Συλλογικές αποφάσεις για το Νεώριο επιζητούν οι νέοι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ναυπηγείου

Θετικά διακείμενοι για το μέλλον του Νεωρίου

Δέσμευση του Ν. Ταβουλάρη για συζήτηση συγκεκριμένης πρότασης πώλησης του Νεωρίου
  • Τρίτη, 18 Ιουλίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 18 Ιουλ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με νέα δεδομένα και επί νέας βάσεως επιχειρούν να διαχειριστούν την προβληματική, τελματωμένη και προ αδιεξόδου υπόθεση του Νεωρίου, τα νέα άτομα που εκλέχθηκαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων του ναυπηγείου, επιχειρώντας μέσω συνεχών επαφών, συνεννοήσεων και συλλογικών ενεργειών να την μεταβάλλουν προς το θετικότερο. 

Καθώς άμεσα αναμένεται η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του νέου μεταβατικού Δ.Σ. του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, κατόπιν των αλλαγών που προέκυψαν από την ψηφοφορία της τελευταίας γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, τα τρία μέλη που προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση και υπερψηφίστηκαν εκ νέου είναι αυτά που κίνησαν και μία σειρά διαδικασιών για τη νομιμοποίηση του οργάνου.

Την ώρα που οι νέοι εκπρόσωποι των εργαζομένων συζητούν την προοπτική μίας συγκεκριμένης πρότασης εξαγοράς του ναυπηγείου, από την πλευρά της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου, ο πρόεδρος του Ομίλου Νεώριο, Ν. Ταβουλάρης, εμφανίζεται θετικός τόσο για την πώληση της ναυπηγικής μονάδας όσο και για συνάντηση με τους εργαζόμενους.

«Μόνο με την αλήθεια»

Εκ μέρους των νέων προσώπων που εξελέγησαν στο μεταβατικό σχήμα της διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου, διατυπώθηκε η άποψη ως προοπτική τίθεται το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για το ναυπηγείο, όπως αυτό θα προκύψει από την πώληση του, απομονώνοντας κάθε στοιχείο του παρελθόντος που κώλυε την όποια εξέλιξη.

Όπως συγκεκριμένα ειπώθηκε «Τα σχέδια που είχαν κάποιοι (για το Νεώριο) τελειώσανε. Απομονώθηκαν αυτοί που έπρεπε να απομονωθούν. Πλέον, με πολύ σοβαρά σχέδια και κινήσεις εμείς προχωράμε για το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να φέρουμε. Το καλύτερο αποτέλεσμα είναι να μπορέσει να πουληθεί το ναυπηγείο μας. Το πώς θα πουληθεί και το ποιος φταίει που δεν πωλείται είναι στοιχεία που θα φανούν».

Στις κινήσεις που ήδη έχουν επιδοθεί, από την αλλαγή των δεδομένων εκπροσώπηση των εργαζομένων και εντεύθεν, προτάσσεται η ανάγκη συνεννόησης και προβάλλεται μία συνεργατική διάθεση, προκειμένου η όποια εξέλιξη προκύψει να τύχει της μεγαλύτερης κατά το δυνατό κοινωνικής αποδοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμικών οργάνων και συλλογικών φορέων του νησιού, γιατί όπως από τους ίδιους τους εργαζόμενους αναφέρθηκε «Στόχος μας είναι το νέο ναυπηγείο, το νέο Νεώριο, να προχωρήσει, να ανοίξει, να ζήσουμε κι εμείς και οι οικογένειες και τα παιδιά μας και η Σύρος ολόκληρη. Αυτό σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, αφού κι αυτή θα επωφεληθεί και θα είμαστε πάντοτε σε συνεννόηση και συνεργασία και όχι ο ένας να χτυπάει τον άλλο».

Μήνυμα δε εστάλη προς πάσα κατεύθυνση, σχετικά με την ανάληψη ευθυνών όσων ενεπλάκησαν στην αρνητική εξέλιξη του ναυπηγείου, σημειώνοντας ότι «Να είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι, αυτοί που έχουν μπλοκάρει όλη την κατάσταση του Νεωρίου και έχουν «βουλιάξει» την Σύρο, ότι θα αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους. Προχωράμε μόνο με την αλήθεια πλέον μπροστά γιατί φτάνουν όσα έχουν παιχτεί εις βάρος των εργαζομένων».

Θετικός στην πώληση του ναυπηγείου

Με αφορμή τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον χώρο του Εργοστασιακού Σωματείου, σχετικά με την αλλαγή των προσώπων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, αλλά και την προοπτική πώληση του ναυπηγείου, ως πρόταση υγιούς συνέχισης λειτουργίας του, υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ομίλου, Νίκο Ταβουλάρη, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά.

Σε ότι αφορά στην ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης για εξαγορά του ναυπηγείου, ο κ. Ταβουλάρης εμφανίστηκε θετικός στην εξέταση της, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αποκλείσει καμία συζήτηση.

Σε πιεστική επανάληψη του ερωτήματος για το εάν είναι ή όχι τελικά διατεθειμένος να προχωρήσει στην πώληση του ναυπηγείου, δήλωσε κατηγορηματικά την θετική του πρόθεση, πολύ δε περισσότερο όταν του κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε τις επισημάνσεις που είχε κάνει στις 10 Ιουνίου, σε δημόσια τοποθέτηση του, μέσω επιστολής του προς το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου, ότι οι προϋποθέσεις που θέτει για την εξαγορά του ναυπηγείου είναι ο εκσυγχρονισμός του τεχνικού εξοπλισμού, η διατήρηση της εγκατάστασης στη σημερινή της μορφή με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και η ολοσχερής εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του ναυπηγείου της Σύρου έναντι τιμήματος 1 ευρώ.

Όλο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο είχαν γιγαντωθεί οι αντιπαλότητες τω εργαζομένων με τη διοίκηση του ναυπηγείου, στην πλειοψηφία τους είχε διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι ο πρόεδρος του Ομίλου λειτουργούσε απαξιωτικά απέναντι τους, αρνούμενος να δεχτεί τους εκπροσώπους τους και να συζητήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές του Νεωρίου.

Σε σχετικό ερώτημα προς τον κ. Ταβουλάρη εάν θα δεχτεί να συναντηθεί με τους νέους εκπροσώπους των εργαζομένων απάντησε καταφατικά, λέγοντας «φυσικά και θα τους δεχτώ και θα συναντηθώ μαζί τους. Δεν πρόκειται να αποκλείσω τη συνάντηση».

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές των τελευταίων ημερών, τόσο σε ότι αφορά στα νέα πρόσωπα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της προοπτικής του ναυπηγείου μέσω συλλογικών αποφάσεων με πιο έντιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, όσο και της θετικής δέσμευσης του προέδρου του Ομίλου για την πώληση του ναυπηγείου και την συνάντηση με το νέο Δ.Σ. του Εργοστασιακού, διαγράφεται μία ευνοϊκή αναμονή για θετικότερη έκβαση της ήδη ακραία προβληματικής κατάστασης του Νεωρίου.