Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Ευάγγελος Αλεξανδρίδης μιλάει για τη θετική κίνηση της αγοράς στις εκπτωτικές περιόδους.

Ανταπόκριση κοινού και επαγγελματιών στην Black Friday

  • Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 27 Νοε. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Στον απόηχο της ξενόφερτης μεν, καλοδεχούμενης όπως φαίνεται δε “Μαύρης Παρασκευής” και των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Ευάγγελο Αλεξανδρίδη, αναφορικά με την κίνηση της αγοράς αλλά και τις μελλοντικές ενέργειες του Συλλόγου εν όψει των εορταστικών ημερών που πλησιάζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη η αγορά του νησιού κινήθηκε θετικά, κάτι στο οποίο συνέβαλε η μαζική ενημέρωση του κόσμου από την τηλεόραση και τις διαφημιστικές καμπάνιες των πολυκαταστημάτων.

“Είναι μια νέα μέρα εκπτώσεων στην Ελλάδα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου έβγαλε εγκαίρως την ανακοίνωσή ενώ είχαν ενημερωθεί όλοι οι επαγγελματίες για τη Black Friday. Υπήρξε κινητικότητα σε καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης και ηλεκτρικά είδη. Ο κόσμος δηλαδή ανταποκρίθηκε θετικά, δεδομένων των εκπτώσεων”, ενώ επεσήμανε ότι αρκετοί ήταν οι καταστηματάρχες που συνέχισαν τις ενέργειες και το Σάββατο.

Η συμμετοχή μας σε τέτοιες ενέργειες είναι μονόδρομος”

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών ήταν επιφυλακτική στην αρχή, δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης κυρίως λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα.

“Υπάρχει μία ένσταση από πλευράς επαγγελματιών ως προς το ότι ο κόσμος μαθαίνει τις μέρες των εκπτώσεων και η αγορά δεν κινείται πριν και μετά. Η συμμετοχή μας όμως είναι μονόδρομος διότι εμείς οι μικροί δε μπορούμε να πάμε κόντρα στα πολυκαταστήματα οι οποίοι προωθούν αυτές τις μέρες με μεγάλες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στρέφεται προς τα εκεί”. Παρά την όποια επιφύλαξη όμως υπήρξε συντριπτική συμμετοχή των καταστημάτων, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον τη συγκεκριμένη ημέρα.

Οι εκπτώσεις παγιώνονται στην καταναλωτική συνείδηση του κόσμου

Δεδομένου του αμφίβολου αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ειδικά σε σχέση με τη Black Friday ο κ. Αλεξανδρίδης μίλησε για μια αμφίδρομη επιφυλακτικότητα καταστημάτων και καταναλωτών, αφ’ ενός ως προς την αγοραστική δυνατότητα, αφ’ εταίρου ως προς τις πραγματικά συμφέρουσες αγορές.

“Στα δύο ενδιάμεσα 15ήμερα του Μαΐου & του Νοεμβρίου οι καταστηματάρχες δε βάζουν μεγάλες εκπτώσεις αλλά 10-20% σαν έναρξη της νέας σεζόν, θερινής και χειμερινής αντίστοιχα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι πιο διστακτικός προς τις αγορές.”, ενώ εξήγησε πως στην αρχή κάθε σεζόν, δεν υπάρχει δυνατότητα εκπτωτικών τιμών καθώς οι καταστηματάρχες έχοντας φέρει νέο εμπόρευμα ελπίζουν ότι ο κόσμος θα αγοράσει ούτως ή άλλως αυτά που έχει ανάγκη.

“Εδώ στη Σύρο οι στατιστικές μας έδειξαν ότι κινηθήκαμε στα περσινά επίπεδα για το 15ημερο του Νοεμβρίου, και είναι λογικό. Όταν ο κόσμος βλέπει ότι έρχεται η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου με εκπτώσεις που αγγίζουν το 50%, περιμένει τη συγκεκριμένη ημέρα και γι' αυτό είδαμε μεγαλύτερη κινητικότητα.”, ενώ είναι πεπεισμένος ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη άνοδος μιας και η οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή στενεύει οπότε ενημερώνεται συστηματικά για τις καλύτερες τιμές.

“Αν σκεφτείτε ότι μόλις γυρίσει ο χρόνος έχουμε την περίοδο των εκπτώσεων Γενάρη - Φλεβάρη, ακολουθεί το 15ήμερο του Μαΐου, αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και το Νοέμβριο πάλι το 15ημερο, ο κόσμος εδώ και χρόνια έχει αρχίσει και μαζεύεται και κάνει τις προμήθειές του στις περιόδους των εκπτώσεων με αποτέλεσμα όλο το υπόλοιπο διάστημα να είναι παγωμένη η αγορά” κυρίως όσον αφορά τα είδη ένδυσης & υπόδησης, τις ηλεκτρικές συσκευές και λοιπά ήδη που δεν χαρακτηρίζονται πρώτης ανάγκης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου δίνει το παρόν και στις φετινές Γιορτές

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου, την Παραμονή Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου σκοπεύει να συμμετάσχει στο εορταστικό κλίμα του κέντρου της Ερμούπολης με τις δικές του ενέργειες. “Θα υπάρξει μια χαρούμενη ατμόσφαιρα με μουσική στην πόλη, στολισμό δρόμων και καταστημάτων, δώρων και happenings”, επεσήμανε χωρίς να μας αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, με αφορμή το εορταστικό κλίμα που θα δημιουργηθεί με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της παραλίας και λόγω του ότι είναι της προπαραμονής του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Ερμούπολης όπου τα καταστήματα θα είναι κλειστά, ο Εμπορικός Σύλλογος με σχετική ανακοίνωση προτρέποντας τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά το απόγευμα της Δευτέρας.

Σκέψεις για Λευκή Νύχτα και το χειμώνα

Με αφορμή την επιλογή κάποιων νησιών να κάνουν χειμερινή Λευκή Νύχτα και μέσα στην περίοδο των γιορτών, ο κ. Αλεξανδρίδης μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του Συλλόγου για πραγματοποίηση και δεύτερης Λευκής Νύχτας αλλά όχι μέσα στο Δεκέμβρη.

“Είναι λίγο διαφορετική η δική μας αγορά σε σχέση των υπολοίπων νησιών που προχωράνε σε Λευκή Νύχτα την περίοδο των Χριστουγέννων. Το εορταστικό – συνεχές ωράριο για εμάς θα ξεκινήσει φέτος από τις 15/12, συμπεριλαμβανομένων και των Κυριακών, οπότε νομίζω ότι εξυπηρετεί τα καταστήματά μας η Λευκή Νύχτα αυτές τις μέρες”. Αναφέρθηκε επίσης στο μειωμένο τουριστικό ενδιαφέρον την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχέση με τον Αύγουστο, έσπευσε όμως να τονίσει ότι η Λευκή Νύχτα γίνεται πρωτίστως για τους κατοίκους του νησιού και δευτερευόντως για τους επισκέπτες.

“Υπάρχουν σκέψεις να οργανώσουμε μία Λευκή Νύχτα μες το καταχείμωνο ούτως ώστε να τονώσουμε την αγορά και να δώσουμε μια ευχάριστη νότα στους Συριανούς αλλά δεν την έχουμε προσδιορίσει. Δεν βλέπω να υπάρχει όμως θετικό κλίμα ως προς την τόνωση της αγοράς αν θα το κάναμε μέσα στο Δεκέμβριο. Γι' αυτό και είμαστε διστακτικοί.”, ο Αύγουστος όμως παραμένει δεδομένος με τη μεγαλύτερη δυνατή χαρμόσυνη νότα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ειδικά από τη στιγμή που η πιο πρόσφατη Λευκή Νύχτα τον περασμένο Αύγουστο είχε και τη μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου.

Καλούμε τους συντοπίτες μας να στηρίξουν την τοπική αγορά”

Κλείνοντας τη συνομιλία μας ο κ. Αλεξανδρίδης μετέφερε το μήνυμα σύσσωμου του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού για τις φετινές γιορτές:

“Ο εμπορικός κόσμος εύχεται καλές γιορτές σε όλους με υγεία και ό,τι καλύτερο στο σπίτι του καθενός. Εύχομαι αυτές οι μέρες να είναι μέρες χαράς, ο κόσμος να μπορέσει να περάσει απ' τα καταστήματα, να κάνει τις αγορές του. Από εμάς πάντα θα υπάρχουν οι καλύτερες τιμές και προσφορές. Καλούμε όλους να στηρίξουν την τοπική αγορά και ας μην ξεχνάμε ότι όλοι λίγο έως πολύ έχουμε στην οικογένειά μας από έναν υπάλληλο καταστήματος, ο οποίος θα ωφεληθεί από τη στήριξη όλων μας”.