Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων οδήγησε σε συλλογική δραστηριοποίηση υπέρ των επιχειρηματιών

Λύση άμεσα υλοποιήσιμη

  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 15 Δεκ. 2016 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Στην δίνη του προβλήματος της υπαίθριας διαφήμισης, στην οποία, το τελευταίο διάστημα, κινήθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος της Ερμούπολης, ενεργοποίησε άμεσα το πλέον αρμόδιο προς αυτό συλλογικό όργανο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο ανέλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες, καταλήγοντας στην εξεύρεση λύσεων μέσω συλλογικών ενεργειών 

Η ένταση που προκάλεσαν κινήσεις πολιτικής σκοπιμότητας, οι οποίες έθεσαν στο στόχαστρο τις επιχειρήσεις της Ερμούπολης, σε ότι αφορά στην υπαίθρια διαφήμιση, αλλά και η μετέπειτα διαστρέβλωση των όσων εκ του νόμου ορίζονται, ως μέρος μίας πολιτικής μεθόδευσης χαμηλού επιπέδου, αποτέλεσαν τελικά την αφορμή για την εξεύρεση της πλέον πρόσφορης λύσης για το θέμα, με θετικές προεκτάσεις και σε άλλα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο.

Η συλλογικότητα στις αποφάσεις και στον τρόπο δράσης, έδωσε τις καλύτερες απαντήσεις σε όσους με δόλιο τρόπο επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν προς ίδιο πολιτικό όφελος ένα τρωτό σημείο της επιχειρηματικής ζωής, ενώ παράλληλα ευνόησε την όποια ελεγκτική υποχρέωση του Δήμου.

Όταν το πρόβλημα βάλλει την τοπική επιχειρηματικότητα, το πλέον αρμόδιο όργανο για να επιληφθεί της κατάστασης είναι το Επιμελητήριο, το οποίο και έδρασε άμεσα, αναλαμβάνοντας τη σχετική πρωτοβουλία, τόσο της ενημέρωσης των επιχειρηματιών όσο και της διευθέτησης, με τον θετικό τρόπο, του θέματος.

Το πρώτο θετικό στοιχείο που καταγράφηκε ήταν κοινή παραδοχή των επαγγελματικών φορέων στο ότι οφείλει να ευπρεπιστεί το πρόσωπο της πόλης, σε ότι αφορά στην υπαίθρια διαφήμιση, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ταμπέλες των επιχειρήσεων και η εκφρασμένη τους διάθεση να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σύσκεψη που προκάλεσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ως συνέχεια των προαναφερόμενων, με τους επιστημονικούς φορείς των μηχανικών-μελετητών και των αρχιτεκτόνων, που εμπλέκονται άμεσα με το θέμα, οδήγησε στην απόφαση κοινής δράσης, προκειμένου οι επιχειρηματίες, συμμορφούμενοι με τα όσα ο νόμος ορίζει, να αποφύγουν την επιβολή των προστίμων, αλλά και να προχωρήσουν στις νόμιμες ενέργειες που επιβάλλονται με τον πλέον οικονομικότερο τρόπο.

Η συλλογικότητα φέρνει αποτέλεσμα

Άκρως επεξηγηματικός ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, όταν έδωσε τις σχετικές απαντήσεις στην «Κοινή Γνώμη», αλλά αναλαμβάνοντας παράλληλα και την ρητή δέσμευση να κλείσουν οριστικά όλες οι σχετικές χρονίζουσες καταστάσεις.

Οι ενημερώσεις του συνόλου των επιχειρηματιών για το θέμα, οι οποίες είχαν προηγηθεί, δεν αρκούσαν ώστε υποχρεωθήκατε στην ανάληψη αυτής της νέας πρωτοβουλίας για εξεύρεση λύσης με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς;

Γ. Ρ.: «Όχι, γιατί αναζητούσαμε το πώς θα γίνει πιο ξεκάθαρο προς τα μέλη μας το που θα απευθύνουν τις αιτήσεις τους, την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν, τα κόστη που θα επιβαρυνθούν, σε ποιο χρόνο θα πρέπει να ενεργήσουν και όλη την σειρά των λεπτομερειών που θα έρεπε να διευθετηθούν. Το πλέον θετικό είναι ότι επιτέλους καθίσαμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και ομοφώνως αποφασίσαμε να θέσουμε τέρμα στον εγκλωβισμό συγκεκριμένων υπηρεσιών και στις αγκυλώσεις των διαδικασιών που ταλαιπωρούν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και διώχνουν κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον».

Πέραν του θέματος που έχει προκύψει με τις επιγραφές των καταστημάτων και τις διαφημίσεις, για τα οποία έγινε και αναλυτική ερμηνεία και ενημέρωση των όσων ο νόμος ορίζει σχετικά, τι επιπλέον συζητήθηκε κατά την συνάντηση με τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες;

Γ. Ρ.: «Ναι. Αυτή η συνάντηση δεν είχε σχέση μόνο με το γνωστό θέμα των διαφημίσεων. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, όμως όχι το κορυφαίο που πρέπει να μας απασχολεί ως τόπο, την στιγμή που η επιχειρηματικότητα βιώνει απίστευτες καταστάσεις, η χώρα μας δέχεται εξίσου απίστευτες προκλήσεις και για μας να είναι μόνο αυτή η ενασχόληση μας. Όμως δεν θεωρώ ότι αρκούσαν οι συναντήσεις και οι ενημερώσεις που είχαν γίνει στα μέλη ώστε να ξέρουν τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει μία ιδιομορφία σχετικά με τις επιγραφές, που ακούει στο ότι πρέπει η κάθε μία επιχείρηση οφείλει να υποβάλει ένα σχέδιο που να υπακούει σε κάποιους αρχικούς κανόνες που θέτει ο νόμος, αλλά ταυτόχρονα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε κτιρίου. Εδώ λοιπόν το Επιμελητήριο, θέλοντας να εξασφαλίσει και να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των μελών του αφού και οι εποχές και οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, έκανε αυτή τη συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από θετικές εκβάσεις των θεμάτων που απασχόλησαν, καταλήξαμε ότι είναι πολύ πιο εύκολος ο δρόμος από ότι αρχικά θεωρήσαμε. Ερμηνεύσαμε τη νομοθεσία και αυτή την στιγμή, όσοι επιχειρηματίες απευθυνθούν στους μηχανικούς είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία ως προς τον χρόνο. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε στον σύλλογο μηχανικών-μελετητών ώστε να δώσει μία κατευθυντήρια γραμμή στα μέλη του για μία πιο χαμηλή τιμή, επειδή οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλες και αυτό είναι ένα πρόσθετο έξοδο, το οποίο όσο και να μικραίνει, με την καλή διάθεση που επέδειξαν και οι μηχανικοί, δεν παύει να είναι ένα σοβαρό έξοδο».

Είχαμε την πρώτη θετική αντίδραση από τους επιχειρηματίες, από ενάρξεως του προβλήματος, σε ότι αφορά στην θετική τους διάθεση να ευπρεπιστεί το πρόσωπο της πόλης, γεγονός που επικυρώθηκε και από τους επιστημονικούς φορείς στην τελευταία σας συνάντηση.

Γ. Ρ.: «Αυτό είναι που πρέπει να τονίσουμε και που πρέπει να μας ικανοποιήσει είναι ότι υπάρχει μία πρωτοφανής θέληση από όλους να συμβάλλουν στον ευπρεπισμό της πόλης ώστε να φτιάξει η εικόνα της».

Το ζητούμενο τελικά της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ήταν η επί της ουσίας διαχείριση των θεμάτων, η οποία αποδείχθηκε απλούστερη από ότι φάνταζε μέχρι τώρα, αναλαμβάνοντας απλώς έκαστος από τους εμπλεκόμενους φορείς τον ρόλο του.

Γ. Ρ.: «Η Σύρος έχει φτάσει σε οικονομικά σημεία που και ο πιο απαισιόδοξος δεν μπορούσε να τα φανταστεί. Πρέπει να τραβηχτεί μία γραμμή και από αυτή να κρατήσουν διακριτούς ρόλους όλοι οι φορείς και να γίνει κατανοητό ότι άλλος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, του Δήμου, του Επιμελητηρίου, των συλλόγων κ.λ.π. Ο κάθε ένας πρέπει να λειτουργήσει στον διακριτό του ρόλο και μέσα από αυτόν, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του να συμβάλλει σε μία γενικότερη προσπάθεια. Από την έκβαση του οποιουδήποτε αποτελέσματος έχει κρίση ο κόσμος να μπορέσει να αξιολογήσει του καθ’ ενός την συνεισφορά. Δεν έχει ανάγκη ο κόσμος από δελτία τύπου ή από συνεντεύξεις τύπου για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει».

Σε ότι αφορά στην απόφαση που λάβατε από  κοινού για απεμπλοκή των διαδικασιών από την χρονοβόρα γραφειοκρατία των εγκρίσεων, υπάρχει προοπτική για διευκόλυνση της όποιας περαιτέρω επιχειρηματικής-επενδυτικής δραστηριοποίησης;

Γ. Ρ.: «Ξεκίνησαν διαδικασίες σοβαρότατες, συντονισμένες, με ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να δοθεί η μάχη ώστε να βγει η πόλη από αυτό τον βραχνά. Είναι τόσο μεγάλη η ταλαιπωρία για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, είναι όμηροι σε χρονοβόρες διαδικασίες και αυτό που είναι πολύ σοβαρό, είναι ότι με βάση αυτούς του επιχειρηματίες που είχαν έρθει στο Επιμελητήριο και έλεγαν ότι ταλαιπωρούνται χρόνια και ζητούσαν να δράσουμε ως φορέας που εκπροσωπεί την επιχειρηματικότητα, θέσαμε το θέμα στη συνάντηση. Ειλικρινά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη επιχειρηματική μέσα στο ιστορικό κέντρο και σε αυτό που καταλήξαμε είναι ότι όλοι μαζί θα πούμε «δεν πάει άλλο». Η εμπορικότητα συρρικνώνεται και μικραίνει η αγορά. Δεν έχουμε πολλές δυνατότητες απασχόλησης και αν δεν έχουμε άμεσα αποτέλεσμα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Τελικά, ως συμπέρασμα αυτής της συνάντησης που πραγματοποιήσατε εξάγεται ότι οι συλλογικές ενέργειες απέδειξαν ότι μπορούν να αποδώσουν.

Γ. Ρ.: «Όπου υπάρχει συλλογικότητα και ομόφωνη δραστηριότητα, όπου παραμερίζεται το «εγώ» και μένει το συμφέρον του τόπου υπάρχει αποτέλεσμα, το οποίο τελικά το καρπούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι. Δεν έχει σημασία το ποιος βγαίνει μπροστά. Δεν έχει σημασία το εάν μία πρωτοβουλία της πήρε το Επιμελητήριο, ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Αν υπάρξει αποτέλεσμα δεν ενδιαφέρει κανέναν το ποιος πήρε την πρωτοβουλία. απλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς με την γραφειοκρατία αποδυναμώνουν τη δυνατότητα να δοθεί χρόνος για συλλογικότερες προσπάθειες. Πρέπει να γίνει ένας καταμερισμός ώστε να μην ασχολούνται δύο φορείς με το ίδιο θέμα και μέσω αυτής της διαδικασίας και το «εγώ» θα παραμεριστεί, αλλά κυρίως θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Σύσκεψη φορέων της Σύρου για πολεοδομικά ζητήματα του νησιού

Τα θέματα που απασχόλησαν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν διατυπώθηκαν συνοπτικά από το Επιμελητήριο, για το σύνολο των θεμάτων επί των οποίων λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπως είχε ανακοινωθεί και με αφορμή το ζήτημα των τελευταίων ημερών περί υπαίθριας διαφήμισης, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στην έδρα του Επιμελητηρίου πολύωρη σύσκεψη μεταξύ του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Συλλόγου Μελετητών-Μηχανικών Ν. Κυκλάδων, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων και του Επιμελητηρίου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. Εφαρμογή της νομοθεσίας περί υπαίθριας διαφήμισης

i. Σχετικά με τα ζητήματα των διαφημίσεων, αλλά και των επιγραφών των καταστημάτων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνολικά θετική στάση που παρατηρείται τελευταία στο νησί ως προς τη διάθεση για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

ii. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναζητήθηκαν οι τρόποι ομαλότερης μετάβασης στη νομιμοποίηση των επιγραφών, με στόχο την αποφυγή οποιουδήποτε προστίμου στις επιχειρήσεις καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η απομάκρυνση επιγραφών από ορισμένους επιχειρηματίες.

iii. Επίσης, εξετάστηκε λεπτομερώς, με εξαιρετικά θετική κατάληξη, το ισχύον νομικό πλαίσιο και οι τρόποι με τους οποίους θα αποφευχθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων με χρονοβόρες διαδικασίες και δυσβάσταχτα για την εποχή κόστη.

iv. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ζήτησε από το Σύλλογο Μελετητών-Μηχανικών Ν. Κυκλάδων να προτείνει προς τα μέλη του ένα ενιαίο, χαμηλό κόστος για τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο που θα χρησιμοποιήσουν μελετητές-μηχανικούς για τις νομιμοποιητικές διαδικασίες.

v. Σχετικά με τις διαφημιστικές ενέργειες προώθησης μέσω αφισοκόλλησης, ένα ευαίσθητο θέμα που επίσης απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό για την πόλη από όλους, συστήνεται προς τους διαφημιζόμενους να δίδεται η δέουσα προσοχή ώστε να χρησιμοποιούνται οι προβλεπόμενοι χώροι προς αποφυγή προστίμων.

2. Απεμπλοκή της Σύρου από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρακωλύουν την επενδυτική δραστηριότητα εξαιτίας πολεοδομικών ζητημάτων

Δεύτερο θέμα συζήτησης, μεγαλύτερης βαρύτητας από το παραπάνω και με πολλαπλές συνέπειες για την τοπική οικονομία, αποτέλεσε τόσο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και η ματαίωση επενδύσεων στο νησί, εξαιτίας των νομοθετικών αγκυλώσεων που διέπουν τη νομοθεσία για τους ιστορικούς τόπους, τους παραδοσιακούς οικισμούς κλπ. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αφού επεσήμανε τον μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ακύρωσης επενδυτικών πρωτοβουλιών εξαιτίας του συγκεκριμένου καθεστώτος – κάτι το οποίο επιβεβαίωσαν όλοι οι παριστάμενοι – δήλωσε τη βούλησή του να συνδράμει και να υποστηρίξει όλους τους σχετικούς φορείς προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί η κοινή βούληση όλων των παρευρεθέντων φορέων να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η Σύρος να βγει από αυτό το τέλμα, ώστε να μπει ένα φρένο στη διαρροή επενδύσεων  αλλά κυρίως να σταματήσει η απερίγραπτη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε – μεγάλης ή μικρής κλίμακας - αρχιτεκτονική/κατασκευαστική παρέμβαση (αλλαγή χρήσης, επισκευές κλπ.).

3. Πολεοδομικό της Ερμούπολης

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση για την εξέλιξη του πολεοδομικού ζητήματος της Ερμούπολης, που κρατάει εδώ και πάνω από μια δεκαετία δέσμια την πρωτεύουσα σε οποιαδήποτε επιχειρηματική η ιδιωτική δραστηριότητα, και συμφωνήθηκε το θέμα να εξεταστεί περαιτέρω και σε βάθος σε επόμενη συνάντηση προκειμένου να εξασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την επίσπευση των διαδικασιών.