Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του επιχειρηματικού κόσμου της Σύρου για το ζήτημα της υπαίθριας διαφήμισης και των πινακίδων – ταμπελών

Συναινούν στη συμμόρφωση, αντιτίθενται στα πρόστιμα

Κατηγορηματικά θετικοί ως προς την απαίτηση συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία που αφορά συνολικά στην υπαίθρια διαφήμιση και στις καλαίσθητες πινακίδες – ταμπέλες εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Σύρου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της διοίκησης, το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Με φόντο την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους επιχειρηματίες εστίασης, τους εμπόρους, καθώς επίσης στους επιχειρηματίες των ταξιδιωτικών και ναυτιλιακών πρακτορείων κυρίως στα όρια της πόλης και του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, οι εκπρόσωποι τους από τα συλλογικά όργανα που συμμετέχουν, εξέφρασαν ρητά την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα, με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό τους για μία σειρά ζητημάτων που εγείρονται εξαιτίας της “βίαιης” απαίτησης συμμόρφωσης, κατόπιν της σχετικής καταγγελίας δημότη της Σύρου για την υπαίθρια διαφήμιση και την επιβεβλημένη ενέργεια της Εισαγγελικής Αρχής προς τον Δήμο.

Παρά το γεγονός πως στη συνέντευξη Τύπου μονοπώλησε η ομόφωνη πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να τηρήσει τη νομοθεσία, ωστόσο γνωστοποιήθηκαν μόνον οι γενικές γραμμές τις οποίες ακολουθεί και οφείλει να ακολουθήσει ο κάθε επιχειρηματίας, για τη βελτίωση της εικόνας της Ερμούπολης, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο να διατυπώνει με σαφήνεια παρακάτω την πλήρη αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου στην επιβολή προστίμων.

Εκ μέρους των συμμετεχόντων στη συνέντευξη Τύπου έγινε ευρέως γνωστό δε, πως, στην ατζέντα με τα όσα απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα έρχεται να προστεθεί και ο προβληματισμός σχετικά με τη στάση τους στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα επιχειρούν να λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο όσον αφορά στις κατάλληλες ταμπέλες, καθώς μέχρι τότε, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις επί της ουσίας θα παραμένουν χωρίς “ταυτότητα”.

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί πως, η συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκε προς ενημέρωση των μελών των Συλλόγων τους, με τον κ. Ρούσσο δε, να δεσμεύεται για συνολικότερες ενέργειες του Επιμελητηρίου στο θέμα της διευκόλυνσης δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, αλλά και συνολικά στον άξονα προώθησης λύσης για το πολεοδομικό.

Με φόντο και τη δημόσια διατύπωση της συναίνεσης των επιχειρηματιών πλέον, σε επίπεδο συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, καυτηριάζεται εκ νέου η φθηνή στάση προσώπων που επιδίωξαν προσφάτως και προσπάθησαν με επιμονή, να αποσπάσουν πολιτικό όφελος από ένα ζήτημα που ανέκυψε μετά από καταγγελία και προκάλεσε την έντονη αναστάτωση κι ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Δεδομένη η καλή πρόθεση, πρώτες ενέργειες απομάκρυνσης πινακίδων – ταμπελών

Τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας εξ αρχής το άμεσο των ενεργειών εκ μέρους των επιχειρηματιών σε επίπεδο προσπαθειών σταδιακής απομάκρυνσης των πινακίδων και των ταμπελών από τις προσόψεις των επιχειρήσεών τους, επιδοκιμάζοντας τη στάση τους με φόντο τις εξελίξεις που επέβαλλαν τάχιστα τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, εξαιτίας της καταγγελίας πολίτη της Σύρου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η ανταπόκρισή τους έρχεται να αναδείξει τη βούλησή τους να συνδράμουν στην αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της πόλης, χωρίς όμως να παρακάμπτει πως, “από τη μία στιγμή στην άλλη, βρεθήκαμε από το ένα άκρο της ασυδοσίας, στο άλλο άκρο, πριν τα Χριστούγεννα, να πρέπει να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία”.

Σε επίπεδο ενεργειών από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και με άξονα τον ρόλο του ως υποστηρικτή του επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε πως, η προσπάθεια της διοίκησης εστιάζεται στο να αναζητηθεί ένας “ομαλός τρόπος” εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας” κι ως εκ τούτου, έκανε μία μικρή μνεία στις ήδη γνωστές συναντήσεις του ίδιου με τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των φορέων των επιχειρηματιών, τουριστικών – ναυτιλιακών πρακτόρων κι εμπορικού κόσμου και με την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που φέρει την ευθύνη διεξαγωγής των ελέγχων. Αν και σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το θέμα του ενδεχομένου “σιωπηρής πίστωσης χρόνου” από τη δημοτική πλευρά προς τους επιχειρηματίες με σκοπό να έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι επιχειρηματίες για την ρύθμιση των διαδικασιών απομάκρυνσης πινακίδων και ταμπελών, δεν ειπώθηκε κάτι σαφές εκ μέρους του προέδρου Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ωστόσο, ο Γιάννης Ρούσσος μνημόνευσε τη μέχρι σήμερα συνεργασία των άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών, τονίζοντας πως, η δημοτική πλευρά δείχνει κατανόηση, κάτι που δεν αμφισβητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου.

Κατά την ενημέρωσή του μάλιστα, ο πρόεδρος επεσήμανε πως σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια “ξηλώματος” τουλάχιστον των ακραίων κι εξόφθαλμων περιπτώσεων ταμπελών. Πρέπει να σημειωθεί πως, σε αυτό το μήκος κύματος ανέδειξε και η εφημερίδα τις σχετικές ενέργειες του τουριστικού πράκτορα, Νίκου Βασιλικού, ενώ πρέπει να επισημανθεί πως, στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε κι ένας ακόμη τουριστικός – ταξιδιωτικός πράκτορας, ο Κώστας Γαβιώτης.

 

Ζήτησαν πίστωση χρόνου και δημοτικό κανονισμό

Όπως προαναφέρθηκε, αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και δη των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου όπως αυτό διατυπώθηκε και στη συνάντηση της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπήρξε η δυνατότητα διάθεσης χρόνου για την απομάκρυνση ταμπελών. Μάλιστα, επισημάνθηκε κι εκ μέρους του κ. Ρούσσου, αλλά και των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, πως, ακόμη κι ένα πρόστιμο να επιβληθεί – έστω και το χαμηλότερο της τάξεως των 1.500 ευρώ – αυτόματα θα σημάνει το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Πέραν των ανωτέρω, που έχουν γνωστοποιηθεί προς τη Δημοτική Αρχή, ένα ακόμη επιτακτικό αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας είναι η σύνταξη και προώθηση του δημοτικού κανονισμού για τα ισχύοντα της υπαίθριας διαφήμισης στη Σύρο, που από το 2011 έως και σήμερα δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, γνωστοποιήθηκε πως σε συνάντηση εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών πριν το καλοκαίρι, γνωστοποιήθηκε πως “τρέχουν” οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να βοηθηθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος προσεχώς σε επίπεδο πληροφόρησης του τί επιτρέπεται και τί όχι.

 

Επιχειρήσεις χωρίς ταυτότητα...;

Στο πλάνο της συνέντευξης Τύπου κατέστη ξεκάθαρος ο προβληματισμός από την πλευρά των επιχειρηματιών σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς την ύπαρξη των δικών τους ταμπελών. Ειδικότερα, ο προβληματισμός εστιάστηκε όσον αφορά στη χρονική περίοδο της προσεχούς θερινής κι εορταστικής σεζόν, με φόντο τις προσδοκίες επισκεψιμότητας, με τους εκπροσώπους τόσο των ταξιδιωτικών πρακτόρων, όσο και των εμπορικών καταστημάτων κι επιχειρήσεων εστίασης να θέτουν το ερώτημα “πώς θα γνωρίζουν οι επισκέπτες ποια είναι η λειτουργία της κάθε επιχείρησης, αν δεν διαθέτει επωνυμία σε ταμπέλα”.

Τον προβληματισμό τους συμμερίστηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος τονίζοντας πως, πράγματι πρέπει να εξετασθεί και να αναζητηθεί μία λύση για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κάθε επιχειρηματίας, δεν θα έχει διαθέσιμες στις προσόψεις, τις πινακίδες – ταμπέλες με την ονομασία της επιχείρησής του, έως ότου λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες κι Αρχές. Τόνισε μάλιστα αρκετές φορές, πως αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο και απασχολεί έντονα, προκαλώντας μάλιστα την ανάγκη άμεσης ρύθμισης.

 

Συνεργασία και όχι διχόνοια σε κοινά προβλήματα. Παράδειγμα το πολεοδομικό

Εξ αφορμής της αναστάτωσης που έχει προκληθεί και η οποία επιχειρείται να κοπάσει μετά από τις κινήσεις και τις συναντήσεις των αρμόδιων φορέων και του Επιμελητηρίου με σκοπό τη διευθέτηση όλων των ανοικτών ζητημάτων, τέθηκε στο προσκήνιο εκ μέρους του κ. Ρούσσου, η απαίτηση συνεννόησης, επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των παραγωγικών πλευρών του τόπου καθώς και των Αρχών σε τοπικό επίπεδο. Ο ίδιος, έκανε λόγο για διατήρηση του διακριτού ρόλου της κάθε πλευράς, αλλά για ανάγκη συνεννόησης όταν προκύπτει ένα σοβαρό θέμα που προϋποθέτει προσπάθεια και μάλιστα κοινή για την προώθηση λύσης.

Σε αυτό το μήκος κύματος, θέλησε - χωρίς λεπτομέρειες -, να γνωστοποιήσει πως, τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τα όσα προέκυψαν και γεννούν ανησυχία σχετικά με τον χρόνο έκδοσης των αδειοδοτήσεων προς κάθε επιχείρηση, θα αναπτυχθεί συνεργασία με την πλευρά των συλλογικών οργάνων των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων για το πλέον σοβαρό θέμα προώθησης του πολεοδομικού της Ερμούπολης. Όπως επεσήμανε ο κ. Ρούσσος, η πόλη και κυρίως όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτήν, έρχονται αντιμέτωποι με τα γρανάζια των χρονοβόρων διαδικασιών, λέγοντας μάλιστα πως, η υφιστάμενη κατάσταση έχει αποτρέψει πολλές επενδύσεις και επιχειρηματικές ενέργειες. Ο ίδιος δεσμεύθηκε, πως η διοίκηση του Επιμελητηρίου θα πράξει προς όφελος των μελών της.

 

Επιγραμματικές απαντήσεις από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης

Εξαιτίας της έκτασης που έχει λάβει το θέμα σε τοπικό επίπεδο, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης έθεσε σχετικό ερώτημα προς τον Δήμαρχο στη χθεσινή συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου. Συγκεκριμένα επισημαίνοντας πως, ρόλος του Δήμου κι εν γένει της δημοτικής πλευράς είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η μέριμνα για την ανάπτυξης της ενότητας ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες και τάξεις, ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα όσον αφορά στις δημοτικές ενέργειες ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών – επιχειρηματιών.

Εκ μέρους του Γιώργου Μαραγκού, τονίσθηκε δημόσια πως πράγματι, ρόλος του Δήμου είναι η διαφύλαξη της ενότητας της τοπικής κοινωνίας, εξηγώντας πως, σε αυτήν την κατεύθυνση πέραν των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί προς ενημέρωση των Συλλόγων των επιχειρηματιών και κατ΄ επέκταση του συνόλου των μελών τους με σκοπό τη διευκόλυνσή τους στην τήρηση της νομοθεσίας, η Δημοτική Αρχή άμεσα μετά την Εισαγγελική παραγγελία προχώρησε στην απομάκρυνση των αφισών που ήταν κολλημένες σε διάφορα σημεία, καθώς επίσης και σε συστάσεις προς τους άμεσα εμπλεκόμενους για την αποφυγή ενεργειών όπως πχ. αφισοκόλληση, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος για επιβολή προστίμου.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες και να απαντά μάλιστα αναφορικά με το αν θα πιστωθεί χρόνος για να ενεργήσουν οι επιχειρηματίες στο πλαίσιο του νόμου, κατέληξε, εκτιμώντας πως, σύντομα θα προχωρήσουν όλοι στις απαιτούμενες ενέργειες για την αισθητική αναβάθμισή της πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα, πως, στον αντιπολιτευτικό τόνο που θέλησε να δώσει στο θέμα ο κ. Στρογγύλης που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σχετικά και δημοσίως, μνημονεύοντας το “ήπιο” πρόστιμο σε μεγάλο πολυκατάστημα της πόλης για τη μη συμμόρφωσή του με τη νομοθεσία, ο δήμαρχος υπήρξε σαφής, υπενθυμίζοντας πως και τότε που είχε προκληθεί το συγκεκριμένο θέμα, είχε ζητηθεί η σταδιακή συμμόρφωση των επιχειρηματιών, με αφορμή τον φάκελο που είχε προσκομίσει στον Δήμο το πολυκατάστημα αναφορικά με τις εξόφθαλμες παραβάσεις των τοπικών επιχειρηματιών. Πρέπει να αναφερθεί πως, το φωτογραφικό υλικό απεικόνιζε περί τις 150 επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.