Σχεδόν στο 100% βρίσκονται οι πληρότητες των θέσεων επιβατών στα πλοία που αναχωρούν για τα νησιά με την κίνηση να κορυφώνεται μέσα στον Αύγουστο

"Γεμάτα" τα πλοία προς Αιγαίο

  • Τρίτη, 1 Αυγούστου, 2017 - 06:14

Κορύφωση της ταξιδιωτικής κίνησης προς τους νησιωτικούς προορισμούς κατέγραψαν τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, με περισσότερους από 90.000 επιβάτες να «σαλπάρουν» για διακοπές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από το λιμάνι του Πειραιά, το Σάββατο, 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν 25 αναχωρήσεις πλοίων, προς τα νησιά, τα οποία μετέφεραν 30.558 επιβάτες, ενώ 23 ακόμη πλοία αναχώρησαν έως και τις 12:00 τη νύχτα της Κυριακής. Παράλληλα, από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν 16 πλοία και αντίστοιχα 11.769 επιβάτες το Σάββατο, ενώ και την Κυριακή οι προγραμματισμένες αναχωρήσεις υπήρξαν στα ίδια επίπεδα. Συμπληρωματικά, από το λιμάνι του Λαυρίου αναχώρησαν 6 πλοία και 2.752 επιβάτες, με ίσο αριθμό αναχωρήσεων να είναι προγραμματισμένες και για την Κυριακή.

Ήδη από την Παρασκευή, 28 Ιουλίου, η κίνηση των λιμένων καταγράφηκε ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς 21.039 επιβάτες αναχώρησαν με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου και 4.561 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ωστόσο, στο σύνολό του ο Ιούλιος υπήρξε ιδιαίτερα καλός μήνας, σε σχέση με τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις επιβατών, καθώς από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 773.288 επιβάτες, με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, ενώ κατά πολύ λιγότεροι (227.899), ήταν οι επιβάτες με προορισμό τον Αργοσαρωνικό. Συγκεκριμένα, κατά την ίδια περίοδο, για τις Κυκλάδες αναχώρησαν 264.475 επιβάτες από το λιμάνι της Ραφήνας και 71.885 από το λιμάνι του Λαυρίου, ήτοι συνολικά πάνω από 336.500 επιβάτες.

Από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες δε, έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα, πως η πληρότητα στις θέσεις των πλοίων, για τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, εκτιμάται να αγγίξει το 100%. Παράλληλα, δεδομένης τις ραγδαία αυξανόμενης κίνησης στα λιμάνια, στους επιβάτες, που επιθυμούν να ταξιδέψουν, συστήνεται η έγκαιρη προμήθεια των εισιτηρίων τους, από τα ταξιδιωτικά και τουριστικά πρακτορεία, ενώ εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος συστήνεται η άφιξή τους στο λιμάνι αναχώρησης τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα από την ώρα αποβίβασης, λόγω της αυξημένης κίνησης στις χερσαίες ζώνες των λιμένων.

Υψηλά ποσοστά πληρότητας καταγράφουν, εκτός από τις θέσεις επιβατών στην ακτοπλοΐα και τα τουριστικά καταλύματα, με τους περισσότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, βάσει στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων, να καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 80%.

Για τους επισκέπτες, που έχουν επιλέξει τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, για την πραγματοποίηση των διακοπών τους, σύμμαχος είναι και ο καιρός, δεδομένου, ότι δεν αποκλείεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα, ο υδράργυρος να καταγράψει και πάλι άνοδο, με μορφή νέου μίνι-καύσωνα, τον οποίο θα καταστήσουν περισσότερο υποφερτό τα μελτέμια του Αιγαίου, που αναμένεται να εκδηλωθούν το ίδιο διάστημα.