Οι πρώτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου από τη Σύρο και τη Σαντορίνη αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

“Να μην επηρεαστεί η καλοκαιρινή λειτουργία”

Κρίθηκε αντισυνταγματικό το “άνοιγμα” των καταστημάτων τις Κυριακές

Την απαίτησή τους να μην επηρεαστεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής – τουριστικής περιόδου διατύπωσαν μέσω των δηλώσεών τους στην “Κοινή Γνώμη”, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου από τη Σύρο και τη Σαντορίνη, με φόντο την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία τους, τις Κυριακές, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρά το γεγονός πως, η εν λόγω απόφαση μεταφράζεται διαφορετικά για κάθε προορισμό, σε ορισμένους από τους οποίους είχε ληφθεί η απόφαση της πιλοτικής εφαρμογής της πρότασης προαιρετικής λειτουργίας των Κυριακών, ωστόσο, το σημείο που συμπίπτουν οι θέσεις των προέδρων του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, Ευάγγελου Αλεξανδρίδη και Νίκου Νομικού αντίστοιχα, αφορά στην προάσπιση της τοπικής – κι όχι μόνον – οικονομίας, η οποία όπως εκτιμούν ενισχύεται – κατά τη θερινή περίοδο - και από την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, τονίζει επιπλέον τη συμφωνία των εμπόρων στη Σύρο, σχετικά με τη μη λειτουργία των Κυριακών τη χειμερινή περίοδο, καθώς όπως αναφέρει, στην τοπική αγορά είναι σχεδόν μηδενική η καταναλωτική κίνηση.

Όπως προκύπτει από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και σημειώνει σε σχετική ενημέρωση προς τον εμπορικό κόσμο η ΕΣΕΕ, “Οι δικαστές, με την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή τους, έκαναν δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων και εμπόρων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές” σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Σύρος, Μύκονος και Θήρα).

Κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων, κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι δύο προαναφερθέντες πρόεδροι, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως για την περίπτωση της Μυκόνου, δεν συμπεριλαμβάνεται σχετική αναφορά, καθώς δεν υπάρχει ενεργός Εμπορικός Σύλλογος.

 

ΕΣΕΕ: Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η Κυριακάτικη αργία

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ σε σχετική ενημέρωσή της προς το σύνολο των μελών της αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης που οδήγησε στη σημερινή απόφαση του ΣτΕ, για την οποία εκφράζεται θετικά και ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης έχει ως ακολούθως: “Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό», είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Παράλληλα, στην απόφαση καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής. “Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται να επιλύσει το θέμα δια παντός. Η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού δεσμού τόσο των εμπόρων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, όσο και των εργαζομένων σε αυτά. Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό» Τρίτης, Τετάρτης ή οποιασδήποτε άλλης ημέρα, είτε για τον εργοδότη, είτε για τον εργαζόμενο”.

 

Β. Κορκίδης: “Το ΣτΕ μίλησε στην ψυχή της ελληνικής αγοράς”

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει μάλιστα η ΕΣΕΕ, για την απόφαση της περαιτέρω στάσης της από κοινού με τους Εμπορικούς Συλλόγους θα αποφασίσει άμεσα, όταν θα έχει στη διάθεσή της το πλήρες κείμενο. Χαρακτηριστικά αναφέρει τα ακόλουθα: “Η ΕΣΕΕ θα αναμείνει το πλήρες κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης και αφού μελετήσει το σκεπτικό της, θα αποφασίσει μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους της σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα πριν από δύο και πλέον χρόνια, την τελική στάση της απέναντι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Κυριακών”. Παράλληλα δε, καθιστά σαφές προς την ελληνική κυβέρνηση, “να μελετήσει καλά την απόφαση ενόψει μελλοντικών νομοθετικών ρυθμίσεων”, καλώντας την να μεταφέρει προς του Θεσμούς, το μήνυμα πως, “πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν μία ξεχωριστή ημέρα για τον ελληνικό λαό, ως μία κοινή “καθημερινή””.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά, “…Η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές μίλησε στη ψυχή της ελληνικής αγοράς και δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, υπέρ της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης...”.

 

Εμπορικός Σύλλογος Σύρου: “Τη χειμερινή περίοδο δεν υπάρχει “αντικείμενο” για τα εμπορικά”

Συγκεκριμένος υπήρξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης αναφορικά με την εξέλιξη, επισημαίνοντας πως, αυτή η απόφαση του ΣτΕ κινείται υπέρ της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και μάλιστα προασπίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (εμπορικά), τα οποία στη Σύρο, δεν έχουν κίνητρο λειτουργίας τους χειμερινούς μήνες τις Κυριακάτικες “αργίες””.

“Αυτή η απόφαση του ΣτΕ σχετίζεται με τις 54 Κυριακές του χρόνου και όχι με το “καθεστώς” των οκτώ Κυριακών που έχει συμφωνηθεί με την ΕΣΕΕ και το Υπουργείο. Αυτές οι οκτώ Κυριακές (Χριστούγεννα, Πάσχα κι εκπτώσεις) δεν εντάσσονται στην απόφαση του ΣτΕ. Ως Εμπορικός Σύλλογος τηρούμε μόνο τις συγκεκριμένες Κυριακές. Δεν λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα στη Σύρο τη χειμερινή περίοδο τις Κυριακές, παρά μόνον κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που ούτως ή άλλως υπάρχει ρύθμιση για τα τουριστικά νησιά”.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως, “Κατά τη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, τη χειμερινή περίοδο δεν υπάρχει αντικείμενο τις Κυριακές” κι ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Η απόφαση του ΣτΕ το χειμώνα δεν μας επηρεάζει αρνητικά”.

 

Ασπίδα” ενάντια στα πολυκαταστήματα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος θέλησε μάλιστα να υπογραμμίσει πως, η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να προστατεύσει τη μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα απέναντι στη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, σημειώνοντας πως, το σκεπτικό της πολιτικής πρόθεσης να “επιβληθεί” η λειτουργία των Κυριακών, άφηνε πεδίο εντονότερου ανταγωνισμού εκ μέρους των πολυκαταστημάτων. “Η προαιρετική λειτουργία άφηνε “κερκόπορτες” ανοικτές, δεδομένου ότι τα πολυκαταστήματα ξένων συμφερόντων στον τόπο, λειτουργούσαν”. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “Κι όχι μόνο άνοιγαν, προσφάτως, έγινε σαφές πως, πολυκατάστημα την Κυριακή, σε διαφήμισή του, ανέφερε πως, όχι μόνον λειτουργεί, αλλά προχωρά και σε υψηλές εκπτώσεις”. Προβαίνοντας σε έναν σχολιασμό καυστικό προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων, τόνισε πως, “Κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβάλουν την Κυριακή, να σπρώξουν τον κόσμο προς τα πολυκαταστήματα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών εμπορικών καταστημάτων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει διότι δεν έχει αντικείμενο. Εκείνους δεν τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τί θα κάνουν τα μικρά καταστήματα. Οπότε η απόφαση του ΣτΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μας βρίσκει σύμφωνους και το λέω ξανά, δεν αφορά τις οκτώ Κυριακές σε εορταστικές κι εκπτωτικές περιόδους”.

 

Υπεραμύνεται της λειτουργίας τις Κυριακές τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν

Με αφορμή σχετική ερώτηση για τη στάση του Εμπορικού προς τα μέλη του αναφορικά με τη λειτουργία τη θερινή περίοδο, αλλά και κατά την άφιξη κρουαζιερόπλοιων, ο κ. Αλεξανδρίδης σημείωσε πως, προτροπή θα εξακολουθήσει να είναι το “άνοιγμα” των καταστημάτων τις Κυριακές. “Ο νόμος εξαιρεί τα τουριστικά καταστήματα και είναι στη βούληση του επαγγελματία να λειτουργήσει ή όχι. Το καλοκαίρι, θα πράξουμε ό,τι και τα άλλα νησιά. Υπάρχει ελεύθερο ωράριο για όλες τις ημέρες συμπεριλαμβανομένης και της Κυριακής” σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “Πρέπει να ανοίγουν τα εμπορικά, καθώς το νησί επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα του προς τον τουρισμό”.

Μάλιστα, ο ίδιος, υπενθύμισε, πως, αντιστοίχως πρέπει να είναι στη διάθεση των επισκεπτών τα καταστήματα και τις Κυριακές που καταπλέουν στο λιμάνι της Ερμούπολης κρουαζιερόπλοια”. “Ως Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, όλα τα προηγούμενα χρόνια, κινούμαστε προς την κατεύθυνση όταν έρχεται κρουαζιερόπλοιο να λειτουργούμε. Γι αυτό κι ενημερώνουμε τα μέλη μας για τις προγραμματισμένες αφίξεις. Αυτό δεν αλλάζει. Θα εξακολουθήσουμε να προτρέπουμε τους επαγγελματίες να λειτουργούν τα καταστήματά τους”. Κλείνοντας τις δηλώσεις του, επανέλαβε πως, “Δεν διαφωνούμε με τις Κυριακές του καλοκαιριού. Διαφωνούμε με το να ανοίγουμε όλο τον χρόνο τις συγκεκριμένες αργίες”.

 

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας: Απαίτησή μας, ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές

Με βασικό επιχείρημα την προάσπιση της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, που αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό των Κυκλάδων (όπως παρομοίως και η Μύκονος), ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας εξέφρασε την απαίτηση του εμπορικού κόσμου, να εξακολουθήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα τις Κυριακές. “Η Σαντορίνη είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός όλο τον χρόνο. Η επιθυμία και η απαίτηση του Συλλόγου ήταν να παραμένουν ανοικτά όλα τα καταστήματα, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Όπως και γίνεται αυτή τη στιγμή με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων”, ανέφερε ο Νίκος Νομικός, υπενθυμίζοντας πως, “Γι αυτό τον λόγο είχαμε κάνει και παρέμβαση στο παρελθόν ως Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας και είχαμε ζητήσει την εξαίρεσή μας από τον νόμο. Η Σαντορίνη αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί και στη συνέχεια εντάχθηκε μαζί και με τη Μύκονο”. Γνωστοποιώντας πως, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών, ο ίδιος επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, σημείωσε πως, εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των Κυριακών. “Επιθυμία μας αυτή τη στιγμή είναι να ισχύσει ο νόμος στο εξής και ότι θα είμαστε σε λειτουργία με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη. Δεν είναι δυνατόν ένας προορισμός όπως η Σαντορίνη για όλο τον χρόνο, να έχει κλειστά τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές. Ήρθα σε επικοινωνία με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και θεωρώ πως δεν θα αλλάξει κάτι για τον προορισμό μας”.

Λειτουργούμε υπέρ της αγοράς”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Θήρας, διευκρίνισε με φόντο την αναφορά της απόφασης του ΣτΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των υπαλλήλων πως, “Από την πλευρά μας λειτουργούμε κανονικά με ρεπό και προσαύξηση τις Κυριακές. Λειτουργούμε στο πλαίσιο του νόμου. Ό,τι προβλέπεται, το καταβάλλουμε. Δεν λειτουργούμε εις βάρος των εργαζομένων, λειτουργούμε υπέρ της αγοράς. Είναι αυτονόητο αυτό”.

Τονίζοντας μάλιστα την προάσπιση της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού, από την πορεία της οποίας κερδίζει πολλαπλώς η χώρα, δήλωσε τα εξής: “Επί της ουσίας, το πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργούμε στο νησί της Σαντορίνης ζητάμε να διατηρηθεί και να λειτουργήσουμε με ανάλογο τρόπο και φέτος και τα επόμενα χρόνια. Τη στιγμή που υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ότι με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη λειτουργούν τα καταστήματά μας, δεν θέλουμε να έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν γίνεται να μη λειτουργήσει η αγορά. Έχουμε κάνει τόσο αγώνα για να λειτουργήσει η αγορά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή τη στιγμή έχουμε ημερησίως περίπου 1.000 επισκέπτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Θα αφήσουμε το νησί; Στη Σαντορίνη έχουμε απαιτήσεις. Έχουμε τουριστική επιτυχία που αφορά συνολικά τη χώρα. Θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά και για την Ελλάδα”.