Τεχνικό πρόβλημα των αντλιών κατά τη διαδικασία ελέγχου της μεγάλης δεξαμενής του ναυπηγείου

Στα αβαθή επικάθησε η δεξαμενή του Νεωρίου

Τεχνική δυσλειτουργία των αντλιών οδήγησε στην καθίζηση της μεγάλης δεξαμενής του Νεωρίου.

Ένα τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε την επικάθηση στα αβαθή της μεγάλης δεξαμενής Βιολαντώ του Νεωρίου, αποτέλεσε την αφορμή εξύφανσης σεναρίων και πλείστων σχετικών και μη αναλύσεων στην τοπική κοινωνία, σχετιζόμενα με το μέλλον του ναυπηγείου.

Η δυσχέρεια λειτουργίας των αντλιών της δεξαμενής Νο.1 του ναυπηγείου, οδήγησε στην απόφαση να επικαθήσει αυτή στον αμμώδη πυθμένα, σε ένα περιορισμένο βάθος ασφαλείας, έως την επίλυση του προβλήματος.

Παρά του ότι στη δεξαμενή πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα εκτεταμένες επισκευές, πολύ μακράν των εμβαλωματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων ετών, οι αντλίες που χρησιμοποιούνται για τα εισερχόμενα ύδατα στη δεξαμενή δεν ανταποκρίθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί η καθίζηση της.

Η δυσλειτουργία προκλήθηκε κατά τη διαδικασία δοκιμών της δεξαμενής, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες που είχαν οριστεί από τον νηογνώμονα, οπότε και δοκιμαζόταν η σταδιακή καταβύθιση της, κατά την οποία τα δύο πρώτα βάθη αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, ενώ στο τρίτο βάθος οι αντλίες έδειχναν να μην ανταποκρίνονται επαρκώς.

Με συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου εργάστηκαν για την επίλυση του προβλήματος από την πρώτη στιγμή, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή ειδικού ο οποίος κλήθηκε από χθες οπότε και έλαβε την σχετική ενημέρωση τόσο για το πρόβλημα που προέκυψε όσο και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της δεξαμενής, από σήμερα βρίσκεται στο ναυπηγείο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να ορίσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

Καθώς αυτού του είδους τα πλωτά ναυπηγήματα παρακολουθούνται από τον νηογνώμονα, αυτός όρισε και τις απαιτούμενες επισκευές στη δεξαμενή προκειμένου να εκδοθούν τα σχετικά βεβαιωτικά έγγραφα, ενώ εχθές εκπρόσωπος του νηογνώμονα βρισκόταν στο ναυπηγείο παρακολουθώντας τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καθώς δεν υπήρξε βίαιο γεγονός, δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ενεργούν από την πρώτη στιγμή προς αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος.

Παράλληλα, βάσει επίσημης ενημέρωσης, το έκτακτο αυτό γεγονός δεν αποτέλεσε αιτία πρόκλησης περιβαλλοντικής ρύπανσης, ενώ το αβαθές του σημείου στο οποίο έχει επικαθήσει η δεξαμενή δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα στον χώρο του λιμένα.

Να επισημανθεί ότι ανάλογες επισκευές πραγματοποιήθηκαν και στη δεύτερη μικρότερη δεξαμενή του Νεωρίου, η οποία αφού έλαβε τα απαραίτητα πιστοποιητικά ήδη υποδέχθηκε με επιτυχία το πρώτο πλοίο προς επισκευή και τώρα έχει υποδεχθεί και το δεύτερο, επί του οποίου οι εργασίες εκτελούνται κανονικά.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγάλη δεξαμενή, άτομα προσκείμενα στους ναυπηγικούς κύκλους σχολίασαν ότι πρόκειται για σύνηθες περιστατικό, καθώς ανάλογα έχουν συμβεί και σε άλλα ναυπηγεία της χώρας. 

Ανακοίνωση της ΟΝΕΧ

Ενημερωτική, ως προς την πραγματική διάσταση του γεγονότος, ανακοίνωση, εξέδωσε και η εταιρεία ΟΝΕΧ, η οποία παρά την μη ολοκλήρωση ακόμα των διαδικασιών μεταβίβασης του Νεωρίου στην κυριότητα της, εμφανίστηκε κάνοντας χρήση στο κείμενο της κτητικών αντωνυμιών, προκαλώντας έτσι σχολιασμούς περί βεβιασμένων κινήσεων προς δημιουργία εντυπώσεων.

Η ανακοίνωση της ΟΝΕΧ αναφέρει:

«Έχοντας την υποχρέωση απέναντι στους πελάτες μας και στην κοινή γνώμη, αλλά και θέλοντας να δώσουμε και ένα τέλος στην παραφιλολογία και στις φήμες που γεννήθηκαν και διαδόθηκαν σήμερα, σας ενημερώνουμε ότι η δεξαμενή Νο.1 (Βιολάντω Ν. Γουλανδρή) του ναυπηγείου μας δεν βυθίστηκε.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που πραγματοποιούσαμε εχθές 22/4/2018 προκειμένου να εκδοθεί πιστοποίηση κλάσης, παρουσιάστηκε ένα απρόβλεπτο τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα απάντλησης υδάτων. Με σκοπό να μην προκληθεί αστάθεια και κίνδυνος για την δεξαμενή μας, αποφασίσαμε να την ακουμπήσουμε στον ρηχό πυθμένα και έχοντας επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας τα ζωτικά σημεία της, έως ότου να έρθει συνεργείο για την ανέλκυσή της και την αποκατάστασή της τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η δεξαμενή Νο.1 (Βιολάντω Ν. Γουλανδρή) θα συνεχίσει πολύ σύντομα να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στους αξιότιμους πελάτες μας και να παρέχει το πάντα υψηλό επίπεδο παροχών στη Διεθνή και Ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζουμε δε, σε άσπονδους φίλους των Ελληνικών Ναυπηγείων, πως η χαρά τους από την παράταση του χρόνου επισκευής της δεξαμενής Νο.1, στην οποία έχουν γίνει επισκευές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, θα είναι πρόσκαιρη και ο δρόμος Ανάστασης της Ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας δεν γυρίζει πίσω. Σε συνδυασμό δε, με περίεργες «διαρροές» σε πελάτες μας την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερώνουμε πως και ειδικοί εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στο Νεώριο για τα αίτια του «απρόβλεπτου» τεχνικού προβλήματος, αλλά και η ασφάλεια του χώρου θα ενταθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Ετικέτες: