Νέα θητεία για τον ΕΟΑΕΝ και απολογισμός πεπραγμένων από τον πρώην πρόεδρο, Θ. Καλογρίδη

Πολιτική διεκδικήσεων για τα νησιά

Άριστη συνεργασία και ενεργή συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Διεκδικήσεις σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο που κατευθύνονται στην εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής “απαιτεί” και θα συνεχίσει να “απαιτεί” ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και κατά τη νέα θητεία του με νέο πρόεδρο τον Σωτήρη Σκιαδαρέση, όπως τονίσθηκε στην 43η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, στον άξονα που σκιαγράφησε τα πεπραγμένα μέχρι σήμερα και ο πρώην πρόεδρος, Θρασύβουλος Καλογρίδης.

Στη “μάχη” και τους “αγώνες” υπέρ των νησιών έχει ταχθεί σταθερά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έχοντας αρκετές φορές και “πρωταγωνιστικό” ρόλο, μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής του προέδρου του, Γιάννη Ρούσσου σε συναντήσεις, συνέδρια και συζητήσεις που γίνονται με εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας και κυβέρνησης, όπως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη νησιωτικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού στον οποίο προχώρησε ο κ. Καλογρίδης, έγινε αναφορά στις σημαντικές διεκδικήσεις που έχουν υπάρξει ως τώρα από τον ΕΟΑΕΝ, ενώ ο ίδιος προέβη σε δηλώσεις για τη συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνδρομή του προέδρου του σε διάφορες μεγάλες υποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων το μεταφορικό ισοδύναμο, ο μειωμένος ΦΠΑ κλπ., με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στον νησιώτικο χώρο και τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Πεπραγμένα και σταθεροί στόχοι

Συγκεκριμένα, στον απολογισμό του ο κ. Καλογρίδης έκανε αναφορά σε όσα προωθήθηκαν κατά την τελευταία θητεία του ίδιου ως τελευταίου προέδρου του ΕΟΑΕΝ, επισημαίνοντας συνοπτικά τα παρακάτω: Α. Ανάδειξη προβλημάτων και αναπτυξιακές προτάσεις των νησιών όπου έγιναν οι Γενικές Συνελεύσεις από τους τοπικούς φορείς (Δήμος,Επιμελητήριο, Τουριστικοί Σύλλογοι Ξενοδόχων και λοιπών, Εμπορικός Σύλλογος κ.α ) και τους επιχειρηματίες αυτών των νησιών. Προώθηση αυτών των αιτημάτων μέσω του ΕΟΑΕΝ στη Κυβέρνηση. 1)Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ΕΟΑΕΝ και ΕΕΣΥΜ για Μεταφορές στις νησιωτικές περιοχές- Νησιωτική πολιτική-Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα νησιά-Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ΕΟΑΕΝ και Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών- Προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων μικρών νησιών.- Παρουσίαση Δικτύου Αειφόρων Νησιών – ΔΑΦΝΗ Παρουσίαση μελέτης της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές και τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιωτικών Δήμων. 2)Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νησιωτικό Χώρο: αρχές, στόχοι, μέσα και προϋποθέσεις-Η Νέα Προγραμματική Περίοδος ΕΣΠΑ 2014-2020 για την νησιωτική οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στις νησιωτικές περιοχές.

Β)Τουρισμός - Ανάπτυξη κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά - Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύου λιμανιών κρουαζιέρας -Η καθοριστική συμβολή του Destination Brand στην τουριστική ανάπτυξη προορισμών-Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό-Θεματικός τουρισμός στα νησιά- Τουρισμός και ο ρόλος της διαπολιτισμικής επικοινωνίας-Αναβάθμιση της αεροπορικής εξυπηρέτησης των νησιών. Γ)Χρηματοδότηση νησιωτικών επιχειρήσεων Δημιουργία Ταμείων Υπό τη διαχείριση του ΕΤΕΑΝ 1) Ειδικού Ταμείου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, 2) Ταμείων Ανάπτυξης σε κάθε νησιωτική Περιφέρει- Από την ΕΕ Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Επιχειρηματικότητας. Δ)Διατήρηση καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου-Προσφυγή στο Σ.Τ.Ε - Προτάσεις φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας για τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Ε)Εξωστρέφεια νησιωτικών επιχειρήσεων -Δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. - “Enterprise Greece”», για την προσέλκυση επενδύσεων στα νησιά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των νησιωτικών επιχειρήσεων-Η παρουσία του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ως εργαλείο ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών-Άνοιγμα επιχειρηματικών συνεργασιών με Τουρκία και ΣΤ) Από Πανεπιστήμιο Αιγαίου«Επενδύοντας στα νησιά της γνώσης: Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα» -Παρουσίαση του ΑΤΛΑΝΤΑ των νησιών της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες του INSULEUR επισημαίνοντας ως κύριες διεκδικήσεις σήμερα τη Θέσπιση Ευρωπαϊκού Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Επιχειρηματικότητας», το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τα Μέτρα για τη μείωση λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, τα Φορολογικά και Αναπτυξιακά Κίνητρα και τον Μειωμένο ΦΠΑ.

Σημαντικό θέμα που απασχόλησε ακόμη υπήρξε και το πλοίο ασφαλείας σε περιόδους απεργιών των ναυτικών, με τον κ. Καλογρίδη να τονίζει πως πραγματοποιήθηκε εξώδικη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη συνεχιζόμενη απεργία προς Π.Ν.Ο. (Ο ΕΟΑΕΝ προς 7-12-2016, με αφορμή προς επαναλαμβανόμενες απεργίες προς Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και τον πολυήμερο αποκλεισμό των νησιών, με την οποία ζητούσε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η διάταξη για τη δρομολόγηση πλοίων «ασφαλείας» στα νησιά).

Θ. Καλογρίδης: Δραστήρια συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο απελθών πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, Θρασύβουλος Καλογρίδης κλήθηκε να αναφερθεί ειδικότερα για τη συνεργασία του με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αναγνωρίζοντας σπουδαία προσπάθεια στο ΔΣ και τον πρόεδρό του.

“Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ήταν από τα πιο δραστήρια κατά την περίοδο της θητείας μας και η συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Ρούσσο και τα μέλη του ΔΣ, κ. Δαφνά και κ. Ρούσσο ήταν άψογη και γόνιμη” ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας αναλυτικότερα τα παρακάτω: Α. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση Οδηγού Εξαγωγικών επιχειρήσεων 2017 στην αγγλική γλώσσα αλλά και στην ιστοσελίδα http://www.exporters-eoaen.gr/ με αρθρογραφία αλλά και τα στοιχεία όλων των εξαγωγικών παραγωγικών επιχειρήσεων όλων των νησιών των Κυκλάδων αλλά και με χορηγία του ίδιου του Επιμελητηρίου http://www.exporters-eoaen.gr/articles/aegean-cuisine. Β. Προωθήσαμε το πετυχημένο πρόγραμμα http://www.aegeancuisine.org στο Βόρειο Αιγαίο και διεκδικήσαμε μαζί την επέκτασή του στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και περιμένουμε τη σχετική χρηματοδότηση. Γ. Ο Γιάννης Ρούσσος είχε οριστεί εκπρόσωπος των νησιωτικών Επιμελητηρίων στην ομάδα εργασίας του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για α. Αναμόρφωση νομοθεσίας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, β. Άγονες γραμμές και γ. μεταφορικό ισοδύναμο. Δ. Συμμετείχε ο Γιάννης Ρούσσος σε όλες τις γενικές συνελεύσεις μας (12) με ομιλίες για θέματα αναπτυξιακά και φορολογικά ενώ τέλος, συμμετείχε ενεργά στο θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με υπομνήματα, παραστάσεις και βεβαίως στην προσφυγή που κάναμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.

Γ. Ρούσσος: Αιτήματα και προσπάθεια σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο

Αναφορικά με τη σημασία και τον ρόλο του ΕΟΑΕΝ μίλησε άκρως θετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ενεργής παρουσίας σε κάθε επίπεδο – εθνικό κι ευρωπαϊκό – με σκοπό μία καλύτερη πραγματικότητα για τα νησιά.

“Δεν έχει καταφέρει η ελληνική Πολιτεία να ισορροπήσει αυτή τη μειονεξία που έχει η περιοχή των νησιών σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα και μάλιστα όταν πρόσφατα χάσαμε και το τελευταίο προπύργιο που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ των νησιών” σημείωσε αρχικά ο κ. Ρούσσος, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως ιδιαίτερο ρόλο προς όφελος των νησιών διαδραματίζει το INSULEUR. “Tα νησιωτικά Επιμελητήρια ίδρυσαν το INSULEUR, το δίκτυο των νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρώπης”, στο οποίο πρόσθεσε πως, έχει σαφή παρουσία το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Αν και όπως υπενθύμισε, “Το Επιμελητήριο έχει επιλέξει - λόγω του ότι έχει πολύ υψηλό βαθμό ενασχόλησης - να μην διεκδικεί θέσεις στους εκπροσώπους, στα διοικητικά συμβούλια και στις διοικήσεις του ΕΟΑΕΝ, όμως η τακτική παρουσία του έχει μία πολύ καλή συνεργασία και συμβάλλει κι αυτό στην επίτευξη των διεκδικήσεων και των στόχων”. Κυρίως όμως, όπως συμπλήρωσε “έχει δώσει βάρος και στο ευρωπαϊκό “όργανο” το INSULEUR”.

Σχετικά με τις διεκδικήσεις, ο κ. Ρούσσος θέλησε να επισημάνει πως “μέσα από τον ΕΟΑΕΝ και το INSULEUR το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει μπορέσει να διεκδικήσει πράγματα όλον αυτόν τον χρόνο κι έχει συμμετάσχει πολύ ενεργά και θα συνεχίσει να το κάνει με όλες τις δυνάμεις του προς όφελος της νησιωτικότητας”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Γιάννης Ρούσσος ευχαρίστησε τον απελθόντα πρόεδρο για την αγαστή συνεργασία τους, δεσμευόμενος πως ο ρόλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον ΕΟΑΕΝ θα εξακολουθήσει να είναι ιδιαιτέρως δυναμικός.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καλογρίδη τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Λέσβου και τον απελθόντα πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ καθώς και όλο το ΔΣ για την προσπάθεια που κατέβαλε. Εμείς προφανώς και με το επόμενο συμβούλιο, το οποίο επέλεξαν τα 18 Επιμελητήρια θα συνεργαστούμε προκειμένου να υπάρχει αποτέλεσμα. Νομίζω πως οι καιροί είναι δύσκολοι και θα πρέπει όλοι να συμμετέχουν στους συλλογικούς φορείς που τους εκπροσωπούν, είτε αυτά είναι οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι σύλλογοι, οι ομοσπονδίες ή τα Επιμελητήρια γιατί τώρα υπάρχει αυτή η ανάγκη να υπάρχει ομοψυχία κι ενότητα προκειμένου να διεκδικούνται θέματα και να διεκπεραιώνονται”.

Αναφερόμενος στην προστασία και στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, σημείωσε πως, “Δεν πρέπει τώρα που είναι τα δύσκολα, το απλό μέλος της επιχειρηματικότητας να επιλέγει να μην ασχολείται με τα κοινά γιατί με βάση τη γνώση που μπορώ να έχω εγώ, θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν δεν υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι να διεκδικούν και να αποσοβούν ακόμη χειρότερες καταστάσεις από αυτές που βιώνει αυτή τη στιγμή η επιχειρηματικότητα”.

Κατέληξε μάλιστα υποστηρίζοντας πως, “μέσα από τους συλλογικούς φορείς τους τοπικούς, νομίζω ότι δίνεται μία ευκαιρία, εφόσον βλέπουμε ότι το κεντρικό κράτος ή και η Ευρώπη μερικές φορές δεν μπορούν με τις πολιτικές και τις αποφάσεις τους να καλύψουν τις ανάγκες. Πρέπει σε τοπικό επίπεδο με την οργάνωσή τους και την παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών τα Επιμελητήρια και οι Σύλλογοι να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα που δοκιμάζεται”.