Οι εξελίξεις στο Νεώριο τέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Συζήτηση άνευ αποτελέσματος

Το θέμα του Νεωρίου απασχόλησε την μονοθεματική, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο,  με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και τελεσφόρηση της επενδυτικής προοπτικής για το ναυπηγείο.

Τεχνικές δυσκολίες στο σύστημα τηλεδιάσκεψης, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, παρά του γεγονότος ότι είναι γνωστή η δυσκολία του συστήματος ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Επιμελητηρίου της Δωδεκανήσου, οπότε προκαλεί απορία η συγκεκριμένη επιλογή για τη συνεδρίαση του περιφερειακού οργάνου.

Στη διευρυμένη συζήτηση για το Νεώριο, συμμετείχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, εκπρόσωποι φορέων όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος.  

Ζητούμενο, όπως αυτό εκφράστηκε για ακόμα μια φορά εκ μέρους των συμμετεχόντων στη συζήτηση, ήταν η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί η επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών ολοκλήρωσης της εξαγοράς του ναυπηγείου, χωρίς όμως επί της ουσίας να προστεθεί τίποτε περισσότερο στην υπάρχουσα και ήδη γνωστή κατάσταση, καθιστώντας την υπόθεση του Νεωρίου πρόσφορο θέμα πολιτικής αξιοποίησης.

Αίτημα ο τερματισμός ομηρίας

Εκ μέρους της Περιφερειακής αρχής, κατά την εισήγηση του θέματος, υπήρξε ευθεία επίθεση κατά της διοίκησης του ναυπηγείου και χρησιμοποιήθηκε ως βέλτιστη ευκαιρία για άσκηση κυβερνητικής αντιπολίτευσης, καθώς εκ παραλλήλου κατηγορήθηκε και η κυβέρνηση ότι φέρει την ευθύνη για την επίλυση του θέματος και ότι έχει ως επίσημο συνομιλητή της τον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, ο οποίος όμως χρωστά εκατομμύρια στο ελληνικό κράτος.

Υιοθετήθηκε μία ρητορική αντιπολιτευτικού κατηγορητηρίου, η οποία όμως, λόγω των στοιχείων του έντονου λαϊκισμού και της επιφανειακής προσέγγισης, κατέληξε να καταδείξει τις παρελθούσες κυβερνήσεις ως κύριες υπαίτιους της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Νεώριο, εξαιτίας της επί χρόνια ανυπαρξίας άσκησης κρατικού ελέγχου στους λάθους χειρισμούς του επιχειρηματία, που οδήγησε στην απαξίωση τα δύο ναυπηγεία ιδιοκτησίας του (Νεώριο και Ελευσίνα).

Σε ότι αφορά στην παρούσα κυβέρνηση, απαιτήθηκε η επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών εκ μέρους της για την οριστική διευθέτηση της επενδυτικής προοπτικής του ναυπηγείου, με τον Περιφερειάρχη, από τις ελάχιστες φορές που έχει εμπλακεί στο θέμα του Νεωρίου, να κάνει λόγο για τερματισμό της ομηρίας του νησιού και της τοπικής οικονομίας.

«Έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο»

Οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, αφού χαιρέτησαν τη συνεδρίαση, στην τοποθέτησή τους, έθεσαν τρεις βασικές προυποθέσεις για την επαναλειτουργία του, οι οποίες είναι: α) να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η λειτουργία του ως ναυπηγείο β) να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας γ) να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα καθώς και οι τοπικοί προμηθευτές.

Ως κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση της υπερχρέωσης του Νεωρίου κατέδειξαν τη διοίκηση του Νεωρίου, ενώ δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν την συμπαράσταση που εξέφρασαν εξ αρχής στους εργαζόμενους, η οποία εκφράστηκε μέσω των δεκάδων συναντήσεων που επιδιώχθηκαν με τους συναρμόδιους υπουργούς και την συνεχή επιστολογραφία με αυτούς και τον πρωθυπουργό, των διυπουργικών συναντήσεων, αλλά και των μεσολαβήσεων για την επίλυση σοβαρών εμπλοκών στη λειτουργία του ναυπηγείου.

Επανέλαβαν δε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους φορείς, ώστε για όσα νέα στοιχεία προκύπτουν να υπάρχει ενημέρωση και συνεννόηση, ενώ θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης, κρίνοντας δε ως σημαντικότερο «την αμεσότητα και το επείγον της λύσεως που θα επιλεγεί».

Η αγανάκτηση των εργαζομένων, εκ μέρους τους αναγνωρίστηκε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη, όμως εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η υπόθεση έχει φτάσει πλέον στο τελικό στάδιο, συμπληρώνοντας ότι «τις μέρες αυτές θα εργαστούμε μαζί με όλους τους φορείς της Σύρου για οριστική λύση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Τα εύσημα στο Εργοστασιακό

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, στην τοποθέτηση του, αφού επεσήμανε ότι το ναυπηγείο είναι συνυφασμένο με την τοπική αλλά και την ευρύτερη οικονομία, αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που επέδειξε η Αμερικανική κυβέρνηση, για την οποία αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Και εκ μέρους του Δημάρχου εκφράστηκε η άποψη ότι η επίλυση του θέματος, πέραν των δύο κυβερνητικών κομμάτων, πρέπει να διεκδικηθεί και από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που θα πρέπει με πνεύμα συνεργασίας να ασκήσει σθεναρή πίεση.

Δεν παραλείφθηκε δε να σημειωθεί η αλλαγή στις πρακτικές που ακολουθούνται εκ μέρους των νέων εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου, που, μακριά από τις διασπάσεις του προηγούμενου καιρού, κατάφεραν να επιτύχουν τη συνένωση φωνών και δράσεων φορέων, επιδεικνύοντας συμπεριφορές πολιτισμού, αξιοπρέπειας, μεθοδικότητας και επιχειρηματολογίας στις διεκδικήσεις τους.

Αίτημα του Επιμελητηρίου μία κυβερνητική τροπολογία

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, αναφέρθηκε στη διαρκή ενασχόληση του Επιμελητηρίου με το θέμα του Νεωρίου, τόσο γιατί η επιχείρηση είναι μέλος του Επιμελητηρίου, στο οποίο έχει οφειλή περί το 1 εκ. ευρώ, όσο και για τις οφειλές που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, γεγονός που επηρεάζει την τοπική οικονομία.

Πρώτος στόχος του Επιμελητηρίου είναι να μην οδηγηθεί η επιχείρηση σε πτώχευση, καθώς αυτό θα σημάνει απώλεια των οφειλόμενων των εργαζομένων, αλλά και γιατί πρόκειται για μία διαδικασία που θα οδηγήσει σε τουλάχιστον 6ετή στασιμότητα.

Δεύτερος στόχος είναι η επαναλειτουργία του ναυπηγείου, αφού εξασφαλιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις, όπως αυτές γνωστοποιήθηκαν.

Εκ μέρους του κ. Ρούσσου υπήρξε διαφοροποίηση σε σχέση με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της περιφερειακής αρχής, σε ότι αφορά τη διευθέτηση της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης με τρόπο αντίστοιχο άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν υψηλές οφειλές.

Η διαφοροποίηση έγκειται ότι οι οφειλές των άλλων επιχειρήσεων τέθηκαν σε ρύθμιση καταβολής υψηλών δόσεων ενώ σε ότι αφορά στο Νεώριο το ύψος των οφειλών του είναι προς το Δημόσιο, γεγονός που θέτει την περίπτωση «κουρέματος», βάσει του νόμου περί εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Αυτό που ζητά επίμονα το Επιμελητήριο από την κυβέρνηση είναι η σύνταξη μίας τροπολογίας που θα επιτρέπει στην επιχείρηση να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, γεγονός που θα μειώσει το τίμημα αλλά θα επισπεύσει τη διαδικασία.

Έκανε λόγο για θάρρος της κυβέρνησης για την εν λόγω τροπολογία ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να μειωθεί το τίμημα, να διευκολυνθεί η μεταβίβαση του ναυπηγείου και να προσδιοριστεί καλύτερα και γρηγορότερα ο τρόπος της μεταβίβασης.

Εξαφάνιση των εργατικών διακιωμάτων

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, δήλωσε την πλήρη στήριξη σε κάθε ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία απόφαση των εργαζομένων.

Επεσήμανε την ενότητα που επιδεικνύουν οι φορείς το τελευταίο διάστημα σε διάφορα βασικά θέματα του νησιού, ένα εκ των οποίων είναι και το Νεώριο, ζητώντας τη διατήρηση της.

Έθεσε στη συζήτηση και το θέμα των εργατικών νομοθεσιών, οι οποίες όπως είπε «έχουν εξαφανίσει κάθε δικαίωμα…κατά παράβαση του συντάγματος», καθώς όπως σημείωσε «η μη εφαρμογή του νομικού πλαισίου δίνει περιθώρια για όσα έχουν συμβεί εδώ και χρόνια».

«Τελειώστε το τώρα»

Των τοποθετήσεων κάθε παράταξης προηγήθηκε η μεστή αναφορά του προέδρου του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνη Χατζαντώνη, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν περισσότερη υπομονή, καθιστώντας σαφές πως, η μοναδική λύση που οι ίδιοι επιθυμούν «είναι η προώθηση της μοναδικής πραγματικής επενδυτικής πρότασης που έχει κατατεθεί προς την κυβέρνηση» ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το ναυπηγείο.

Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού, αναφερόμενος στις ενέργειες τις περιφερειακής αρχής για διευθέτηση των δόσεων των οφειλών της επιχείρησης ή κάθε άλλη διευκόλυνση, επεσήμανε ότι το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν «να κερδίσει χρόνο ο άνθρωπος που κατάστρεψε τη ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας».

Σε ότι αφορά στα λεγόμενα του βουλευτή Ν. Συρμαλένιου, περί αξιολογήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης των επενδυτικών προτάσεων, τα αντέκρουσε λέγοντας ότι «το μόνο που προκαλούν είναι καθυστέρηση στο πρόβλημα μας».

Επανέλαβε δε την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων ότι ταυτίζονται με τη μία και μοναδική πρόταση που θέτει τις τρεις βασικές προδιαγραφές, που είναι η καταβολή των οφειλόμενων, η συνέχιση λειτουργίας του Νεωρίου ως ναυπηγείο και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το αίτημα των εργαζομένων συνοψίστηκε στη φράση «το θέμα τελειώστε το τώρα».

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτες δήλωσαν κατηγορηματικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνόλου των παρατάξεων του Ν. Αιγαίου, με το περιφερειακό συλλογικό όργανο να καταλήγει στη σύνταξη ψηφίσματος και την περιφερειακή αρχή να δηλώνει πως θα επιδιώξει συνάντηση με αρμόδια υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης άμεσα.

«Αταλάντευτο στην πάγια και δημοσίως εκπεφρασμένη θέση του ότι το Νεώριο, βασικός οικονομικός πυλώνας της Σύρου, πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του σε υγιή βάση που θα σέβεται τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με ομόφωνη απόφασή του, στη σημερινή συνεδρίασή του

ΔΗΛΩΝΕΙ

Ότι θα σταθεί αρωγός στο οποιοδήποτε υγιές επενδυτικό σχέδιο εγγυηθεί τη δημιουργία βιώσιμης προοπτικής για τη επιχείρηση, δίνοντας νέα αναπτυξιακή πνοή στο ναυπηγείο, μέσω της επαναλειτουργίας του σε σύγχρονα και ανταγωνιστικά πρότυπα.

ΚΑΛΕΙ

Τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση να επισπεύσουν τις διαδικασίες  για  τη μεταβίβαση και την επαναλειτουργία του στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οδηγώντας στη λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοί του, οι οικογένειές τους και κατ' επέκταση η τοπική κοινωνία και οικονομία του νησιού και  να δεσμευτούν για τη συνέχιση της λειτουργίας του ως ναυπηγείο.

Αρνούμενο να συμμετέχει σ' έναν ατέρμονο διάλογο με αποκλειστικό στόχο  να  κοπεί ο γόρδιος δεσμός που κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους του ναυπηγείου και την τοπική οικονομία της Σύρου, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου,

ΖΗΤΑ

Άμεση  συνάντηση  με  τον  Υπουργό  Επικρατείας  κ. Αλέξανδρο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέλιο Πιτσιόρλα».

Συνεδρίαση με αποκλεισμό συμβούλων

Για αποκλεισμό των περιφερειακών συμβούλων που συμμετείχαν στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρόδο, έγινε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στην εξαγορά του Ναυπηγείου Νεωρίου της Σύρου, κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς τα «τεχνικά» προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, προκαλώντας πλήρη αδυναμία επικοινωνίας με την αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση στη Σύρο, αναγκάζοντας σε αποχώρηση την μεγάλη πλειοψηφία των συμβούλων όλων των παρατάξεων.

Με δημόσια δήλωση της, η Λαϊκή Συσπείρωση «στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στο Νεώριο για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να μπαίνουν σε διασύνδεση με τις εκκρεμότητες της σημερινής εταιρείας προς τρίτους ή προς το Δημόσιο, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε διαρκή ομηρία και απληρωσιά.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τελικά πληρώνουν με τον ίδιο τραγικά επαναλαμβανόμενο τρόπο, την κερδοφορία του κάθε πανηγυρικά εισερχόμενου «σωτήρα» επενδυτή στο Νεώριο. Έχουν αρκετή πείρα οι εργάτες  για να μην επαναπαύονται με τις φιέστες και τις υποσχέσεις».

Γίνεται αναφορά στις πολιτικές σκοπιμότητες που προωθούν αμερικανικά συμφέροντα με φόντο την εξαγορά του Νεωρίου, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να γίνονται οι στόχοι και τα οράματα των επιχειρηματιών, σημαία πάλης για τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Σημειώνεται δε πως «Οι επικλήσεις της περιφερειακής αρχής περί ευθύνης που έχουμε όλοι μας για τα συμφέροντα των εργαζομένων, τη τοπική οικονομία και το εθνικό συμφέρον, δεν έχουν το ίδιο νόημα και περιεχόμενο για εργάτες και αφεντικά, για το λαό και τους εκμεταλλευτές του».