Ημερίδα στη Λάρισα από τις Ενώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο του περιφερειακού, τοπικού και κλαδικού Τύπου

Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του περιφερειακού Τύπου

  • Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2017 - 06:10

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε από τις Ενώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο του Περιφερειακού, Τοπικού και Κλαδικού Τύπου της χώρας, ημερίδα για τα θέματα του κλάδου. Η ημερίδα με θέμα «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού και Κλαδικού τύπου» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλέον των διακοσίων εκδοτών, το Σάββατο 30/9/2017 στη Λάρισα, υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και τη στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Στις εργασίες της ημερίδας παρούσα και η "Κοινή Γνώμη" δια του εκδότη της Γ. Βακόνδιου.

Σε δημόσια ανακοίνωση του συνόλου των Ενώσεων του Περιφερειακού τύπου αναφέρεται:

Οι εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών και η συζήτηση που ακολούθησε, ανέδειξαν τη δυναμική του Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου της χώρας, ο οποίος παρά τα προβλήματα, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή συγκυρία, διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διεισδυτικότητας και της εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού του. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία όλων των Ενώσεων εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου.

Σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης επέλεξε να απέχει αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία του κλάδου για τη Δημοκρατία, την αξιόπιστη ενημέρωση και την πολυφωνία. Σύσσωμες οι Ενώσεις και τα Μέλη τους θεωρούν τη στάση αυτή της κυβέρνησης εχθρική απέναντι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, το σύνολο των εργαζόμενων τους, καθώς και τους συναφείς κλάδους που πλήττονται.

Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Γεώργιος Κύρτσος και Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Συμεών Μπαλής, Νίκος Παπαδόπουλος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αχιλλέας Κέλλας, Κωνσταντίνος Μπαριώτας, Γεώργιος Λαμπρούλης, Γεώργιος Κατσιαντώνης καθώς και πολλά Μέλη των τεσσάρων Ενώσεων του Τύπου: την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και την Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής.

Η ομιλία του Γ. Πατούλη

Στην αναγκαιότητα επιβίωσης και μετεξέλιξης του Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Λάρισα σε ημερίδα με τίτλο «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού – Κλαδικού Τύπου».

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τον τοπικό –περιφερειακό και κλαδικό τύπο, αποτελούν έναν ισχυρό κρίκο προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη».

«Ο πλουραλισμός, η έγκυρη ενημέρωση και οι εξειδικευμένες πληροφορίες για συγκεκριμένους κλάδους δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας και την έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα συνολικά. Είναι ανάγκη να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να προχωρήσουμε σε έργα και πράξεις ουσίας. Συγχαίρω τους διοργανωτές της σημερινής συνάντησης. Έχουμε πολύ αγώνα μπροστά μας για να φτάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι:

«Στις ημέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε από τις θέσεις που βρισκόμαστε τη δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στην αντικειμενική και χρήσιμη για την καθημερινότητα του ενημέρωση. Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη, άλλο τόσο ουσιαστικό και χρήσιμο είναι να είμαστε ενήμεροι για όλα εκείνα που αφορούν την περιοχή μας.

Η οικονομική κρίση που ζούμε από το 2009 και μετά, σε συνδυασμό με την άναρχη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στο διαδίκτυο, τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αποτελούν μία αξιόλογη και σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους δημότες μας».