Απόφαση κοινής δράσης Δήμου και εργαζομένων Νεωρίου για το μέλλον του ναυπηγείου

Από κοινού διεκδίκηση λύσεων

  • Δευτέρα, 21 Αυγούστου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 21 Αυγ. 2017 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Έντονη κινητικότητα, συλλογικές προσπάθειες, επίσημες κατοχυρώσεις επενδυτικών προοπτικών, ενωτικές κινήσεις με στόχο την αποτελεσματικότητα είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Νεώριο και το μέλλον της ναυπηγικής μονάδας της Σύρου.

Σε απόφαση συμπόρευσης κατέληξε η συνάντηση των μελών της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου και εργαζομένων του Νεωρίου με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να εκκινηθούν άμεσα οι διαδικασίες εκκαθάρισης του επενδυτικού τοπίου γύρω από το ναυπηγείο.

Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, στη Σύρο, η οποία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο το Νεώριο και τις δύο επενδυτικές προτάσεις αμερικανικών συμφερόντων, μία εκ των οποίων έχει κατατεθεί και προς την ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες, κατά δήλωση του ιδίου, στηρίζει ισότιμα η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν την έναρξη μίας νέας φάσης σε ότι αφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης του ναυπηγείου, με τις διαδικασίες να εκκινούν έναν κύκλο, κατά τον οποίο θα υπάρξουν διάφορα μεταβατικά στάδια έως την ολοκλήρωση τους.

Απαίτηση εξηγήσεων και συμφωνία δράσεων

Άμεση ενεργοποίηση κάθε εμπλεκόμενου στο θέμα του Νεωρίου, διεκδικούν οι εργαζόμενοι του, όπως εκφράστηκε από τους εκπροσώπους τους στη συνάντηση με τον Δήμαρχο, από τον οποίο ζήτησαν σαφείς απαντήσεις σε ότι αφορά στη θέση του για το μέλλον του ναυπηγείου, αλλά και την υποστήριξη του για την προοπτική της επιχείρησης.

Εκ μέρους της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου καυτηριάστηκε η στάση του Δημάρχου έναντι των εργαζομένων κατά την περίοδο των τελευταίων 4 μηνών, με αιχμές σχέσεων του με την προηγούμενη διοίκηση του σωματείου, γεγονός το οποίο κατέρριψε με την αιτιολόγηση του ο Δήμαρχος.

Ευθεία υπήρξε η στόχευση των εργαζομένων στον πρόεδρο του Ομίλου του Νεωρίου, Νίκο Ταβουλάρη, τις κινήσεις του οποίου αμφισβητούν, καταλογίζοντας του στρατηγική ναυάγησης  της επενδυτικής προοπτικής για το ναυπηγείο, καθώς κρίνουν πως ενώ συμφώνησε με την πρόταση που του κατατέθηκε, οι κινήσεις του, με την ύπαρξη και δεύτερης πρότασης, αποσκοπούν σε νέα καθυστέρηση για την εξαγορά του ναυπηγείου.

Χαρακτηριστική δε η φράση που χρησιμοποίησαν αναφερόμενοι στο γεγονός, λέγοντας “Όχι άλλον χρόνο στον Ταβουλάρη”.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις των εργαζομένων με τον Δήμαρχο, αυτές τέθηκαν σε νέα και πιο υγιή βάση, καθώς δόθηκαν εξηγήσεις και έγιναν εκατέρωθεν κινήσεις, που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκ μέρους του Δημάρχου υπήρξε άμεση δραστηριοποίηση του για την προώθηση των θεμάτων του Νεωρίου, ενώ εκ μέρους των εργαζομένων αποσύρθηκε το πανό, που είχε αναρτηθεί μεταξύ άλλων στην μεγάλη δεξαμενή του ναυπηγείου, στο οποίο υπήρχε άμεση στοχοποίηση του Δημάρχου ως πολέμιου του ναυπηγείου.

Παρεμβατικές κινήσεις προς πάσα κατεύθυνση

Από την πλευρά του Δημάρχου διευκρινίστηκε πως το γραφείο του είναι ανοιχτό σε κάθε φορέα και κάθε πολίτη και πως η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί οφειλόταν εν πολλοίς στην φημολογία και την παραπληροφόρηση, που οδήγησαν σε παρανόηση και παρεξήγηση σε ότι αφορά στις θέσεις και τις προθέσεις του για το Νεώριο.

Ζητούμενο, όπως τονίστηκε, είναι η εξεύρεση μιας μόνιμης, αξιόπιστης και βιώσιμης λύσης για το ναυπηγείο, με πρόθεση του Δήμου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εκ μέρους του Δημάρχου στους εργαζόμενους.

Όπως σημειώθηκε και στην ανακοίνωση του Δήμου, κατά τη διάρκεια της δίωρης και πλέον συνάντησης, υπήρξε ταύτιση απόψεων αναφορικά με την επιθυμία, βούληση και αποφασιστικότητα, τόσο των εργαζομένων του ναυπηγείου, όσο και του Δήμου, ώστε με στενή συνεργασία, συμπόρευση και κοινές ενέργειες, να ασκηθούν πιέσεις, προς την κυβέρνηση κυρίως, αλλά και οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά, ώστε κάθε επισήμως κατατεθειμένη πρόταση εξαγοράς του, η οποία θα διασφαλίζει πρωτίστως και κυρίως τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων, να αξιολογηθεί άμεσα προκειμένου να προωθηθεί και να οριστικοποιηθεί η πλέον αξιόπιστη λύση για την «επόμενη μέρα» με την λειτουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και βιώσιμου  ναυπηγείου στη Σύρο.

Ως πρώτη άμεση ενέργεια εκ μέρους του Δήμου ήταν να ζητηθεί και τελικά πραγματοποιήθηκε, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος βρισκόταν στη Σύρο, κατά την οποία του εκτέθηκαν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν με τους εργαζομένους του Νεωρίου.

Όπως ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε, σε συνεννόηση και επικοινωνία με το σύνολο των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σήμερα αποστέλλει τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών παρατάξεων, αλλά και προς κάθε αρμόδιο υπουργό, έγγραφο με το οποίο επιζητείται η επίσπευση της εξέτασης των επισήμως κατατιθέμενων επενδυτικών προτάσεων για το Νεώριο.