Με motto ζωής «Xάνομαι προς τη σωστή κατεύθυνση», η Αυστραλή blogger Anna Dawson “μαγεύεται” από τη Σίφνο και τη Σέριφο και τις προβάλει μέσα από κείμενα και βίντεο

«Ένας νησιωτικός παράδεισος»

Προωθητικό βίντεο της blogger για τη Σίφνο
Προωθητικό βίντεο της blogger για τη Σέριφο

Η διάσημη Αυστραλή blogger The Balloon Diary, η οποία σε κάθε της post αποτυπώνεται με ένα χαρακτηριστικό ροζ μπαλόνι, επισκέφθηκε την Ελλάδα, μέσω της καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμα προώθησης storytelling ταξιδιωτικών εμπειριών, Blogtrotters.

Η Anna Dawson, η οποία ζει πλέον μόνιμα στο Παρίσι, βρέθηκε στη Σίφνο και τη Σέριφο και γοητευμένη από την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τη φιλοξενία των ντόπιων και το απέραντο μπλε του Αιγαίου, δημιούργησε ένα video με τίτλο «Lost in Greece», όπου προβάλλει τα επιβλητικά τοπία και των δύο νησιών.

Παράλληλα με το video, δημοσίευσε δύο ξεχωριστά blog posts για τη Σίφνο και τη Σέριφο, στα οποία περιγράφει τις αυθεντικές εμπειρίες που βίωσε, βασισμένες στο φετινό concept των Blogtrotters, “Greece Beyond the Senses”. Συγκεκριμένα, περιγράφει την ξενάγηση στη Χώρα της Σερίφου, όπου απόλαυσε την απέραντη θέα στα κοντινά νησιά των Κυκλάδων, την επίσκεψη σε εργαστήριο αγγειοπλαστικής στη Σίφνο, όπου είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει την παραδοσιακή τέχνη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις χαρακτηριστικές Σιφνέικες συνταγές που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει.

Το ταξίδι στη Σίφνο και τη Σέριφο διοργάνωσε και υλοποίησε η Marketing Greece σε στρατηγική συνεργασία με την Aegean και εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Marketing Greece με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σίφνος: Κρυμμένος ελληνικός θησαυρός

Η blogger ξεκινά την αφήγηση της επίσκεψής της στη Σίφνο, λέγοντας, πως το νησί αποτελεί ένα από τα ομορφότερα «κρυμμένα μυστικά» της Ελλάδας, με κλασσική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, υπέροχες ερημικές παραλίες, κρυστάλλινα νερά, εκκλησιές με γαλάζιους θόλους σε όλο το νησί και μαγευτικά χωριά με κατάλευκα σπίτια.

«Από τη στιγμή που φτάσαμε στο λιμάνι του νησιού, τις Καμάρες, όλα ήταν ακριβώς, όπως είχαμε φανταστεί κάθε ελληνικό νησί να είναι. Στους δρόμους υπήρχαν στοιχισμένα αξιαγάπητα υπαίθρια καφέ, τα οποία σχεδόν “ακουμπούσαν” τη θάλασσα, όπου βρίσκονταν παραταγμένα και ελλιμενισμένα πολύχρωμα αλιευτικά βαρκάκια», σχολιάζει για την πρώτη της επαφή με το νησί.

Η blogger αναφέρει, πως για τις επόμενες ημέρες, το πρόγραμμα περιελάμβανε βόλτες στα αρχαία λίθινα μονοπάτια, στα κρυφά σκαλιά ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τους οπωρώνες, αλλά και εξερεύνηση των παραλιών, που βρίσκονταν στο δρόμο της και των εκκλησιών που «πετάγονταν» κάθε τόσο. Σημειώνει, πως η Σίφνος διαθέτει 365 εκκλησιές, μία για κάθε μέρα του χρόνου, ενώ τονίζει ότι το πιο γραφικό μέρος του νησιού είναι ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου, της παλιάς πρωτεύουσάς του, όπου κυριαρχούν η ενετική αρχιτεκτονική και η πανέμορφη θέα στη θάλασσα.

Ανακαλύπτοντας τη βιοτεχνία της Σίφνου, η blogger παρακολούθησε μαθήματα πηλοπλαστικής και κεραμικής σε εργαστήριο ντόπιου τεχνίτη, τιμώντας την ξακουστή σιφνιώτικη τέχνη.

Τέλος δοκίμασε τα τοπικά εδέσματα, τα οποία συνόδευσε με καθ’ όλα ελληνικό… ουζάκι, ενώ μάθαινε για την τοπική ιστορία και μυθολογία.

Όπως τόνισε, πέρασε υπέροχα στο νησί, αποκομίζοντας «καλή παρέα, φρέσκα ροδάκινα, ούζο και την καταδική μου χειροποίητη κούπα για καφέ. Τι άλλο να ζητήσω;».

Χαλαρή ζωή και καλοσυνάτοι άνθρωποι

Επόμενος σταθμός μετά τη Σίφνο, είναι η Σέριφος, την οποία η blogger χαρακτηρίζει ακόμη έναν ελληνικό θησαυρό, που ομοίως με τη Σίφνο, έχει μείνει εκτός της επέλασης των τουριστών, διατηρώντας μία χαλαρή αίσθηση, σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά.

Το πρώτο πράγμα που ήρθε στην αντίληψη της Dawson, όντας ακόμη εν πλω και μπαίνοντας  στο λιμάνι, υπήρξε το μαγευτικό τοπίο του νησιού, το οποίο παραμένει σχεδόν παρθένο, καθώς και την επιβλητική Χώρα, η οποία βρίσκεται κουρνιασμένη στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου.

Η πρώτη ημέρα εξερεύνησης αφιερώθηκε στην ανάβαση αυτού του απόκρημνου βράχου, κατά την οποία η Dawson ανακάλυψε τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου, το οποίο χτίστηκε τον 13ο μ.Χ. αιώνα για να προστατεύσει την νησιωτική κοινότητα από τους πειρατές.

Ανεβαίνοντας στην κορυφή της Χώρας, η θέα, η οποία έφτανε στη Μήλο, την Κίμωλο, την Κύθνο, αλλά και την αγαπημένη τους Σίφνο, τους έκοψε την ανάσα, όπως αναφέρει, γεγονός που αποζημίωσε την blogger από τους πόνους στα πόδια, λόγω της ανάβασης, την επομένη.

Όσο για τις παραλίες, αναφέρει: «Λευκή άμμος και ρηχά, καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά, περιτριγυρισμένα από βραχώδεις γκρεμούς και κανέναν άνθρωπο τριγύρω. Αλήθεια, ένας νησιωτικός παράδεισος».

Στη Σέριφο, η Dawson ενέδωσε και πάλι στην κυκλαδίτικη κουζίνα, προτείνοντας στους αναγνώστες της οπωσδήποτε θαλασσινά.

Τέλος, θέλοντας να βιώσει τις ομορφιές του νησιού μέσα από μία άλλη οπτική, κατέληξε σε μία… βουτιά, κάνοντας scuba diving. «Η βόλτα με το καΐκι ήταν ακόμη ένα από τα ωραιότερα πράγματα που κάναμε στη Σέριφο», διαπίστωσε.

«Πανέμορφες παραλίες, άγριο τοπίο, ένας τόπος που οι ρυθμοί της ζωης δεν είναι βιαστικοί και οι ντόπιοι είναι θερμοί και καλοσυνάτοι. Απλά, τέλεια!», έγραψε, κλείνοντας την επίσκεψή της στη Σέριφο.