Συνάντηση φορέων για το Νεώριο υπό ένταση και υψηλούς τόνους

Ο λαϊκισμός περίσσεψε

  • Πέμπτη, 4 Μαΐου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 4 Μαΐου. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία ακόμα συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές στο Δημαρχείο με θέμα το ναυπηγείο του Νεωρίου, με πρωταγωνιστές τον λαϊκισμό, την μονόπλευρη αντιμετώπιση, την μετατόπιση ευθυνών, την χρησιμοποίηση των πάντων και την ασυνεννοησία.

Παρά του ότι τα προβλήματα του Νεωρίου δεν προέκυψαν το τελευταίο διάστημα αλλά επί μακρό διάστημα ήταν εμφανής η φθίνουσα πορεία του, ακόμα και σήμερα δεν έχουν γίνει συντονισμένες κινήσεις, ενώ με την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνολικής ανάπτυξης και προοπτικής η όποιες ενέργειες φαίνεται να μην έχουν κανένα αντίκρυσμα και όλοι επιδίδωνται απλά και μόνο σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Αλέξανδρος Μαρκουίζος, του Καθολικού Επισκόπου, π. Αντώνης Βουτσίνος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος και οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου.

Συνεργασία προς μία κατεύθυνση”

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, η συνάντηση συγκλήθηκε κατόπιν επιθυμίας των εργαζομένων της επιχείρησης του Νεωρίου, όπως εκφράστηκε κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου στους χώρους του ναυπηγείου.

Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εξ αιτίας της μη δυνατότητας συνάντησης του Δημάρχου με τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου, όταν αυτή απρόοπτα, την προηγούμενη Παρασκευή μετέβησαν στο Δημαρχείο, κατόπιν της ενημέρωσης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών για την επικινδυνότητα που προκύπτει από την διακοπή της ηλεκτροδότησης του ναυπηγείου.

Η χθεσινή συνάντηση συγκλήθηκε προκειμένου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να εκθέσουν στους θεσμικούς εκπροσώπους των φορέων την εξέλιξη της κατάστασης σε σχέση με το Νεώριο, ενώ στοιχείο συμπληρωματικό των προαναφερόμενων υπήρξε και η χθεσινή επιστολή του προέδρου του Ομίλου Νεώριο, Νίκου Ταβουλάρη, μέσω της οποίας αποτυπώνονται οι θέσεις αλλά και οι κατευθύνσεις της επιχείρησης, κατά την βούληση του επιχειρηματία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι πρέπει “Με την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και την καλύτερη δυνατή συνεργασία...συντεταγμένοι, ομόθυμοι και προς μία κατεύθυνση που μπορεί να διεκδικήσει πράγματα προς όφελος των εργαζομένων της επιχείρησης”.

“Ο Δήμος θα είναι πάντοτε στο πλευρό των εργαζομένων υπό την προϋπόθεση πραγματοποίησης ενεργειών και κινητοποιήσεων, οι οποίες όμως επ’ ουδενί δεν θα στρέφονται και δεν θα βάλλουν κατά των συμφερόντων άλλων επαγγελματικών ή κοινωνικών ομάδων ή προσώπων στο νησί”.

Ανακοίνωση αποχώρησης αλλά τελική παραμονή

Την απόφαση του να αποχωρήσει από τη συνάντηση και να μην συμμετάσχει στη συζήτηση εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτης, λέγοντας συγκεκριμένα ότι “Εγώ δεν θα συμμετέχω στη συνάντηση γιατί πιστεύω ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως, εν απουσία της διοίκησης, των ιδιοκτητών, των βουλευτών και της κυβέρνησης”.

Έκανε λόγο για κατάντια και αθλιότητα που έχει οδηγηθεί η επιχείρηση του Νεωρίου και οι εργαζόμενοι, ενώ στράφηκε με μένος κατά του προέδρου του Ομίλου, Ν. Ταβουλάρη, λέγοντας ότι οφείλει να παραστεί σε συνάντηση, να μιλήσει στους εργαζόμενους και να δεσμευτεί και όχι να στέλνει επιστολές χωρίς να αναγράφει καν την ιδιότητα του ή να επισυνάπτει απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, μη σεβόμενος τους θεσμούς, τους οποίους εμπλέκει “σε μία υπόθεση που βρωμάει από παντού”, προκειμένου να τους εκθέσει.

Είπε χαρακτηριστικά “Πρέπει να μάθουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν περάσει καλά με την επιχείρηση, να σέβονται τους πάντες και να μην προσπαθούν να βάζουν τρικλοποδιές και πεπονόφλουδες”.

Συμπλήρωσε δε ότι “η τοπική κοινωνία πρέπει να τους στείλει το μήνυμα ότι δεν κουβεντιάζει με φαντάσματα” και ενημέρωσε ότι ως υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας προτίθεται να καταθέσει εξώδικο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του λιμανιού και των εργαζομένων.

Παρά την εισαγωγική του άρνηση να συμμετάσχει στη συζήτηση και να αποχωρήσει, τελικώς ο κ. Λεονταρίτης παρέμεινε, συμμετέχοντας πλήρως, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Άσκηση πίεσης για νέα συνάντηση

Για την γενικευμένη απουσία της διοίκησης της εταιρείας και την άρνηση επικοινωνίας της με τους εργαζόμενους, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως εκ μέρους των εργαζομένων εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να εμφανιστεί, καθώς εδώ και μήνες δεν εμφανίζεται και δεν δίνει κανένα σημείο ζωής, όπως και το ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να συζητήσει για την εξεύρεση κάποιας λύσης.

Η μη εμφάνιση της διοίκησης της επιχείρησης, όπως επικαλούνται οι εργαζόμενοι και η μη διάθεση συζήτησης μαζί τους, προδίδεται από τα γεγονότα, καθώς προ 15θημέρου υπήρξε συνάντηση τους στο γραφείο του κ. Ταβουλάρη στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του ίδιου.

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Βαγγέλης Μάνθος, στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε “μανιφέστο” την επιστολή Ταβουλάρη, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν στάλθηκε στο συνδικαλιστικό όργανο, ενώ ζητούμενο αποτελεί η σύγκληση μίας νέας συνάντησης με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των βουλευτών, των εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και της διοίκησης της εταιρείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε η αρωγή των παριστάμενων θεσμικών εκπροσώπων ώστε να ασκηθεί πίεση για την επίτευξη αυτής της συνάντησης, προτείνοντας παράλληλα το κλείσιμο του Δημαρχείου και της Περιφέρειας, προκειμένου αυτή η κίνηση να δημοσιοποιεί στα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και να λειτουργήσει ως μέσο άσκησης πίεσης για την εξεύρεση λύσης.

Συνολικό σχέδιο συνολική αντιμετώπιση

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, επεσήμανε ως καίριο σημείο των όποιων αποφάσεων, ίσως και η μοναδική εμπεριστατωμένη άποψη που ακούστηκε και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων, το να διευκρινιστεί τι θέλει για το Νεώριο η Περιφέρεια, τι θέλει ο Δήμος και γενικώς η τοπική κοινωνία, καθώς είναι γνωστό ότι οι γνώμες είναι διασπασμένες και όχι ενιαίες για το ναυπηγείο.

Η άποψη αυτή προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν δικαιούνται άλλοι να εκφράζουν άποψη για το Νεώριο και τους ίδιους τους αφορά μόνο η συνέχιση της λειτουργίας του και όχι πως αυτό θα συμπεριληφθεί στο συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του νησιού.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Νεωρίου ο κ. Ρούσσος είπε ότι πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να επιτρέψουν και στους άλλους να εκφράζουν την άποψη τους, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, “όταν η “παραλία” (επιχειρήσεις) έχει επενδύσει, έχει ανέργους, έχει κατά 60% σφραγισμένους λογαριασμούς, έχει υποχρεώσεις και κατασχέσεις πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη της”.

Οπότε, κατέληξε ότι θα πρέπει όλοι μαζί να καταλήξουν τι πραγματικά θέλουν για το ναυπηγείο ώστε όλοι σύσσωμοι να υποστηρίξουν την προοπτική που θέλουν συνολικά για το νησί.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: