Προαναγγέλλεται η γνωστοποίηση στοιχείων για τα αληθή γεγονότα που αφορούν στο μέλλον του ναυπηγείου της Σύρου

Μεθοδευμένη η απαξίωση του Νεωρίου

  • Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 8 Ιουν. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία άλλη οπτική σχετικά με τις εξελίξεις σε ότι αφορά στις επενδυτικές προοπτικές για το ναυπηγείο του Νεωρίου, αλλά και ένας άλλος λόγος σχετικά με τις φωνές διεκδικήσεων των εργαζομένων, καταγράφεται εκ μέρους της μειοψηφίας του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, δίνοντας άλλες προεκτάσεις στην ήδη γνωστή και βεβαρημένη κατάσταση της ναυπηγικής μονάδας.

Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης του Νεωρίου, τόσο από την πλευρά της διοίκησης για το μέλλον της επιχείρησης, όσο και εκ μέρους των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον, έρχεται να αποτυπωθεί μέσα από ένα άλλο πρίσμα διερεύνησης της κατάστασης, από την πλευρά αυτών που όλο το προηγούμενο διάστημα προτίμησαν να μην «σηκώσουν σκόνη», αλλά να εξετάσουν υπό μία άλλη λογική την κατάσταση, προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη επίγνωση της πραγματικής εικόνας.

Διερεύνηση της αλήθειας

Σε δημόσια ανακοίνωση προς τους συναδέλφους τους, τα μέλη της μειοψηφίας του Εργοστασιακού Σωματείου, αποτυπώνουν εύγλωττα, την κοινή Σεξπηρική παραδοχή της τοπικής κοινωνίας της Σύρου, ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», σε ότι αφορά στο Νεώριο, τις μεθοδευμένες κινήσεις προκειμένου να οδηγηθεί σταδιακά το ναυπηγείο στην πλήρη απαξίωση του και την επικοινωνιακή και ουδόλως ουσιώδη έκφραση αντίδρασης εκ μέρους των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Με χαρακτηρισμούς, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι, γίνεται λόγος για «εσκεμμένη και συνεχιζόμενη αδράνεια και απραξία της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου», σκιαγραφείται μία μεθόδευση από πλευράς των εκπροσώπων της πλειοψηφίας του Εργοστασιακού, για να οδηγηθεί το ναυπηγείο στο οριστικό κλείσιμο.

Σε ότι αφορά στα όσα επί μήνες διαδίδονται για ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Νεώριο, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για ένα αφήγημα το οποίο λειτουργούσε επικοινωνιακά εκ μέρους του Εργοστασιακού προς το σύνολο των εργαζομένων, σε απόλυτη συνεννόηση και κατ’ εντολή του προέδρου του ομίλου.

Η οριακή πλέον κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η επιχείρηση, με την διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, όπως και των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον, δεν επιτρέπει πλέον άλλη ανοχή σε όσα εντέχνως επικοινωνούνται σχετικά με την εμφάνιση νέου επενδυτή, προκαλώντας την ανάγκη εξέτασης των γεγονότων, με επαφές, συναντήσεις, άμεση και ουσιαστική πληροφόρηση για αυτών που πραγματικά ισχύουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι ενέργειες των τριών μελών της μειοψηφίας του Εργοστασιακού, που σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και δύο κλαδικά σωματεία, μετέβησαν στην Αθήνα ώστε να συλλέξουν τα ακριβή στοιχεία που συνθέτουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης και να μπορέσουν εμπεριστατωμένα και με αποδείξεις για τα αλληθή γεγονότα, να ενημερώσουν το σύνολο των εργαζομένων του ναυπηγείου.

Σύμφωνα με τη διατύπωση του κειμένου της ανακοίνωσης τους προς τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, γίνεται αντιληπτό ότι προϊδεάζουν για σοβαρότατα στοιχεία τα οποία συνέλλεξαν και προτίθενται να τους γνωστοποιήσουν.

Το κείμενο της ανακοίνωσης

«Συνάδελφοι,

Αυτή η εσκεμμένη και συνεχιζόμενη αδράνεια και απραξία της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου μας, που καλύπτεται πίσω από ανούσιους «δήθεν» αγώνες παραπλάνησης και η επιμονή της να εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα λεγόμενα και τις πράξεις των διοικούντων της μητρικής μας εταιρείας, θα έχει με μαθηματική ακρίβεια μόνο ένα αποτέλεσμα. Το οριστικό κλείσιμο του Ναυπηγείου μας.

Εδώ και 2 χρόνια, ενώ δεν υπήρξε κανένας πραγματικός επενδυτής ή αγοραστής, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μας σε συνεννόηση με την εταιρεία και με ανοιχτές ακροάσεις με τον Πρόεδρο του ομίλου μας,  προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι ψεύτικοι επενδυτές ήταν πραγματικοί, και με τις πράξεις τους οδήγησαν το Νεώριο στην ολοκληρωτική απαξίωση και καταστροφή, χωρίς ρεύμα, νερό και με εργαζόμενους που τρέχουν γύρω, γύρω, να βρουν ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα λοιπόν που οι φήμες και οι πληροφορίες αναφέρουν για έναν αγοραστή, οι ίδιοι πάλι, διοίκηση του σωματείου και διοίκηση του ομίλου, προσπαθούν να τον βγάλουν ψεύτικο, με τηλεφωνικές πάλι διαβεβαιώσεις και ανοιχτές ακροάσεις του προέδρου, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν τρέξει να βρουν μόνοι τους την αλήθεια! Ποίος ήταν τελικά ο σκοπός;;; Ποια η κατάληξη;;; Ποίος είναι τελικά ο πραγματικός αγοραστής;;;

Φτάνει πια!!!! Ήρθε η ώρα, αυτή την ύστατη στιγμή, που το Νεώριο ξεψυχά και οι εργαζόμενοι εξαθλιωνόμαστε, να λάβουμε δραστικά μέτρα!

Σας καλέσαμε να υπογράψετε για γενική συνέλευση, ώστε να συζητήσουμε το γιατί έφτασε το Ναυπηγείο και οι εργαζόμενοι σε αυτή την κατάσταση, να συζητήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να σωθούμε και για να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις. Όμως οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και μας αναγκάζουν να το καθυστερήσουμε λίγο περισσότερο.

Μετά από ώριμη και υπεύθυνη σκέψη, μετά τις τελευταίες φήμες και τα τελευταία γεγονότα και μετά από ένα τηλεφώνημα που προέκυψε, αποφασίσαμε σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, το κλαδικό σωματείο των μηχανικών-θερμαστών και το κλαδικό σωματείο των αμμοβολιστών-υφαλοχρωματιστών, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να πραγματοποιήσουμε σειρά συναντήσεων και επαφών, ώστε να μάθουμε την ακριβή αλήθεια, με σκοπό να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα, έχοντας διαπιστώσει από κάθε πλευρά την αλήθεια και να προσπαθήσουμε μαζί σας να σώσουμε το ναυπηγείο μας απομονώνοντας όλους τους πραγματικούς εχθρούς της σωτηρίας μας και να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Με εκτίμηση,

τα μέλη της μειοψηφίας του εργοστασιακού σωματείου:

Μάρκος Ρηγούτσος, Γιώργος Ροσσολάτος, Αντώνης Χατζαντώνης».

Ετικέτες: