Ο πρώτος λόγος για τη λήψη αποφάσεων στη βάση των μελών σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις μετά την ανάληψη θέσης Προέδρου στην Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Α. Καρατάσου

Στροφή 180 μοιρών στη διοίκηση

Τη σκυτάλη, μετά τις έντονες “αναταράξεις” και ανακατατάξεις, που υπήρξαν στους κόλπους της διοίκησης της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, πήρε ο πρόεδρος και της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων “Κυκλάδες”, κ. Αντώνης Καρατάσος.

Τη θέση του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, μετά την παραίτηση της προκατόχου του, που ακολούθησε, παρά την πρόσφατη επανεκλογή της, κατόπιν σειράς έντονων διαμαρτυριών, περί μονομερούς λήψης αποφάσεων, χωρίς έγκριση από το Δ.Σ. και αποδοχή από τη βάση των μελών, αναλαμβάνει μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, ο πρόεδρος και της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Καταλυμάτων, κ. Αντώνης Καρατάσος, ο οποίος διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση ενός φορέα.

Υπενθυμίζεται, πως η παραίτηση της π. Προέδρου κατέστη σχεδόν αναγκαία, μετά την παραίτηση δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία μίλησαν για σχεδόν μοναρχική συμπεριφορά της, η οποία ως αποτέλεσμα είχε τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και της Ένωσης να μη λαμβάνουν γνώση για αποφάσεις και ενέργειές της, οι οποίες υλοποιούνταν, καθώς επίσης και την απουσία εκπροσώπων του φορέα σε συνεδριάσεις αυτοδιοικητικών οργάνων.

Ο νέος πρόεδρος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, φαίνεται διατεθειμένος να οδηγήσει σε στροφή 180 μοιρών τη στάση της Διοίκησης, απέναντι στα μέλη του Συλλόγου, καθώς, όπως τόνισε, η λήψη αποφάσεων θα πραγματοποιείται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και μόνο, αρνούμενος να δηλώσει ή να υποσχεθεί οτιδήποτε δεν έχει ακόμη την συγκατάθεση των μελών της Ένωσης.

Να σταθεροποιήσουμε την Ένωση”

Όπως σημείωσε ο κ. Καρατάσος, λόγω των παραιτήσεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου αναγκαία υπήρξε η πλήρωση των θέσεων, με αναπληρωματικά μέλη και η επανασύσταση του Δ.Σ. με νέα πρόσωπα. Ο ίδιος μάλιστα, τόνισε, πως πρότεινε ως μέλος, την προεδρία να αναλάβουν οι νεότεροι της Ένωσης, παρ’ όλα αυτά, τα υποψήφια μέλη, τα οποία θα είχαν τα προσόντα να καλύψουν τη θέση, αρνήθηκαν, λόγω υποχρεώσεων, που δεν θα τους άφηναν να αφοσιωθούν στα καθήκοντα αυτά.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διαδικασίας, ο κ. Καρατάσος αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος, στη θέση της Αντιπροέδρου, η κ. Ρούσσου Αικατερίνη, στη θέση της Γραμματέα, μετά την παραίτηση της κ. Βιδάλη, η κ. Δαλεζίου – Ξανθομάλλη Ελισάβετ, στη θέση του Ταμία, μετά την παραίτηση του κ. Κίκιλη, ο κ. Βακόνδιος Γουλιέλμος και στη θέση της Ειδικής Γραμματέα, η κ. Μαύρου Μαρία.

“Το πρώτο μέλημά μας είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, προκειμένου η Ένωση να είναι δεμένη και οι θέσεις της να καταστούν σταθερές και σίγουρες, σε όλα τα επίπεδα”, υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο σαφές, πως βούληση του νέου Δ.Σ. είναι κυρίως η επούλωση των “τραυμάτων” που άφησε η πρότερη διοίκηση και η συσπείρωση των μελών πάνω σε στέρεες βάσεις.

Ανακοινώσεις μόνο για ειλημμένες αποφάσεις

Όσον αφορά στις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Ένωση, δεδομένου, ότι διανύεται ήδη η προπαρασκευαστική περίοδος για τις ενέργειες προβολής και προώθησης ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, ο πρόεδρος υπήρξε φειδωλός στις δηλώσεις του, καθώς, όπως υπογράμμισε, η στοχοθεσία και οι στόχοι της Ένωσης θα καθοριστούν μέσα από τη βούληση της βάσης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του φορέα, που θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρά το γεγονός, ότι ίσως αυτό να αναστείλει σε κάποιο επίπεδο τη δράση της Ένωσης, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες, η Διοίκηση επιθυμεί την πλήρη ενημέρωση και συμπόρευση των μελών στις αποφάσεις που θα ληφθούν, έτσι ώστε οι όποιες μονομερείς ενέργειες ή εξαγγελίες, να μείνουν οριστικά πλέον στο παρελθόν.

Το μόνο σίγουρο, όπως επεσήμανε ο κ. Καρατάσος, είναι πως, ακόμη και πριν τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, η Ένωση θα γίνει εξωστρεφής και θα επιχειρήσει μία ευρύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού και την κοινωνία, προς όφελος της καλλιέργειας τουριστικού κλίματος στο νησί.

“Δεν μου αρέσει να εξαγγέλλω πράγματα, για τα οποία δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, αν θα υλοποιηθούν”, δήλωσε, “άρα δεν πρόκειται και να προβούμε σε εξαγγελίες για το τι θα κάνουμε. Εφόσον κάτι γίνεται, τότε θα ανακοινώνεται”.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε, ότι “αυτό που πιστεύω ότι πρέπει πρωτίστως να κάνει το προεδρείο ενός φορέα, είναι να ακούει τη βάση. Αν τα μέλη του φορέα επιθυμούν να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση, τότε το προτείνουν, το ψηφίζουν και το Διοικητικό Συμβούλιο, από κει και πέρα αναλαμβάνει να το εκτελέσει. Δεν θεωρώ ότι πρέπει το Δ.Σ. να “σέρνει” πίσω του τα μέλη, ή να αποφασίζει ενέργειες ερήμην των μελών του. Ως εκ τούτου, στη Γενική Συνέλευση που πρόκειται να συγκληθεί σύντομα, τα ίδια τα μέλη της Ένωσης, θα αποφασίσουν προς ποιες κατευθύνσεις θέλουν αυτή να κινηθεί, αλλά και με ποιους τρόπους”.

Τέλος, ο κ. Καρατάσος, διεμήνυσε, πως δεν πρόκειται επίσης να προβεί και σε σχόλια, σε ό,τι αφορά σε εκτιμήσεις, σχετικά με τη βούληση των μελών, καθώς, όπως τόνισε, ο καθένας γνωρίζει τη βούληση 2-3 συναδέλφων, που βρίσκονται μέσα στον κύκλο του, αλλά σε καμία περίπτωση τη βούληση της πλειοψηφίας και κατά συνέπεια, χάριν σύνεσης, δεν θα πρέπει να εξάγονται και να επικοινωνούνται βεβιασμένα συμπεράσματα.

“Εξαρτάται, αν κάποιος κάνει μία σωστή έρευνα, ή αν κάνει “έρευνα” του τύπου “εγώ άκουσα αυτά”. Η σωστή έρευνα γίνεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Τότε, τα μέλη που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της Ένωσης δίνουν το παρών και αποφασίζουν. Τα υπόλοιπα, που συχνά μπορεί να ακούσει κανείς, σε Συλλόγους ή άλλους φορείς, του στυλ “εγώ ξέρω τι θέλει η βάση”, δεν ισχύουν. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου μη σοβαρά πράγματα και ούτε πρόκειται να τα υιοθετήσω”, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους, δίνοντας το στίγμα, πως η Ένωση περνά σε μία τελείως νέα σελίδα, όσον αφορά στη διοίκησή της.