Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων δεν θα υποβάλλει προς έγκριση μελέτες στο Υπ. Πολιτισμού, αλλά στο τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Απλοποίηση διαδικασίας εγκρίσεων

Προσπάθεια σε εξέλιξη, με σκοπό να παρακάμπτονται χρονοβόρες διαδικασίες

Τις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να “υπερπηδήσει” ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων, μετά από σχετική απόφαση των μελών του, προκειμένου προσεχώς να μπορούν να καταθέτουν τις μελέτες, προς έγκριση, στο τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για μία απόφαση που μετουσιώνεται σταδιακά σε συστηματική προσπάθεια του Συλλόγου και της διοίκησής του σε συνεργασία με φορείς της Σύρου, με σκοπό να καταστεί δυνατόν, να παρακάμπτεται ένας μεγάλος χρόνος αναμονής που “γεννάται” από την υποβολή της κάθε μελέτης προς το Υπουργείο Πολιτισμού έως και την έκδοση της απαιτούμενης άδειας ή έγκρισης.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση μίλησε στην εφημερίδα η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Άρια Χαραλαμπίδη, φωτίζοντας τους λόγους που οδήγησαν τους μελετητές - μηχανικούς να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδό, στον άξονα της καλύτερης εξυπηρέτησης, όχι μόνον του δικού τους κλάδου, αλλά πρωτίστως, της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί καθώς και των ενδιαφερόμενων πολιτών που επιθυμούν να προβούν σε αγορά ή και συντήρηση ακινήτων στο ιστορικό κέντρο.

Οι άδειες, από το τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η κ. Χαραλαμπίδη, ο Σύλλογος προχώρησε στη λήψη απόφασης κατά την πρόσφατη γενική συνέλευσή του, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελετών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που αφορούν σε περιπτώσεις “που είναι αδιαμφισβήτητα υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού”. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην απόφαση, ο Σύλλογος “Αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση μελών του, τα μέλη του ΣΥ.Μ.ΜΗ.Κ., να μην υποβάλλουν στο ΥΠ.ΠΟ.Α. καμία μελέτη που να αφορά σε έκδοση έγκρισης/άδειας δόμησης, έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακος ή ενημέρωσης εργασιών, για ακίνητα εντός του ιστορικού τόπου της Ερμούπολης Σύρου, πέραν των μελετών που είναι της απόλυτης και αδιαμφισβήτητης αρμοδιότητας του (π.χ. που αφορούν σε μεμονωμένα χαρακτηρισμένα μνημεία, χωροθετήσεις κλπ.)” αλλά “Όλες οι παραπάνω μελέτες θα υποβάλλονται για έγκριση αποκλειστικά στο τοπικό Σ.Α.”.

Προσπάθεια σε πρώιμο στάδιο, πλην όμως σε δυναμικό τόνο

Αν και όπως διευκρίνισε η κ. Χαραλαμπίδη πρόκειται για μία προσπάθεια που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι πρώτες ενέργειες σε πρακτικό επίπεδο προς την επιθυμητή κατεύθυνση, ωστόσο, ο Σύλλογος έχει λάβει την απόφασή του και θα προχωρήσει. Σημείωσε μάλιστα πως, η εξέλιξη έχει αποτελέσει ήδη θέμα συζήτησης με τους φορείς, όπως και το Επιμελητήριο σε πρόσφατη συνάντηση. Εξηγώντας τους λόγους, η ίδια ανέφερε πως, “Αυτό έγινε σε συνέχεια ενός άλλου εγγράφου που έχει κοινοποιηθεί και στον Δήμο, το οποίο συνυπογράφουν όλοι οι φορείς της Σύρου και ζητάμε ουσιαστικά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όσον αφορά στις εγκρίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ” καθώς όπως πρόσθεσε, πρόκειται για έναν όγκο δουλειάς “που ίσως είναι και ο μόνος που εξακολουθεί να έχει κάποια δραστηριότητα αυτή τη στιγμή στο νησί” και δυστυχώς, “παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, σε όλες τις μελέτες που υποβάλλονται”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “είναι κατανοητό ότι για κάποιον επιχειρηματία που θέλει άμεσα να δραστηριοποιηθεί και ενοικιάζει έναν χώρο, αναγκάζεται να πληρώνει κάποια ενοίκια και παράλληλα δεν μπορεί να ανοίξει την επιχείρησή του. Οπότε έχει μεγαλύτερο βαθμό πίεσης”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “Ξεκινάμε από αυτό”.

Έως και δύο έτη η αναμονή

Στην ερώτηση να περιγράψει τον χρόνο αναμονής για τη λήψη εγκρίσεων μελετών και σχετικών αδειοδοτήσεων που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα που συναντούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι όπως και τα μέλη του Συλλόγου, η ίδια τόνισε πως, “Είναι αρκετά μεγάλος (σσ. ο χρόνος) και δεν είναι πάντα συγκεκριμένος. Μπορεί να κυμαίνεται από ένα έως δύο χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί και τρία ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πιο σύντομος ο χρόνος”. Επιπλέον, εξήγησε πως, αυτό “Εξαρτάται πάντα από το πότε θα γίνει συμβούλιο, να μην έχει αλλάξει η σύσταση του συμβουλίου και να μην έχουν γίνει κάποιες αλλαγές που να εμποδίζουν το γεγονός” καθώς όπως διευκρίνισε, “όλα τα θέματα “περνούν” από το τοπικό συμβούλιο μνημείων στην Αθήνα. Δεν έχουμε εδώ τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Συλλογική προσπάθεια σε ένα πρόβλημα, με στόχο τη “λύση” του

Βάσει των ανωτέρω, η κ. Χαραλαμπίδη σημείωσε πως, η εν λόγω απόφαση υπήρξε ομόφωνη και στηρίζεται από όλους τους φορείς. “Όλοι οι συνάδελφοι συμφωνούν στο να γίνει μία προσπάθεια και γι αυτό πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση” ανέφερε, η οποία όπως πρόσθεσε, “φυσικά για να μπει σε τροχιά και να ολοκληρωθεί θα έχει και τη συμβολή άλλων φορέων. “Δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε εμείς αποκλειστικά από μόνοι μας. Βεβαίως θα έχουμε και τη συμβολή του Επιμελητηρίου στην τελευταία συνάντηση που κάναμε, καθώς δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση για να ακολουθήσει μία προσπάθεια ολοκληρωμένη και επισταμένη και με πολλούς τρόπους”.

Η ίδια δε, θέλησε να επισημάνει πως, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στη γενικότερη κρίση που έχει “χτυπήσει” τα μέλη του κι άρα, η διευθέτηση ή δρομολόγηση και λύση του, δεν θα σημάνει την εξάλειψη όλων των εμποδίων που συναντούν. “Μειώνει τον χρόνο αυτή η απόφαση αν υλοποιηθεί” σημείωσε η πρόεδρος, λέγοντας πως, “Φυσικά τα προβλήματα δεν τα αντιμετωπίζουμε μόνο στο νησί, υπάρχει πρόβλημα στη δραστηριότητα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας κι έχει να κάνει με την οικονομική κρίση”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως, ένα επιπλέον ζήτημα είναι και η αύξηση του νησιώτικου ΦΠΑ. “Είναι πολυ-παραγοντική αυτή η προβληματική κατάσταση που υπάρχει όσον αφορά το “επιχειρείν” γενικότερα, αλλά το πρόβλημα που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού με το θέμα των εγκρίσεων είναι μέρος αυτού του συνολικού προβλήματος” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “Αν αύριο λυθεί το θέμα των εγκρίσεων, ακόμη κι αν είχαμε εδώ το υπουργείο Πολιτισμού ή με την προσπάθεια που κάνουμε και τελεσφορήσει τελικά, δε θα λυθούν μονομιάς όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί. Είναι ένα από τα προβλήματα. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Και πιστεύω σε αυτό το κομμάτι με τη βοήθεια και των άλλων φορέων θα βρεθεί μία λύση”.

Εξετάζουμε τα βήματα

Προκειμένου να περιγράψει το πρόβλημα με απλό τρόπο η πρόεδρος μίλησε αναλυτικότερα, σημειώνοντας πως, “Αυτή τη στιγμή ως έχει η κατάσταση με τα έγγραφα που υπάρχουν, η υπηρεσία Δόμησης δεν μπορεί να υπογράψει, να δώσει μία οικοδομική άδεια εάν η μελέτη έχει έγκριση μόνο από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής”. Διευκρίνισε βέβαια πως, αυτό το ζήτημα πρέπει να δρομολογηθεί κι εξετάζονται και συγκεκριμενοποιούνται τα βήματα, καθώς, η υπηρεσία Δόμησης, “δεν το κάνει, όχι επειδή δεν θέλει να βοηθήσει. Αντιθέτως, έχει πολύ καλή πρόθεση να συνδράμει όσο μπορεί”. Όπως επανέλαβε όμως, αφορά σε επίπεδο αποδέσμευσης κάποιων ενεργειών από το Υπουργείο Πολιτισμού. “Θέλουμε να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξετάζουμε πώς θα το χειριστούμε” τόνισε σχετικά με το θέμα.

Πιο ελκυστική η αγορά ακινήτων και η επιχειρηματική δραστηριότητα

Στην περίπτωση που τελεσφορήσει η προσπάθεια του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων και απλοποιηθεί η διαδικασία, τότε, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε η Άρια Χαραλαμπίδη θα διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σε επίπεδο λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ θα καταστεί πιο ελκυστική η αγορά ακινήτων ή η επισκευή αυτών και η συντήρησή τους. “Φυσικά και όλο αυτό θα βοηθήσει με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι θα κάνει μία αγορά και θα μπορεί να επισκευάσει άμεσα το ακίνητό του και δεν θα πρέπει να περιμένει μία διετία για παράδειγμα, φυσικά και είναι πιο ελκυστική η κατάσταση της αγοράς ενός ακινήτου, από όταν θα ξέρεις εκ των προτέρων ότι αγοράζεις το ακίνητό σου και θα πρέπει να περιμένεις δύο χρόνια για να προχωρήσεις”. Εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την πορεία της προσπάθειας, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, λέγοντας πως, “Πιστεύω ότι με τη συνδρομή των φορέων, θα υπάρξει θετική έκβαση”.