Με πανό στην δεξαμενή του Νεωρίου τα μηνύματα των εργαζομένων προς όλες τις κατευθύνσεις

Μηνύματα διαμαρτυρίας του Εργοστασιακού Σωματείου Νεωρίου

  • Δευτέρα, 14 Αυγούστου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 14 Αυγ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Διεκδικητική διάθεση διαφαίνεται από την πλευρά του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, καθώς με πρωτοβουλία του συλλογικού συνδικαλιστικού οργάνου, αναρτήθηκαν πανό πάνω στις δεξαμενές του ναυπηγείου.

Τα μηνύματα φαίνεται να στοχοποιούν ευθέως, τόσο φορείς και πολιτικές δυνάμεις, όσο και τον πρόεδρο του Ομίλου, Νίκο Ταβουλάρη.

Με δηλωτική την υπάρχουσα κατάσταση της επιχείρησης, για την μη λειτουργία του ναυπηγείου, την ανεργία που απειλεί τους εργαζομένους του, την κατάστας ομηρίας στην οποία βρίσκονται, αλλά και την απουσία ενεργειών εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία στοχοποιούν, για την εξεύρεση λύσης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην ανάρτηση των πανό στη μεγάλη δεξαμενή του ναυπηγείου.

Συγκεκριμένη στοχοποίηση

Σχετικά με την κίνηση αυτή, στην παρούσα χρονική στιγμή, ρωτήθηκε ο νέος πρόεδρος του Εργοστασιακού, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος περιγράφοντας ότι δεν είναι μία κίνηση που προέκυψε ξαφνικά αλλά συζητιόταν αρκετό καιρό, είπε ότι «πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες. Επηρέασε και το ότι είναι περίοδος που το νησί έχει περισσότερο κόσμο και αυτός ο κόσμος πρέπει να μάθει τι επικρατεί σχετικά με το Νεώριο».

Παράλληλα, μέσω αυτής της κίνησης, σύμφωνα με τον κ. Χατζαντώνη, «είναι και ένας τρόπος να εντείνουμε τις πιέσεις ως προς τον στόχο να υπάρξουν κυβερνητικές κινήσεις. Έπρεπε να σταλθεί ένα μήνυμα».

Εκτός όμως των γενικών μηνυμάτων που αναγράφονται στα πανό για την επικρατούσα κατάσταση της απαξίωσης του ναυπηγείου και της ανεργίας που απειλεί τους εργαζόμενους, στοχοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος του Ομίλου Νεώριο, Νίκος Ταβουλάρης, ο Δήμαρχος και το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Γι’ αυτές τις στοχοποιήσεις, ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ταβουλάρης είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα δύο ναυπηγεία. Ο Δήμαρχος, είναι το πρόσωπο που έχει απαξιώσει επικοινωνιακά το ναυπηγείο. Δεν το αναφέρει πουθενά, δεν ασχολείται καθόλου με το ναυπηγείο, αλλά ούτε και σαν ο πρώτος πολίτης του νησιού, περνάει να ενδιαφερθεί για την κατάσταση. Έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί του και αναμένουμε την απάντηση. Σε ότι αφορά στους ΑΝΕΛ, έχει να κάνει με τον πρόεδρο τους, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος ενώ είχε τάξει πολλά για το ναυπηγείο δεν έκανε τίποτε. Ανεξαρτήτως της πλωτής δεξαμενής, είχε υποσχεθεί ότι θα στηρίξει το Νεώριο και με άλλα έργα, από τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα. Εκτός αυτού όμως αφορά και στον πρώην πρόεδρο του Εργοστασιακού, που είναι κομματικό στέλεχος τους, πράγμα που ο ίδιος δήλωνε και αυτή η σχέση του εμάς μας έκανε κακό».

«Κάθε ημέρα θα περιμένουμε εξελίξεις»

Σε περίπτωση μη αποτελέσματος, οι εργαζόμενοι δεν αποκλείουν την κλιμάκωση των κινήσεων τους, καθώς αναμένουν άμεσα να υπάρξουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος τους «Έως το τέλος του μήνα αναμένουμε να γίνει η συνάντηση που έχουμε ζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη και Πιτσιόρλα, προκειμένου να μας πουν τις σχεδιάζουν για το ναυπηγείο. Επειδή μέσα στο ναυπηγείο υπάρχουν πολύ σοβαρά περιστατικά με εργαζόμενους, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Μέχρι τέλος Αυγούστου πρέπει να έχει γίνει κάτι από την πλευρά της κυβέρνησης, να μπει το πρώτο λιθαράκι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λύσης για το Νεώριο».

Σημείωσε δε πως πέραν της ημέρας της γιορτής της Παναγίας, «όλες οι άλλες ημέρες αυτής της εβδομάδας είναι πολύ σημαντικές και κάθε ημέρα θα περιμένουμε εξελίξεις».

Για τον τρόπο διεκδικήσεων και την πρώτης αυτής αντίδρασης που εκφράστηκε, διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για απόφαση των μελών της διοίκησης του Εργοστασιακού, αλλά για συνολική απαίτηση των εργαζομένων και δεν ήταν μία απόφαση που ελήφθη σε μία ημέρα, αλλά ήταν αίτημα των εργαζομένων εδώ και αρκετό διάστημα.