Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης για την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων την θερινή περίοδο

Ο Δήμος θετικός στην παράταση του ωραρίου των καταστημάτων

Αναμένονται οι εισηγήσεις των εμπορικών συλλόγων
  • Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 17 Φεβ. 2017 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Το Τμήμα Εμπορίου Κυκλάδων κάλεσε, όπως πράττει κάθε χρόνο, τους Δήμους να γνωμοδοτήσουν σχετικώς, καθώς βάσει αυτών θα συνταχθεί η εισήγηση του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο, όπως ο «Καλλικράτης» ορίζει, να αποφασίσει για την παράταση του πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά την θερινή περίοδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά, με τον αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, να ενημερώνει το σώμα για την πάγια τακτική του Δήμου τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Δήμου από το 2015, σύμφωνα με τις οποίες παρείχε την θετική του γνωμοδότηση για την τήρηση του ωραρίου τόσο τις βραδινές ώρες όσο και τις μεσημβρινές, καθώς επίσης και για τις Κυριακές και αργίες κατά την άφιξη κρουαζιερόπλοιων.

Στόχευση των συγκεκριμένων αποφάσεων ήταν η τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η εξυπηρέτηση των πελατών αλλά και των επισκεπτών της Σύρου.

Σε κάθε απόφαση λαμβανόταν πρωτίστως υπόψη και η γνώμη των συλλογικών οργάνων των επαγγελματιών και των εργαζομένων στα καταστήματα, σύμφωνα με τις δικές τους εισηγήσεις.

Καθώς η έγγραφη άποψη των καθ’ ύλην αρμόδιων φορέων τους οποίους αφορά άμεσα το θέμα, απουσιάζει, ενώ παρατηρείται μεταβολή από χρόνο σε χρόνο των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει με την μεταβολή των οικονομικών απαιτήσεων για την λειτουργία τους, δεν μπορεί να υπάρξει γνωμοδότηση του δημοτικού οργάνου, όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης.

Αναλόγως με την προαναφερόμενη παρατήρηση εκφράστηκε η συμφωνία και εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου, να ζητά διευκρίνιση σχετικά το χρονικό όριο της παράτασης του ωραρίου και ποια είναι η σχετική πρόταση του Δήμου.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων σε σχέση με την παρατηρούμενη ανομοιομορφία στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, όπως και με την δικαιοδοσία που μπορεί να έχει ο Δήμος στο να γνωμοδοτεί επ’ αυτού.

Παράλληλα, οφείλεται να διευκρινιστεί στο κατά πόσον η παράταση που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και η οποία θα αποφασιστεί από την Περιφέρεια θα είναι δεσμευτική για το σύνολο των καταστημάτων των νησιών ή όχι, αν και ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανάλογη δεσμευτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, βάσει της διαδικασίας γίνεται εμφανές ότι η απόφαση δεν βαρύνεται από την γνωμοδότηση των Δημοτικών συμβουλίων των νησιών αλλά κυρίως από τις θέσεις που θα εκφράσουν οι αρμόδιοι εμπορικοί σύλλογοι.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, διευκρίνισε ότι όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές και αργίες, το συγκεκριμένο θέμα καλύπτεται με απόφαση του Περιφερειάρχη, ενώ η παράταση του ωραρίου αφορά στις άλλες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων πέραν του κανονικού.

Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τη διαφωνία του σε σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία, καθώς ο ίδιος έχει την πεποίθηση πως οι αποφάσεις για τέτοιου είδους θέματα δεν μπορούν να συζητούνται σε όργανα και να αποτελούν κανονιστικές αποφάσεις και πως δεν θα έπρεπε να ρυθμίζονται με νόμους, διότι όπως υποστήριξε η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί και τα καταστήματα να λειτουργούν τις ώρες που υπάρχει ζήτηση.

Αυτός ήταν και ο λόγος με τον οποίο αιτιολόγησε και την αποχή του από την ψηφοφορία.

Λόγω της έλλειψης διευκρινίσεων και προς αποφυγή εικασιών, ο κ. Γιαλόγλου πρότεινε να διατυπωθεί η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων κατά τους θερινούς μήνες εφ’ όσον συνηγορούν επί αυτού και οι εμπορικοί σύλλογοι.

Με αυτή την πρόταση ως δεδομένο το δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε τελικώς κατά πλειοψηφία θετικά για την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά την θερινή περίοδο.