Η 1η Συνάντηση Παραγωγών και Εστιατόρων των Κυκλάδων στο Επιμελητήριο Κυκλάδων με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Α΄ κύκλου αξιολόγησης για τη δημιουργία μητρώου προϊόντων του νομού

Συνοδοιπόροι στη γαστρονομική απογείωση...

Στη σύνδεση των παραγωγών και των εστιατόρων των Κυκλάδων που πορεύονται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προώθησης της γαστρονομικής κουλτούρας των Κυκλάδων στο πλαίσιο του δικτύου Aegean Cuisine προχωρά σταδιακά το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έχοντας ολοκληρώσει την Α΄ αξιολόγηση προϊόντων και τη δημιουργία του μητρώου τους.

Η πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου για την πραγματοποίηση της 1ης Συνάντησης Παραγωγών και Εστιατόρων Κυκλάδων απευθύνθηκε στο σύνολο αυτών στα γεωγραφικά όρια του νομού, με κύριο σκοπό, η προσπάθεια του δικτύου να προχωρήσει ένα επιπλέον βήμα προς την επίτευξη του στόχου της, που εστιάζει στην ύπαρξη ενός μητρώου πιστοποιημένων προϊόντων που θα φέρουν τη σφραγίδα των Κυκλάδων και θα προωθούνται μέσω του Aegean Cuisine και των μελών του προς το επισκέψιμο κοινό.

Η εκδήλωση και η πρώτη αναφορά στα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αξιολόγησης έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (κτίριο Βαλμά) στην Ερμούπολη, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν απευθείας συνδέσεις με τα γραφεία του σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξου, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Παρόντες ήταν αρκετοί παραγωγοί αλλά και εστιάτορες που συμμετέχουν στο δίκτυο Aegean Cuisine, καθώς όμως και άλλοι, με σκοπό την ενημέρωσή τους και την προσπάθεια ένταξης τους σε επόμενο κύκλο. Τονίζεται πως, την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και ο Περιφερειάρχης.

 

Γ. Ρούσσος: “Προώθηση της ιδιαίτερης γαστρονομίας των νησιών”

Στον χαιρετισμό και την ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αφού πραγματοποίησε μία αναδρομή στην πορεία του δικτύου Aegean Cuisine, μίλησε για τη σημασία της συνύπαρξης των παραγωγών και των εστιατόρων στο νομό, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της σύνδεσης εκείνης που θα επιτρέπει την εποικοδομητική περαιτέρω πορεία του δικτύου και της γαστρονομικής ταυτότητας του νομού.

“Για πρώτη φορά από την αρχή της λειτουργίας του, το δίκτυο Aegean Cuisine έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στον αρχικό του στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη σύνδεση μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και εστίασης για την καλύτερη αξιοποίηση της οινο-γαστρονομίας του τόπου μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, να ενώνουμε όλους τους κρίκους της αλυσίδας - εστιατόρια και χώρους εστίασης με τα τυποποιημένα προϊόντα που παράγονται στις Κυκλάδες – προκειμένου να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία στους επισκέπτες των νησιών μας, να τους διευκολύνουμε στην εύρεση και αγορά των τοπικών προϊόντων που δοκιμάζουν στα εστιατόρια και να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αφορμή της συνάντησης στάθηκε η Α΄ αξιολόγηση και η δημιουργία του μητρώου προϊόντων από παραγωγούς αυστηρά των Κυκλάδων, “τα οποία θα προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine”.

Πρόσθεσε δε, πως, “κύριος στόχος είναι να γίνει μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των επιχειρηματιών εστίασης και των τοπικών παραγωγών” κι επιπρόσθετα, “να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου που δεν είναι μέλη Aegean Cuisine για τις δράσεις του δικτύου και τα οφέλη της συμμετοχής τους σε αυτό” αλλά και να υπάρξει διάλογος για “τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι στην προώθηση των κυκλαδίτικων προϊόντων και της ιδιαίτερης γαστρονομίας των νησιών μας”.

 

Ένταξη 220 προϊόντων από 38 παραγωγούς

Αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλλει το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέας και των παραγωγών του νομού, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Ρούσσου, ακολούθησε η παρουσίαση των δράσεων και των ενεργειών προώθησης και παρουσίασης των προϊόντων και του δικτύου Aegean Cuisine, καθώς και η σύντομη αναφορά στο βιβλίο “του ανέμου και της αρμύρας” με περιεχόμενό του την παραγωγή των Κυκλάδων και την γαστρονομική κουλτούρα.

Αξίζει να τονισθεί δε, πως έγινε αναφορά στην κατηγοριοποίηση των μελών του δικτύου, ενώ επισημάνθηκε πως η διαδικασία της αξιολόγησης έγινε με αυξημένη προσοχή με σκοπό την ισχυροποίηση της ταυτότητας του Aegean Cuisine.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως για τη δημιουργία του μητρώου και την αξιολόγηση συγκροτήθηκε μία 7μελής Επιτροπή από ειδικούς και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινογαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής (Ανδρέας Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφους οίνου), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας του Παντοπωλείου της Μεσογειακής Διατροφής), Ηλίας Μαμαλάκης (Πρόεδρος της Επιτροπής και δημοσιογράφος γαστρονομίας), Ντίνα Νικολάου (chef), Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης εστιατορίου Selene στη Σαντορίνη)), οι οποίοι και προχώρησαν σε γευστική δοκιμή 301 προϊόντων που απέστειλαν 48 παραγωγοί από 13 Κυκλαδονήσια (Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο).

Κατόπιν της απαιτούμενης διαδικασίας στον Α΄ κύκλο αξιολόγησης, στο μητρώο προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες, τελικώς εντάσσονται 220 προϊόντα από 38 παραγωγούς του νομού, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εστάλησαν προσωπικές επιστολές σε όλους τους παραγωγούς που κατέθεσαν αίτηση. Όπως αναφέρθηκε, τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Aegean Cuisine στη διαδικτυακή πύλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ώστε να ενημερώνετε ο κάθε ενδιαφερόμενος αναλυτικά.

Μεταξύ άλλων, υπήρξαν παρατηρήσεις σχετικά με τους βασικούς λόγους μη ένταξης των παραγωγών στο δίκτυο και το μητρώο προϊόντων, που αφορούν κυρίως σε απουσία συνοδευτικών δικαιολογητικών εγγράφων (αντίγραφα νόμιμων αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας της επιχείρησης, πιστοποιήσεις κλπ), καθώς επίσης και στη διαπίστωση πως ο τόπος παραγωγής ή η τυποποίηση δεν ήταν στις Κυκλάδες, ενώ επιπλέον υπήρξε απόρριψη κατά τη γευστική δοκιμή.

Προ της συζήτησης που ακολούθησε, διευκρινίσθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης πως, μικρά παρασκευαστήρια, πωλητήρια τοπικών προϊόντων, ζαχαροπλαστεία φούρνοιι κλπ θα ενταχθούν σε ειδική κατηγορία σε επόμενο κύκλο αξιολόγησης.