Ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των προεδρείων των Τμημάτων

Νέα εποχή για το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Συναίνεση, ομοφωνία αποφάσεων και αναδιαμόρφωση του μοντέλου διοίκησης χαρακτήρισαν την πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στη Σύρο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος στο πλαίσιο της επικοινωνίας που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” μαζί του, δεν “έκρυψε” τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα, τονίζοντας όμως, ότι στο τέλος, όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Αναλυτικά τα πρόσωπα

Πρέπει εξ αρχής να αναφερθεί πως, κατόπιν της απαραίτητης διαδικασίας, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και οι Συντονιστές Γεωγραφικών Ενοτήτων έχουν ως εξής: Πρόεδρος: Ρούσσος Ιωάννης του Πέτρου (Σύρος), Α’ Αντιπρόεδρος: Ροσσολατος Ισίδωρος του Ιωσήφ (Σύρος), Β’ Αντιπρόεδρος: Παλαιολόγος Ιωάννης του Μάρκου (Σύρος), Γενική Γραμματέας: Βακονδίου Αλοϊσία Άννα του Γεωργίου (Σύρος), Οικονομικός Επόπτης: Ρούσσος Λεονάρδος του Ιωάννη (Σύρος), Υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων: Χαλαβαζής Νικόλαος του Μάρκου (Σύρος) και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων: Ρούσσος Φραγκίσκος του Ιωάννη (Σύρος).

Προεδρεία Τμημάτων: Εμπορικό Τμήμα: Πρόεδρος: Φουντουλάκη Αικατερίνη του Νικολάου (Σύρος) και Αναπληρωτής Πρόεδρος: Αποστόλου Μαριγούλα του Ματθαίου (Μύκονος). Μεταποιητικό Τμήμα: Πρόεδρος: Σαργολόγου Ελπίδα του Ανάργυρου (Σύρος) και Αναπληρωτής Πρόεδρος: Δελλατόλας Ματθαίος του Ιωάννη (Τήνος). Τουριστικό Τμήμα: Πρόεδρος: Καραβά Μαρία του Γεωργίου (Σύρος) και Αναπληρωτής Πρόεδρος: Φυρογένη Στυλιανή του Κωνσταντίνου (Πάρος). Τμήμα Υπηρεσιών: Πρόεδρος: Ζουλουφός Μιχαήλ του Εμμανουήλ (Σύρος) και Αναπληρωτής Πρόεδρος: Μαρκοζανες Χρήστος του Φραγκίσκου (Θήρα).

Συντονιστές Γεωγραφικών Ενοτήτων: Ανατολικές Κυκλάδες: (Αμοργός, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Νάξος, Πάρος, Σχοινούσα), Συντονιστής: Παγώνης Κωνσταντίνος του Στυλιανού (Νάξος) και Αναπληρωτής Συντονιστής: Νομικού Σοφία του Μιχαήλ (Αμοργός). Βόρειες Κυκλάδες (Άνδρος, Μύκονος, Τήνος): Συντονιστής: Γιγινης Δημήτριος του Αντωνίου (Άνδρος) και Αναπληρωτής Συντονιστής: Σταυρακόπουλος Πέτρος του Γεωργίου (Μύκονος).

Δυτικές Κυκλάδες (Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Σέριφος, Σίφνος): Συντονιστής: Ραφαλέτος Ιωάννης του Αριστείδη (Σίφνος) και Αναπηρωτής Συντονιστής: Λεπουρα Ευθυμία του Στεφάνου (Κέα). Νότιες Κυκλάδες (Ανάφη, Θήρα, Θηρασιά, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) - Συντονιστής: Νομικός Νικόλαος του Εμμανουήλ (Θήρα) και Αναπληρωτής Συντονιστής: Δεναξάς Αρτέμιος του Ιωάννη (Ίος).

Αλλαγή λειτουργίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Για διεύρυνση του μοντέλου διοίκησης, το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον από “περισσότερους ανθρώπους σε περισσότερους τομείς, με διαφορετικούς ρόλους” μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, διευκρινίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο παραμένει το ανώτερο όργανο, αλλά λόγω των αυξημένων αναγκών των επιχειρηματιών και των δυσκολιών της γεωγραφικής ανομοιογένειας του νομού, κρίθηκε απαραίτητο να ενισχυθεί η μέχρι τώρα πενταμελής διοικητική επιτροπή, η οποία σήκωνε και το κυριότερο βάρος της λειτουργίας του Επιμελητηρίου.

“Υπάρχει μία συγκεκριμένη εμπειρία αλλά προκύπτει πλέον μια σειρά ενεργειών που πρέπει να υλοποιήσει το επιμελητήριο”, σχολίασε ο κ. Ρούσσος επισημαίνοντας ότι πλέον, η Διοικητική Επιτροπή θα πλαισιώνεται από τα οκτώ μέλη των προεδρείων και των αντιπροεδρείων, τους προέδρους δηλαδή και τους αντιπροέδρους των τεσσάρων τμημάτων του Επιμελητηρίου (εμπορικό, μεταποιητικό, τουριστικό και υπηρεσιών).

“Αυτή τη στιγμή με τον καινούριο νόμο έχουμε μια επταμελή διοικητική επιτροπή συν τα οκτώ μέλη των προέδρων και των αναπληρωτών τους, οπότε φτάνουμε ήδη στους δεκαπέντε. Ταυτόχρονα, επειδή εντοπίσαμε την ανάγκη να έρθει το Επιμελητήριο πιο κοντά σε κάθε γεωγραφική περιοχή ορίσαμε τους εξής τομείς: Βόρειες Κυκλάδες, Νότιες Κυκλάδες, Ανατολικές Κυκλάδες, Δυτικές Κυκλάδες”, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτηρίζοντας την πράξη ως καινούρια δομή που δεν υπάρχει στο θεσμό του επιμελητηρίου. “Εμείς την καθορίσαμε έτσι, θέτοντας συντονιστές με τους αναπληρωτές τους για υποθέσεις και θέματα που αφορούν τις συγκεκριμένες περιοχές”, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο το Επιμελητήριο θα έχει καλύτερη γνώση των ιδιαίτερων αναγκών του κάθε νησιού, και κυρίως των θεμάτων που απασχολούν τις περιοχές αυτές και για τα οποία δεν υπήρξε μέχρι αποτελεσματική αντιμετώπισή ή σωστή ενημέρωση.

Καινοτομίες και πρωτιές για το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Μιλώντας αρχικά για τη μεγάλη αποκέντρωση που υλοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων το 2008 με την ίδρυση των επτά γραφείων – συνεδριακών χώρων σε Άνδρο – Τήνο – Μήλο – Πάρο – Νάξο και Σαντορίνη, αναφέρθηκε σε ακόμα μία πρωτιά που πραγματοποιήθηκε με τις πρόσφατες εκλογές.

“Το Επιμελητήριο Κυκλάδων αποτελεί το μοναδικό σε ένα σύνολο 58 Επιμελητηρίων σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο πραγματοποίησε τις εκλογές του με ηλεκτρονικό τρόπο” ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε η δυνατότητα σε όποιον ήθελε να έρθει κοντά και να εξασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. “Από αυτή την επιλογή προέκυψε το αποτέλεσμα της ακόμα μεγαλύτερης εκπροσώπησης από πλευράς μελών σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου” πρόσθεσε, λέγοντας επιπλέον ότι αυτό το διοικητικό όργανο, μαζί με όλους τους εκλεγμένους και τους συντονιστές, όλοι μαζί θα βοηθήσουν συνολικά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Επιμελητηρίου και εξυπηρέτηση των μελών του, στο σύνολο πλέον του νομού.

Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, γίνεται πιο ουσιαστικός ρόλος των συντονιστών στον έλεγχο των προβλημάτων της περιοχής τους, καθώς σε ένα σύνολο 51 διοικητικών συμβούλων, θα υπάρχουν 23 με αυξημένο ρόλο. Σε αυτό μάλιστα πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ζητήσει εξαίρεση από τον ισχύοντα νόμο, γιατί με βάση τον αριθμό των μελών του, το διοικητικό συμβούλιο θα έπρεπε να αποτελείται από 21 μέλη.

Πρόσθεσε μάλιστα ό,τι ειδικά για τους συντονιστές είναι στο ξεκίνημα της υλοποίησης ένας κανονισμός λειτουργίας διαφορετικός για κάθε περιοχή, με τον κάθε συντονιστή να έχει σημεία αναφοράς τόσο σε επίπεδο διοίκησης και τοπικής γεωγραφικής ενότητας αλλά επιπλέον θα έχει στήριξη και από τα υπόλοιπα στελέχη του Επιμελητηρίου ώστε αναλόγως την περίπτωση να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία του και να υπάρχει ένα είδος γρήγορης αντιμετώπισης στα προς επίλυση θέματα.

Παραμερισμός του εγώ – πρόταξη του γενικού συμφέροντος”

Ο κ. Ρούσσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εξαιρετικό κλίμα σύμπνοιας και ομοθυμίας μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. “Απ’ το 2003 που είμαι στο Επιμελητήριο συνάντησα μια πρωτοφανή διαδικασία με απίστευτη συναίνεση, με διάθεση για δουλειά, με παραμερισμό του εγώ και πρόταξη του γενικού συμφέροντος”, σχολίασε, αναφέροντας ότι στην πρόταση του για μελλοντικές αλλαγές μελών, σε περίπτωση κωλύματος κάποιου συμβούλου, όλοι δήλωσαν με προθυμία ότι δεν έχει σημασία το πρόσωπο αλλά το αποτέλεσμα.

“Κρατάμε ένα μικρό καλάθι γιατί όλοι κρινόμαστε επί του αποτελέσματος αλλά δεν παύει να η χαρά μας, σκεπτόμενοι τη ρήση της παροιμίας ότι η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται”, ανέφερε ο πρόεδρος, μιλώντας για πρωτοφανή συνέπεια των μελών στις διαδικασίες. “Η αποτελεσματικότητά του θα φανεί όταν αρχίσει να δουλεύει και όταν όλες αυτές οι δομές αρχίσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν οπότε και θα μπορούμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα που θα έρθουν” δήλωσε κατηγορηματικά, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του.