Απαντήσεις του προέδρου του ομίλου Νεώριον για την στοχοποίηση των διοικήσεων των ναυπηγείων

Ο Ν. Ταβουλάρης επιρρίπτει τις ευθύνες στην 30χρονη απουσία πολιτικής

  • Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 24 Φεβ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Αντιδράσεις από την πλευρά της διοίκησης του Νεωρίου προκάλεσε ο αποκλεισμός από την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής  Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία κλήθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς και βουλευτές στις περιφέρειες των οποίων δραστηριοποιούνται ναυπηγικές μονάδες.

Θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν η ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, για τα θέματα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σύρου.

Ειδικά για το θέμα του Νεωρίου, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Βαγγέλης Μάνθος, καθώς και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος.

Τις δικές του θέσεις υπερασπίζεται ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης, σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ παράλληλα εκφράζει και την ενόχληση του για την μη πρόσκληση στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των διοικήσεων των ναυπηγείων.

Τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στην τοποθέτηση του ως βασικό ζήτημα έθεσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ναυπηγείων, καθώς όλα είναι ιδιωτικά αφού ανήκουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση, για την οποία ευθύνονται οι ιδιοκτήτες τους.

Κυβερνητική πρόθεση, όπως ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε, είναι τα ναυπηγεία να είναι εν λειτουργία, να παίρνουν δουλειές και να αποτελέσουν στοιχείο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Έχοντας αυτό τον στόχο θα κινηθεί η ναυπηγοεπισκευαστική πολιτική, προκειμένου να μην είναι το Πολεμικό Ναυτικό αυτό που θα ζει τα ναυπηγεία, αλλά αυτά να έχουν μία συνολική ναυπηγική δραστηριότητα τουλάχιστον στη Μεσόγειο αλλά και παγκοσμίως, την ώρα που η ναυπηγοεπισκευή στην Ευρώπη έχει ανακάμψει με εξαίρεση την Ελλάδα.

Αναφερόμενος ειδικά στο ναυπηγείο του Νεωρίου ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα της δεξαμενής του Π.Ν. ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, με επέκταση του έως τον Απρίλιο.

Ο εκπρόσωπος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Βαγγέλης Μάνθος, έθεσε το μεγάλο πρόβλημα των απλήρωτων επί 15 μήνες εργαζομένων, καταθέτοντας το αίτημα προς την κυβέρνηση για την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης για το ναυπηγείο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «το αυτονόητο για το ναυπηγείο του Νεωρίου δεν υπάρχει. Αυτονόητο είναι να πληρωνόμαστε και να μπορούμε να ζούμε τις οικογένειες μας».

Ως μόνη λύση για το ναυπηγείο του Νεωρίου έθεσε την αλλαγή της ιδιοκτησίας του, η οποία είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να υπάρξει, υπό νέο σχήμα με την εποπτεία της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε.

Ο βουλευτής, Αντώνης Συρίγος, στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε την περίπτωση της Σύρου «ιδιαίτερη» αναφέροντας τις δύο μεγάλες κρίσεις του ΄78 και του ΄92, για τις οποίες όπως είπε «Δεν θα ήθελα ειλικρινά, όπως και όλοι οι Συριανοί, να ξαναζήσουν κάτι τέτοιο. Συνεπώς, αυτό που ζητάνε, και συμπαριστάμεθα και εμείς, είναι δουλειά και απαντήσεις και να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο».

Σημείωσε δε ως βασικά αιτήματα «Δουλειά, απαντήσεις και άρση της αβεβαιότητας για να προχωρήσουμε».

Κατά την τοποθέτηση του ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος επέρριψε μεγάλη ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων λέγοντας ότι «Οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έχουν τεράστια ευθύνη και πολύ φοβάμαι ότι έχουν γίνει πλούσιοι με λεφτά στο εξωτερικό και απλήρωτους εργαζόμενους στην Ελλάδα, οδήγησαν και τα τρία ναυπηγεία, αλλά και συνολικά  τη ναυπηγοεπισκευή, στη σημερινή τραγική κατάσταση».

Δεν φταίνε οι διοικήσεις αλλά η απουσία πολιτικής

Τις δικές του απαντήσεις κλήθηκε από την «Κοινή Γνώμη» να δώσει σε όσα ειπώθηκαν ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης, καθώς εκ μέρους των περισσότερων ομιλητών, το βάρος της ευθύνης για την κάκιστη οικονομική κατάσταση των ναυπηγείων επιρρίπτεται στις διοικήσεις.

Πρωτίστως σημείωσε ότι «Από πλευράς ναυπηγείων προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν μέλη των Δ. Σ. των Σωματείων των Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου», δηλωτικό του ότι δεν κλήθηκαν να παραβρεθούν οι διοικήσεις των ναυπηγείων.

Ως πρώτο θέμα έθεσε την ιστορική διαδρομή της παρούσας διοίκησης από την αγορά του Νεωρίου μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι «Αποκτήσαμε το Νεώριο κατόπιν Διεθνούς Διαγωνισμού το 1994, το κύρος του οποίου ουδείς αμφισβήτησε. Υπενθυμίζω ότι το Νεώριο ήταν επί δύο σχεδόν χρόνια κλειστό με απολυμένο το σύνολο του Προσωπικού. Παραλάβαμε το ναυπηγείο «ρημαγμένο» και σε πλήρη αποσύνθεση. Ξεπληρώσαμε πλήρως το τίμημα εξαγοράς και επί είκοσι τρία χρόνια το μαζέψαμε, το εκσυγχρονίσαμε και το αναπτύξαμε. Οι παλαιότεροι στη Σύρο το γνωρίζουν. Οι νεότεροι το αγνοούν ή προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν».

Εστίασε δε ιδιαιτέρως στην τριακονταετή απουσία εθνικής πολιτικής για τη ναυπηγική βιομηχανία, αναφέροντας ότι «Επί τρεις δεκαετίες και πλέον η χώρα δεν κατάφερε να αρθρώσει μια εθνική πολιτική για την άλλοτε κραταιά ναυπηγική βιομηχανία της Χώρας. Και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, ενημερώσεις γραπτές και προφορικές».

Για την στοχοποίηση των διοικήσεων όσον αφορά στις ευθύνες που φέρουν για την οικονομική πτώση των ναυπηγείων σημείωσε ότι «Η ευκολία με την οποία όλες οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση επιρρίπτονται από συνδικαλιστικές παρατάξεις και πολιτικούς κύκλους στην ιδιοκτησία και τη διοίκηση των ναυπηγείων δεν είναι απλά αβάσιμη αλλά παραγνωρίζει τις πραγματικές καταστάσεις από εσφαλμένες πρωτοβουλίες και εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, τις τράπεζες σε ουσιαστική απουσία από την οικονομία, απομάκρυναν επενδυτές και απονεύρωσαν σημαντικές και μακροχρόνιες συνεργασίες των ναυπηγείων με την διεθνή αγορά».

Έκλεισε δε την τοποθέτηση του με την επισήμανση ότι «Είναι φανερό ότι θα ήταν πιο εποικοδομητική για όλους η πρόσκληση μας στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου».