Πρωτοποριακή κίνηση από τα Επιμελητήρια της χώρας για την αποτίναξη του καθεστώτος των εισπρακτόρων και ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης

Αλλάζει το τοπίο στα πνευματικά δικαιώματα

  • Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2017 - 06:13

Ενημέρωση προς τα μέλη του, σε όλα τα νησιά, σχετικά με τις αμοιβές, για πνευματικά δικαιώματα στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Από το Επιμελητήριο τονίζεται, πως τα τελευταία χρόνια έχει ληφθεί μεγάλος αριθμός παραπόνων από επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου, σχετικά με τις αμοιβές που αναγκάζονται να καταβάλουν στην ΑΕΠΙ για πνευματικά δικαιώματα, και κυρίως για τον καταχρηστικό τρόπο υπολογισμού των αμοιβών αυτών, χωρίς επί της ουσίας να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες, όπως το είδος και οι πραγματικές δυνατότητες μιας επιχείρησης, όπως επίσης και η εποχική δραστηριότητα των νησιών.

Αποτίναξη του καθεστώτος των εισπρακτόρων

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, «σε πολλές περιπτώσεις, τα παράπονα σας στρέφονταν και κατά των επιμελητηρίων, τα οποία κατά την άποψή σας δεν είχαν αναλάβει τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε, προκειμένου να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαμε, εξηγούσαμε, ότι αφενός δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της υποχρέωσής μας να καταβάλουμε πνευματικά δικαιώματα, εφόσον κάνουμε χρήση μουσικών ή άλλων έργων, αφετέρου, ότι γίνονταν συλλογικές προσπάθειες για μια εκλογίκευση του ύψους των καταβαλλόμενων αμοιβών και γενικώς για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τα υπέρογκα αυτά έξοδα».

Μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις, και μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για το μέλλον, αφενός των πνευματικών δικαιωμάτων και των Ελλήνων δημιουργών, αφετέρου των καταστηματαρχών που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους ενάντια σε όλες τις εξωτερικές πιέσεις, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων με την επωνυμία «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» πρωτοπορούν με μία συνεργασία που αλλάζει πλέον το τοπίο είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα».

Στις 13 Ιουνίου 2017, οι δύο φορείς υπέγραψαν συμφωνία μέσω της οποίας προσφέρεται στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μουσική στις εγκαταστάσεις τους μία νόμιμη, ποιοτική και οικονομικά προσιτή λύση στο μείζον θέμα της είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σήμερα, μετά την απαραίτητη επικοινωνία που έγινε με σκοπό την επίλυση κάποιων πρακτικών θεμάτων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να αξιοποιήσει, εφόσον το επιθυμεί, τα οφέλη αυτής της σύμβασης συνεργασίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων, ως μία αναγκαιότητα που θα αποτινάξει το καθεστώς των εισπρακτόρων και θα δώσει τέλος στις ατέρμονες δικαστικές διαμάχες που διέσυραν επί χρόνια το πνευματικό δικαίωμα στη χώρα και εξάντλησαν οικονομικά τους Έλληνες καταστηματάρχες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να προσέρχονται σε οποιοδήποτε γραφείο του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο και Τήνο και αφού ενημερωθούν σχετικά με τη συμφωνία και τις προβλεπόμενες αμοιβές, θα συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Στη συνέχεια, αφού α) τακτοποιήσουν την ετήσια συνδρομή τους προς το Επιμελητήριο και β) καταθέσουν το ποσό της ετήσιας Άδειας σε τραπεζικό λογαριασμό της «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ», εισέρχονται στη Συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής

  • Ποιοτικό ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο από 12 θεματικά κανάλια 24 ώρες το 24ωρο

  • Προσιτές τιμές από Αμοιβολόγιο κοινής διαπραγμάτευσης

Λειτουργία Web Radio

Το ρεπερτόριο των μελών της «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ» αυξανόμενο καθημερινά με μουσικά έργα από τους καταλόγους της, διατίθεται στους χρήστες σε μουσικές λίστες με τη λήψη ενός ατομικού κωδικού, όταν τους αποσταλεί το τιμολόγιο για την ετήσια Άδεια τους. Με τον κωδικό αυτό οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε 12 κανάλια μουσικής από τις μουσικές λίστες του οργανισμού 24 ώρες το 24ωρο.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μουσική λίστα ανάλογα με το μουσικό είδος που επιθυμεί, κάνοντας απλή αναπαραγωγή της λίστας είτε online (συνδεδεμένος στο internet), είτε offline (εκτός σύνδεσης) κατεβάζοντας απλά τη λίστα στον υπολογιστή του. Αυτή τη στιγμή οι προσφερόμενες λίστες είναι οι ακόλουθες:

• ΕΝΤΕΧΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

• ΛΑΪΚΟ & ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

• ΜΟΥΣΙΚΗ ΡΕΤΡΟ

• ΚΛΑΣΙΚΗ & ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

• ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ - BACKGROUND MUSIC

• FOLK, COUNTRY, SONGMAKERS

• ETHNIC & WORLD MUSIC

• POP, INDIE ROCK, ELECTRONICA

• JAZZ, BLUES, WOLRLD FUSION

• DANCE & CLUB HITS (R’N’B, FUNK, SOUL, LATIN, DISCO, HIP HOP, REGGAE)

• LOUNGE & CHILL OUT MUSIC

Διευκρινίζεται ότι η ένταξη των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη συμφωνία, δεν τις απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής αμοιβών για συγγενικά δικαιώματα, προς τη GEA (GRAMMO – ERATO – APOLLON) η οποία εκπροσωπεί τους μουσικούς παραγωγούς, τους ερμηνευτές και τους μουσικούς. Η υποχρέωση αυτή παραμένει, όπως και στην περίπτωση που μια επιχείρηση κάνει χρήση μουσικών έργων των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα διαχειρίζεται η ΑΕΠΙ.