Ανταλλαγή επιστολογραφίας με τις προτάσεις Ξενοκώστα για το ναυπηγείο της Σύρου

Επενδυτική πρόταση της ONEX για το Νεώριο

Μία επιστολή αποτύπωσης επενδυτικής πρόθεσης για το ναυπηγείο της Σύρου, ήρθε να ανοίξει έναν νέο κύκλο συζητήσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο, παράλληλα να αποτελέσει ευκαιρία τοπικής πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά και να αναπτερώσει τις ελπίδες των εργαζομένων για άρση του αδιεξόδου όλου του τελευταίου διαστήματος.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ONEX Technologies Inc», Πάνος Ξενοκώστας, κατόπιν επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε.» (ΝΑΒΙΕΣ), την οποία απέστειλε προ 10ημέρου στον πρόεδρο του Ομίλου Νεώριο Α.Ε., Νίκο Ταβουλάρη, επανήλθε με νέα επιστολή του, οικονομικής πρότασης για το Νεώριο, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον του κ. Ξενοκώστα έρχεται να συμπληρώσει και άλλη επενδυτική πρόταση για το Νεώριο, η οποία έρχεται από μεγάλο Κορεατικό όμιλο, μέσω τράπεζας, με το αρμόδιο υπουργείο να λαμβάνει γνώση και επ’ αυτής.

Σε κάθε περίπτωση, η στασιμότητα που παρουσίαζε η υπόθεση του Νεωρίου πλέον έχει παρέλθει, καθώς ήδη οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί θα αποδώσουν, σε εύλογο χρόνο, τα όποια αποτελέσματα. 

Ενδιαφέρον απόκτησης μετοχών

Στις 21 Ιουλίου 2017, ο κ. Ξενοκώστας, με επιστολή του προς τον κ. Ταβουλάρη, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΝΑΒΙΕΣ, της εταιρείας των ναυπηγείων της Σύρου.

Οι όροι που έθετε στην πρόταση του αφορούσαν στην υπαγωγή στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, γεγονός που θα περιορίσει τα χρέη της εταιρείας, προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά, βάσει σχεδίου εξυγίανσης που προτείνει ο αγοραστής.

Για την μεταβίβαση των μετοχών θα πρέπει να συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης τουλάχιστον το 60% των πιστωτών, στους οποίους ανήκουν, το Δημόσιο, οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι.

Το σχέδιο εξυγίανσης που προτείνει ο αγοραστής αφορά σε δραστικό περιορισμό των χρεών της ΝΑΒΙΕΣ, εκτός των νόμιμων απαιτήσεων των εργαζομένων, για τις οποίες εκφράζεται η δέσμευση ικανοποίησης τους.

Το συνολικό πακέτο των μετοχών θα εξαγοραστεί έναντι τιμήματος 1 ευρώ, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και του Δημοσίου στη νέα μετοχική σύνθεση.

Ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού για την οικονομική πρόταση

Κατόπιν της προαναφερόμενης πρότασης, ο κ. Ξενοκώστας επανήλθε, αυτή τη φορά αποστέλλοντας επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Πιτσιόρλα, στην οποία εκθέτει την οικονομική του πρόταση για το Νεώριο.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την δέσμευση του για εξόφληση των εργαζομένων και των προμηθευτών από την τοπική αγορά, με ποσό της τάξης των 10 εκ. ευρώ.

Περί τα 20 εκ. ευρώ ανέρχεται το κόστος επισκευών της υποδομής του ναυπηγείου ώστε αυτό να επανέλθει στην προ 20ετίας εικόνα του και επενδύσεων τέτοιων που θα ικανοποιούν τον μέγιστο δυνατό περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Σε ότι αφορά τις οφειλές της εταιρείας του Νεωρίου προς το Δημόσιο (ΙΚΑ-ΔΕΗ-εφορία), προτείνεται στην κυβέρνηση να αποδεχθεί έναντι αυτών το ποσό των 10 εκ. ευρώ, γεγονός που προϋποθέτει μεγάλο κούρεμα χρεών.

Με τα προαναφερόμενα ποσά η συνολική επένδυση, κατά τον κ. Ξενοκώστα, ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ, ενώ αναλαμβάνει τη δέσμευση απασχόλησης 500-600 εργαζόμενων μόνιμων και έκτακτων.

Η δε προοπτική που δίνει στην μορφή που προτίθεται να έχει η εταιρεία αφορά στον τομέα «κατασκευών μικρών και μεσαίων σκαφών, yacht, mega yacht, όπως και κάθε είδους ειδικές κατασκευές και επισκευές».

Η απάντηση Ταβουλάρη

Καθώς ο πρόεδρος του Ομίλου Νεώριο Α.Ε., Ν. Ταβουλάρης ήταν μεταξύ των αποδεκτών στους οποίους κοινοποιήθηκε η επιστολή προς τον υφυπουργό κ. Πιτσιόρλα, του απέστειλε άμεση απάντηση, ενημερώνοντας τον τόσο σχετικά με την παρούσα, όσο και για έτερη επενδυτική πρόταση, ιδιαίτερης βαρύτητας.

Ο πρόεδρος του Ομίλου, ενημέρωσε τον υφυπουργό για την εκδήλωση, μέσω πιστώτριας τράπεζας του Νεωρίου, επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Νεώριο από Κορεατικό κολοσσό, προς τον οποίο η ελληνική τράπεζα προτίθεται να περικόψει σε μεγάλο βαθμό τις οφειλές του ναυπηγείου.

Σε ότι αφορά στην πρόταση Ξενοκώστα, για την απόκτηση των μετοχών της ΝΑΒΙΕΣ και όχι σχετικά με τα αναφερόμενα στην επιστολή προς τον υφυπουργό, η απάντηση Ταβουλάρη, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας, αναφέρει συγκεκριμένα «συμφωνούμε με την κατατεθείσα σήμερα πρόταση της εταιρείας ONEX Technologies INC για την απόκτηση των μετοχών των Ναυπηγείων Σύρου στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που αυτή θέτει με την από 21/7/2017 επιστολή της».