός στον αγώνα του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του INSULEUR για την ανάδειξη της νησιωτικότητας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο «στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής-για το οποίο ακόμα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα, όσο και στη ρήτρα νησιωτικότητας, το μεταφορικό ισοδύναμο, στο νέο αναπτυξιακό νόμο από κοινού δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τους ανωτέρω φορείς, προς επίτευξη ενός καλυτέρου αποτελέσματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και την ανάδειξης των αναγκών των νησιών μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ), Παρασκευάς Φραντσέσκος, που στην ομιλία του επεσήμανε πως «θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η λογική και από κοινού τα Επιμελητήρια και η Πολιτεία να συμβάλουν σε έναν μετασχηματισμό που θα επιτρέψει στο θεσμό να επιτελέσει το ρόλο του «να υπηρετεί τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών και να συμβουλεύει την οργανωμένη Πολιτεία».

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των Δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. - “Enterprise Greece”», για την προσέλκυση επενδύσεων στα νησιά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων», με εισηγητή τον Χρήστο Στάικο, πρόεδρο του οργανισμού Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Enterprise Greece.

Ακολούθησε η επίσης λίαν ενδιαφέρουσα Ημερίδα σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Λήμνου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης ΙΙΙ: Καινοτομία & επιχειρηματικότητα».

Για την «οικονομία των βιοτικών πόρων διατροφής στην εποχή μετά την κρίση» μίλησε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης, που υπογράμμισε τόσο τα παραδείγματα επιτυχούς καινοτομίας και καλής πρακτικής  στη χώρα μας,  αλλά και τις προϋποθέσεις εισαγωγής της στον κλάδο των τροφίμων. 

Στη συνέχεια έγινε η «Παρουσίαση του ΑΤΛΑΝΤΑ των νησιών της Ελλάδος», με εισηγήτρια την Σοφία Καράμπελα από το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης

Ακολούθησε η συζήτηση των βασικών θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, που ήταν:

- Η αναμόρφωση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας και ο ρόλος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., όπου επαναβεβαιώθηκε η κάθετη αντίθεση των νησιωτικών Επιμελητηρίων στην προοπτική ίδρυσης ενός Επιμελητηρίου ανά νησιωτική περιφέρεια, καθώς και το αίτημά για θεσμική κατοχύρωση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν στην νέα επιμελητηριακή νομοθεσία.

- Ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος-Διασύνδεση Επιμελητηρίων-ΕΟΑΕΝ σε πλατφόρμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης για τραπεζικά θέματα, με εισηγητή τον τραπεζικό διαμεσολαβητή διαπιστευμένο από την Τράπεζα της Ελλάδος, της V.P. Negotiations, Χρήστο Γαλλιάκη.

- Η ασφάλιση πιστώσεων: Πολλαπλές δυνατότητες - εξασφάλιση και     χρηματοδότηση, με εισηγητή τον ασφαλιστή, Παναγιώτη Νέζη.

- Ενημέρωση σχετικά με την εκδίκαση στις 16/9/2016 της προσφυγής του ΕΟΑΕΝ στο ΣτΕ, για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, από τον νομικό σύμβουλο, Σταύρο Βαρδαλά, εκτιμώντας ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί μέσα στο Δεκεμβρίου 2016.

- Παρουσίαση πρότασης προσέλκυσης επενδύσεων στα νησιά από τον σύμβουλο του ΕΟΑΕΝ, Χρήστο Πετρέα.

- Παρουσίαση πρότασης για συνεργασία με τον ΕΟΑΕΝ σε θέματα επικοινωνίας και ταυτότητος των νησιών από τον σύμβουλο επιχειρήσεων, Νίκο Μιχαλίτση.

Ακολούθησε μακρά διαλογική συζήτηση από τους προέδρους και τα μέλη των νησιωτικών επιμελητηρίων μελών του ΕΟΑΕΝ, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ζητηθεί από τις νησιωτικές Περιφέρειες η διασφάλιση πόρων με σκοπό τη στήριξη της νησιωτικής τοπικής παραγωγής, μέσω της επέκτασης και συμμετοχής στο επιτυχημένο έργο γαστρονομίας Aegean cuisine, που υλοποιούν τα επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ και την ουσία των διεξόδων που μπορούν να δημιουργηθούν για την τοπική προώθηση, ανέλυσε διεξοδικά ο πρόεδρος του, Γιάννης Ρούσσος.

Αυτή η συνεδρίαση για το Επιμελητήριο Κυκλάδων είχε μία ιδιαιτερότητα, καθότι παρακολουθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τις ιδιαιτερότητες του εκεί τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Διατροφής, με σκοπό να αναλύσει το παράδειγμα που έχει δημιουργήσει, υπό τον τίτλο «από το χωράφι στο ράφι».

Με μία διαδικασία, με την συμβολαιακή γεωργία, με την οποία κλείνονται συγκεκριμένες εκτάσεις παραγωγών και με άμεση σύνδεση της παραγωγής με την επιχειρηματικότητα, έχει προχωρήσει η παρασκευή τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης εμπορικής ζήτησης.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η επιστροφή στη γη, με εξασφαλισμένο το κέρδος ώστε να μην γίνονται άσκοπες και περιττές κινήσεις.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων είχε θέσει έναν στόχο και συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα επαναφέρει εκ νέου στην Περιφέρεια, ότι θα πρέπει να γίνει ένας συντονισμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να αναλύσουμε σε κάθε νησί τι μπορεί να γίνει με τα προϊόντα που μπορούν να έχουν βιώσιμη παραγωγή και ως άμεσο αποτέλεσμα της προώθησης των παραγωγών που επιθυμούν να ασχοληθούν θα είναι η απορρόφηση του προϊόντος είτε από το δίκτυο της Aegean cuisine είτε με διάφορες πιο συντονισμένων από τις τωρινές κινήσεων.

Με στοχευμένες κινήσεις και συγκεκριμένη διαδικασία τα μικρά και λίγα αλλά ποιοτικά προϊόντα των Κυκλάδων μπορούν να απορροφηθούν από μεγάλες αγορές του εξωτερικού.